Trapūs cukriniai sausainiai prie arbatos






















Šiais metais Šv. Velykas pasitiksim vieni. Pirmą kartą gyvenime tik vieni du, bet savo šeimų ir tolokai nuo Lietuvos. Paskutinėmis dienomis net toks nerimas kirba širdyje, kad gal bus mums vos vos vieniša, bet tuo pačiu žinom, kad tai bus puiki proga pradėt kurti savo velykines tradicijas.

Po truputį suku galvą, ką pasigaminti skaidriems Šv. Velykų pusryčiams, kai dviese po Prisikėlimo mišių sėsim prie stalo, o pro atvertą langą vis dar aidės velykiniai varpų dūžiai, sklis saldus žydinčių vyšnių aromatas ir džiugus paukščių čirenimas... toks ryškiai geltonas su žalsvais taškučiais. Čia aš apie čirenimo spalvą, kokia ji būna balandžio mėnesį Belgijoje.






















Po truputį pradedam ruoštis. Pasiskirstėm švarinimosi ir ruošos darbus, pradedam svarstyti, kur pasukti antrąją Velykų dieną - į valoniškuosius Ardėnus ar prie flamandiškos jūros. Taip besvarstydama ėmiau ir išbandžiau velykiniam popiečio stalui ar saulėtai iškylai ant žolės tinkamų trapių cukrinių sausainių receptą.


Originalus receptas

300 g sviesto,
200 g cukraus,
400 g miltų,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai stambaus cukraus.

300 g sviesto ištrinti su 200 g cukraus iki grietinės tirštumo, suberti 400 g miltų, įmušti du kiaušinius, išminkyti, iškočioti, skardine formele išspausti figūras, pabarstyti stambiu cukrumi, likusiu sietelyje nusijojus cukrų, ir pašauti į lengvai prikūrentą krosnį.


Patirtis ir patarimai

Aš sausainius kepiau iš 100 g sviesto. Taip pat prireikė:

70-80 g cukraus,
maždaug 180 g kvietinių miltų,
1 vidutinio dydžio kiaušinio,
kelių lašų migdolų esencijos,
bei cukraus sausainiams pabarstyti.

Miltus naudojau skirtus kepiniams (pas mus čia nerašo (arba retai) miltų tipo skaičiais ir raidėm) ir kaip matote, man jų prireikė šiek tiek daugiau, nei trečdalio 400 g, nes įmušiau visą, o tris ketvirčius kiaušinio :)



Išminkyta tešla buvo gelsva, minkšta, riebi, lengvai plyštanti ir itin lengvai kočiojama. Iš gauto tešlos kamuolėlio skardine formele išspaudžiau 15 sausainių. Sudėtų į skardą nei pienu, nei kiaušiniu netepiau, tik apibarsčiau cukrumi - šį kartą paprasčiausiu, nes neturėjau stambesnio. Sausainių tešla gana riebi, tad bekepant cukraus kruopelės puikiai prilipo prie paviršiaus ir nuo ataušusių kepinukų nebyrėjo.























Sausainius kepiau 10 minučių iki 180'C įkaitintoje orkaitėje. Ištrauktus atvėsinau ant grotelių.


Rekomenduočiau sausainių tešlos nekočioti labai plonai ir svarbiausia - neperkepti, nes kitaip gausit krimsti kietus ir sausus paplotėlius :) Jei sausainius išpjausite mažus ar ploniau iškočiosit tešlą (maniškiai buvo maždaug pusės centimetro storio) - kepkit trumpiau, kokias 6-7 minutes.


Skanaus! Labai tinka su mėtų arbata arba puodeliu balintos kakavos!

Komentarai

  1. kiausiniai, sviestas ir cukrus - kaip gali buti neskanu??!! puikus recpetas ir labai grazus, malonus irasas! taip ir padvelke sventemis;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Aušra :) Parašei kaip Julia Child, kai ji bevalgydama savo pirmą prancūzišką jūros liežuvį uždainavo "butter, butter, butter!".

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus įrašas. Pagarba šiam kulinariniam dienoraščiui! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Segebute! Lauksim Tavo velykėjančių įrašų :)

      Panaikinti
    2. Rūta, šiais metais Velykas švenčiam netoli ekvatoriaus. Greičiausiai mėgausimės tuo, ką pasiūlys viešbučio virtuvė. Bet akimis ganysiuos po lietuviškų kulinarinių blogerių puslapius, tad nesijusiu atitrūkusi nuo viso pasaulio. Linksmų švenčių! Kietų margučių!

      Panaikinti
    3. Ačiū! Manau, kad viešbučio šefas nustebins maloniomis staigmenomis, kurios įkvėps naujiems eksperimentams ir vėjams :) Gražių Velykų ir Tau, Segebute!

      Panaikinti
  4. Kepiau šeimynėlei, visiems tiko ir patiko. Pusę jūjų apibarsčiau kapotais migdolais, kitą pusę - cinamonu su cukrum. Kitą kartą patepsiu kiaušinio plakiniu paviršių - gražiau bus blizgantys. Ačiū už puikų receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puikiai pasirinkot! Su riešutais ir cinamonu visada skaniau :)

      Panaikinti
  5. Puikūs ir labai skanūs bei lengvai pagaminami sausainiai!!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą