Šalta mėlynių sriuba (kurią suvalgėm desertui)






















Vieną vasarą, kai patekėjo labai derlingas mėlynių mėnulis, mano bobutė, mama ir teta pasiėmė krepšius bei vaikus ir išskubėjo į šilą rinkti uogų. Jų buvo tiek daug, kad po to kelias dienas ant lauko virtuvės viryklės kliurksėjo verdama mėlynių uogienę, mes, vaikai, iki ausų mėlyni šveitėm šaltanosius ir saldžiai  violetines sriubas. Po to dar kelis metus iš stiklainių kabinome nepasibaigiantį tų metų derlių. Aš iki šiol prisimenu dienos po mėlynių, popietę, kai nusiplovę rankas susėdome prie stalo po laukine obelimi valgyt mėlynėmis įdarytų virtinių. Šaukštu pragnybi šaltanosio kampą ir saulės zuikučių pilna lėkštė nusidažo sodriai purpurine spalva... O skanumas tų virtinių buvo! Ir saldūs, ir rūgštelėję, ir šiek tiek sūrūs, o svarbiausia, kad galėjom vienas kitam pademonstruoti pamėlusius dantis ir pirštus. Smagi gi :)

Kitas tos mėlynių sesijos šedevras buvo grietine užbalinta uogų sriuba su nedideliais makaroniukais. Mmm, neatsivalgoma... bet šį kartą išbandžiau Zawadzkos šaltą mėlynių sriubą. Irgi baisiai neprastas ir net gi, sakyčiau, kad prašmatnus mėlyninis patiekalas.


Originalus receptas

3 litrai mėlynių,
300 g cukraus,
1 stiklinė raudonojo vyno,
0,75 litro grietinės.
Prie jos - džiūvėsėliai arba skrebučiai.

Mėlynes sutrinti grūstuve piestoj, išspausti per audeklą arba tankų sietą ir palikti keletui valandų, kad nusistotų nuosėdos. Atsargiai nuo viršaus nupilti sultis, į jas suberti cukrų, supilti vyną arba grietinę ir patiekti su džiūvėsėliais arba pyragėlių skrebučiais.


Patirtis ir patarimai

Iš recepte nurodyto produktų kiekio pagaminta sriuba būtų galima sočiai pamaitinti bent šešis-aštuonis žmones. Aš gaminau iš ženkliai mažesnio kiekio šaldytų mėlynių (kitokių čia ir tokiu metų laiku nelabai ir gausi). Žmogui - po stiklinę mėlynių. Jas sutryniau kokteilių plaktuvu, nukošiau per sietelį ir palikau ramybėje, kol atsidariau vyno butelį, atsiseikėjau cukraus ir išsukau grietinę.























Tada mėlynes dar kartą nukošiau, subėriau smulkų cukrų, supyliau raudoną vyną ir grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišiau ir perkošiau per sietą. Štai ir skanioji mėlynių sriuba. Puikus vasariškas užkandis ar desertas - kvapnus, sodraus skonio ir gaivus. Rekomenduoju!


Valgėm su keptuvėje paskrudintais baltos duonos skrebučiais - tobula. Tikrai.

Komentarai