Vitaminų salotos






















Labai gerai prisimenu vieną vaikystės pavasarį, kai dar gyvenome Laisvės alėjoje, o A. Mickevičiaus gatvėje, priešais dabartinę Karininkų ramovę, veikė nedidelė daržovių parduotuvėlė. Tokia gana apšiurusi, apsilaupiusiomis žaliomis sienomis, prakvipusi šakninėm daržovėm ir šaltom žemėm. Tą ankstyvo ir purvinoko pavasario dieną mudvi su mama pirkome ryšelį žalių svogūnų laiškų. Parnešusi laiškus namo mama iš jų pagamino pačias pavasariškiausias mano gyvenime salotas - smulkiai supjaustė laiškus, pasūdė ir uždarė grietine... Su juoda duona - pasaka...

Veikiausiai, tada svogūnų laiškai buvo vienintelė šviežia pavasarinė daržovė, o vitaminų joje oho kiek, neskaitant visokių kalcių ir kitų mineralų. O kam jų netrūksta? Kol saulė dar neįsisšvietė, rytais nugurkiam šaukštą žuvies taukų, praryjam kokį C ar visą puokštę multivitaminų. Jei dar liko raugintų kopūstų - galite pasigaminti Zawadzkos "Vitaminų salotas" su raugintais kopūstais, obuoliais ir morkomis.


Originalus receptas

0,25 kg raugintų kopūstų gerai nusunkti, smulkiai supjaustyti tris sultingus obuolius, keturias dideles virtas bulves, vieną didelį svogūną ir dvi morkas (jas geriau sutarkuoti), užpilti aliejaus ir citrinų uždaru ir išmaišyti. Salotos bus dar skanesnės, jei užpilsime Provanso padažo.


Patirtis ir patarimai

Galima laikyti tikslių Zawadzkos proporcijų arba pasikliauti savo skonių. Jei nevalgote bulvių - galite jų nedėti. Jei norite, kad saltos būtų truputį saldesnės - pjaustykite saldesnius obuolius ir morkas. Jei vengiate svogūno - naudokite jo ne visą,  pusę galvos. Pasikliaukit tuo, ką sako pavasario sulaukęs kūnas.

Aš, pavyzdžiui, į salotas nedėjau bulvių, o jas - karštas ir su lupyne - patiekiau kartu. Mmmm. Skanu, kaip kaži ką :)


Valgykit vitaminus ir nesirkit! 

Komentarai

  1. Bet sudėjus viską, ko reikalauja Zawdzka, turėtų būti visai įdomios ir nujaučiu, kad neprastos salotos. Tik virtų burokėlių betrūksta :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip taip, Ausrra, salotos - tikrai neprastos. O burokėliai - dar niekada ir nieko nesugadino :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. my kind of salad. kažką panašaus esu vaikystėj ragavus. Be to, turim naminių paraugtų kopūstų iš anytos. eisiu pirkt obuolių ir susitaisysiu va šitas salotas. Oi, jau jaučiu kaip gerai bus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai, kad taip. Rauginti kopūstai su visu juose tūnančiu C gerokai kilsteli ir nuotaikos ir sveikatos tonusą ;)

      Panaikinti
  4. Gal butu galima suzinoti kokiu foto aparatu darote tokias grazias nuotraukas? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre, ačiū Tau už komplimentą. Labai malonu.

    Mano aparatas gana paprastas, veikiausiai, vienas populiaresnių mėgėjų tarpe - Canon EOS 550D. Objektyvas irgi paprastas portretinis (EF 50 mm f/1,8 II). Šiuo fotoaparatu džiaugiuosi dar tik šiek tiek ilgiau kaip pusmetį, iš tingėjimo nelabai stipriai ir nelabai nuosekliai jį tyrinėju, tad prie galutinio rezultato prisideda ir sėkmė, ir atsitiktinumas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rūta, mudvi su mama kirsdavom keptus svogūnų laiškus su pomidorų padažu... juoda duona lėkštę "išlaižydavau":) o tokios salotos tai žiemos klasika, bet pavasario pradžioje vitaminai juk nepamaišys.
    ech, gaila (o gal ir visai negaila), kad ką tik "Pasninko burokėliais" nuotaiką pasirausvinau... Gardumaaaa:) išbandžiau ir su raudonojo, ir su balzaminiu actu, tai pastarasis tiesiog ten apsigyvent turėtų:) Ačiū!!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taigi, Vita, vitaminai pavasario pirmomis dienomis tikrai, kad nepamaišys :) Bet, Tu teisi, žiemą šių salotų C tikrai praskaidrintų dvasią ir pravaikytų bacilas. O pavasarį - tai šaunus būdas išbaigti raugintų kopūstų bačkutes :)

    Šiuos "pasninko" ir panašius burokėlius dažnai ruošiu prie žuvies. Retkarčiais, kai turiu paskaninu šviežiais čiobreliais ir balzaminiu actu - mano skoniui jis irgi geriau tinka nei paprastasis :) Tik nėra už ką, gi Zawadzka viską sugalvojo :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mano prosenėlė panašias bulvines-raugintakopūstines salotas ruošdavo, tik be obuolio, visad apliedavo šias salotas saulėgrąžų aliejumi. Jos skanesnės kambario temperatūros, jeigu tik ištrauktos iš šaldytuvo, reik palaukti nors 30 min. kad atšiltų.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip, Segebute. Tikriausiai nelabai daug patiekalų yra skanūs ką tik ištraukti iš šaldytuvo. Na, nekalbu apie ledus ir želė. Bet šiaip, žmogui, kaip ir katinui skaniausias (ir sveikiausias) saikingas vėsus ir saikingai šiltas maistas, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tikrai puikus vitaminų šaltinis. Naudingos salotos dėkoju už receptuką ir patarimus. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą