Šviežios rūgštynės kaip daržovių patiekalas






















Praeitą savaitę pas mus svečiavosi mano mylimiausios moterys - mama ir bobutė. Ko mes tik su jomis drauge nedarėme! Ir po tulpynus vaikštinėjom, ir istorinius Briuselio barus lankėme, ir duonos automatą išbandėm, ir smagių smagiausiai kepėm firminį bobutės keksą su razinomis ir džiovintomis spanguolėmis. Neapsakomas malonumas drauge turkštis virtuvėj, skirstytis darbus, maišyti, minkyti ir po to su nekantrumu laukti rezultato, ar gausis taip gerai, kaip iš Lietuviškų produktų. Gavosi. Ir dar kaip gavosi! Taip puikiai, kad keksas neišgyveno iki kitos dienos. Vat, taip.

Tikiuosi, suprasite, kad per tokią smagią savaitę nebuvo nė minties apie Zawadzkos eksperimentus, prie kurių Nerijaus paraginta grįžau tik šiandien. Palengva, kad padarius pertrauką eksperimentai nesibaigtų nusivylimu. Tad, prie sekmadieninių mėsos muštinukų - troškintos rūgštynės. Gerumas - neišpasakytas, ypač jei mėgstate ne tik pasisaldinti, bet ir pasirūgštinti gyvenimą ;)


Originalus receptas

400 g šviežių rūgštynių, 
400 g šviežių špinatų,
druskos,
3-4 gabaliukai cukraus,
1-1,5 šaukto sviesto,
2-3 šaukštai grietinės,
1 šaukštas miltų,
1 prancūziška bandelė.

Šviežias rūgštynes sumaišyti perpus su salotomis arba špinatais, nuplauti, išspausti, sukapoti ir troškinti svieste. Į pabaigą įdėti porą šaukštų grietinės, truputį cukraus, patroškinti ir apdėti skrebučiais arba kotletais.


Patirtis ir patarimai

Gaminau iš mažesnio ir nesverto kiekio. Paprasčiausiai ėmiau standžią saują lietuviškų rūgštynių ir daugiau mažiau panašų kiekį žalių salotų, nes špinatų neturėjau. Žalėsius nuploviau, nusausinau, sukapojau stambiais kąsniais ir subėriau į keptuvę.


Kapotas rūgštynes ir salotas svieste vis pamaišydama troškinau apie 2-3 minutes. Tuomet įbėriau mažesnę pusę šaukštelio cukraus, šiek tiek druskos, suktelėjau malūnėlį pipirų ir išjungiau karštį. Grietinės nedėjau, nes troškinys man pasirodė pakankamai išraiškingo ir koncentruoto skonio. Štai ir viskas.


Prie mėsos, maltinukų ar šviežių dešrelių - idealus pagardas - pabandykite, juk dabar jau apsčiai priaugusių rūgštynių! Be to, tai puiki alternatyva rūgštynių sriubai. O ką Jūs gaminate iš rūgštynių ar su jomis? Sriubą? Pesto?

Komentarai

  1. Kaip tik tėtis pririnko miške rūgštynių ir galvojau ką čia skanaus pasigaminus. Galvojau apie sriubą...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man rūgštynių sriuba - tai pavasario topas :) su galiuku rūkytos dešros ar skiltele skilandžio.

      vat, besvajodama prisiminiau, kad mano mama su rūgštynėmis daro baltus šaltibarščius - taip mes juos vadinam: rūgštynių sriuba, žalumynai ir grietinė. Su karštom bulvėm - tikra svajonė :)

      Panaikinti
  2. Koks įdomus garnyras. Būtinai reikės išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pabandykite, Edita, tikrai puikiai dera su ryškesnio skonio mėsa. Tokios rūgštynės - man šio pavasario atradimas ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą