Prancūziški lietiniai






















Nuo sekmadienio iki antradienio šventėme belgiškas, lietuviškas ir airiškas Užgavėnes. Sekmadienį leidome UNESCO saugomame Binche miestelio karnavale, pirmadienį kepėm prancūziškus lietinius pagal Zawadzką, antradienį - kas dieną dirbo, kas linksminosi tame pačiame Binche karnavale su neįtikėtinais personažais - gilles (žiliais), pjero, arlekinais ir piemenėliais - o vakare valgėm airiškus lietinius (kurie niekuo nesiskyrė nuo lietuviškų) su visu kalnu pagardų: šokolado, plaktos grietinėlės, vaisių, medaus ir klevų sirupo, sviesto ir cukraus, tiesiog citrinos ir dar nežinau net ko, gal kokios uogienės?










































Finalinę, trečią, karnavalo dieną vainikavo tradiciniais kostiumais vilkinčių miestelėnų eisena, kurios dalyviai miniai (ir į ją) svaidė raudonuosius apelsinus, miestelėnų ir svečių kepurės geltonavo nuo prisegtų mimozų, kaspinų ir mirgėjo spalvingais konfeti skrituliukais.

Taigi, apie blynus. Kad jau mūsų Užgavėnių tridienis buvo baisiai užimtas ir gausus pramogų, namuose blynus valgėm pirmadienį. Kepiau juos pagal šį Zawadzkos receptą:

Originalus receptas

2 stiklinės miltų,
5 kiaušiniai,
1,5 stiklinės pieno,
vanilės,
0,5 stiklinės sviesto,
vienos citrinos žievelė,
1 stikliukas konjako arba romo,
0,5 stiklinės cukraus,
0,5 šaukšto sviesto kepimui.

Išmaišyti gerai ir išplakti dvi stiklines miltų, penkis kiaušinius, pusantros stiklinės pieno arba grietinėlės, šaukštą sviesto, stikliuką konjako arba romo ir smulkiai sukapotos citrinos žievelės. Po valandos ar dviejų iškepti nedidelius plonus lietinius, keptuvę patepant sviestu. Patiekti susuktus ir pabarstytus cukrumi su vanile.


Patirtis ir patarimai

Ką čia daug apie tuos blynus begalima patarti? Kepkit taip, kaip visada, tik tešlą užsimaišykite kiek kitokią :) Pati kepiau iš pusės kiekio produktų - tai du žmonės skaniai ir sočiai privalgėm. Ir tikrai - pasakiškai skaniai.

Sviesto pyliau pagal receptą, o ne pagal eigos aprašymą, kurioje, matyt, redagavimo eigoje, įsivėlė neatitikimas. 


Tiesa, neturėjau namuose nei konjako, nei romo, tad panaudojau atidarytą škotiško vskio likerį "Dranbuie".  Tiko. Ir blynų tikrai nepagadino :) Šieji buvo tokie gardūs, kaip iš pyragų plaukę :) Žinoma, veikiausiai, ne dėl likerio, o dėl kiaušinių, sviesto ir cukraus ;)

Kaip sakė vakar vienas toks airis, skaniausia karštus lietinius pirmiau aptepti sviestu, o tada dėti ant jų ką nors saldaus: berti cukrų, varvinti medų ar užpilti klevų sirupu... Ir jis buvo visai teisus. Net vietomis pasvilę Monikos blynai, pasinaudojus šiu skaninimo patarimu, virsdavo gardžiomis Užgavėnių vaišėmis.

Komentarai

  1. Kokios linksmos karnavalo nuotraukos ir tas mimozų geltonumas, pas jus jau kvepia pavasariu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jau pradeda kvepėt. Nors į pavakarę dangus apsitraukia, bet rytais pažadina giedra ir saulė. Ir paukščiukai kažkokie :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą