Grietininiai blyneliai







































Prancūzų kursuose vis pasitaiko pasidalinti keliais sakiniais apie savo kasdienius įpročius. Vieną tokių kartų teko paklausinėti savo kaimynų apie tai, ką jie šiandien valgė pusryčiams ir palyginti. Surinkus atsakymus palyginau pirmiausia su savo pusryčiavimo įpročiais... Mano mama tai nė per plauką nenustebtų, nes mano greitųjų dienų pusryčiavimo įpročiai nesikeičia nuo... hm, tikriausiai, kad nuo vyresnių klasių, kai pradėjau vėlai gultis, daugiau mokytis ir nuskambėjus žadintuvui ieškoti nors menkiausios kėlimosi amnestijos. Na, nors dar minutę... Tai šitaip atsikėlus nelabai jau ir spėju papusryčiauti - kaip ta ožka, bėgdama per tiltelį gurkšteliu porą gurkšnių arbatos, jei randu - bėgdama pro duris pasičiumpu kokį bananą, sausainį ar sūrio gabalėlį. Taip nei pavalgius, nei alkana atlekiu į prancūzų užsiėmimus. Tai ką aš ten galiu pasilygiuoti į  miuslius kremtančią vokietę, dešrom ir kiaušiniais rytą nuspalvinantį argentinietį ar sumuštiniais užsikemšantį ispaną (šis kas rytą dar ir vonią išsiplauna)?

Bet savaitgaliais aš pusryčiauju kaip ir visas normalus pasaulis. Raguoliai, avižinė košė (kas būtų pagalvojęs?), sumuštiniai, salotos, plakta kiaušinienė... Kartais net galiu atsikelti nesveikai anksti ir prikepti blynų. Su grietine ir cukraus pudra, ir dar prisirpusiom gervuogėm...


Originalus receptas

4 kiaušiniai,
2 stiklinės miltų,
2 stiklinės grietinės,
druskos,
1 šaukštas sviesto,
1-2 šaukšteliai cukraus.

Keturis kiaušinius išplakti iki baltumo, pasūdyti, suberti dvi stiklines sausų kvietinių miltų, įpilti tiek pat grietinės, kad tešla būtų skystoka. Į keptuvę įpilti lydyto sviesto, šaukštu dėti tešlos ir iškepti blynelius. Sudėti į pusdubenį ir pabarstyti smulkiu cukrumi.

Tešlą šiems blyneliams galima užmaišyti su tryniais, o baltymus išplakti ir supilti į tešlą tik gerai ją išmaišius.


Patirtis ir patarimai

Pratęsiant mintį, gerai, kad savaitgaliais atsibundi anksčiau ir gali su paruošti šiltus ir jaukius pusryčius. Ir tikriausiai, kad blynai bei blyneliai - viena geriausių pusrytinių galimybių. Purūs, švelniai apskrudusiu paviršiumi... ir su šviežiom uogom. Puiki savaitgalio pradžia!







































Savuosius blynelius kepiau iš pusės produktų normos ir pasinaudodama Zawadzkos patarimu, išmaišius tešlą  po šaukštą sukrėčiau standžiai išplaktus kiaušinių baltymus.







































Blyniukai gražiai iškilo ir apskrudo sviete (man blynai ir blyneliai kepti lydytame svieste... kažkas tokio labai gero :)). O šio ryto gražuolius valgėm pasibarstę cukraus pudra, užsibėrę tamsių gervuogių ir užsikrėtę po šaukštą grietinės. Mmmm, skanu buvo... gerai būtų iš naujo atsibusti ir išsikepti šių blynelių :)








































Pancakes with sour cream

4 eggs,
400-500 ml flour,
400 ml sour cream,
salt,
1 tablespoon of butter,
1-2 teaspoons of sugar.


Beat well the eggs, salt, pour two glasses of dry flour, add sour cream. Melt a tablespoon of butter in a pan, form little pancakes with a spoon and cook them.  Put pancakes in a bowl and sprinkle with icing sugar or granulated sugar. 


The batter for these pancakes you could mix with the yolks and then add beaten egg whites. 


=======================

Crêpes à la crème fraîche


4 oeufs,
2 tasses de farine,
2 tasses de crème sure,
sel,
1 cuillère à soupe de beurre,
1-2 cuillères à café de sucre.


Battez quatre œufs ajoutez du sel deux verres de farine sèche de la crème fraîche et mélangez la pâte. Préchauffez une poêle ajoutez du beurre fondu des petites crêpes et les cuirez. Mettez dans un bol et saupoudrer du sucre glace.


Vous pouvez préparer la pâte de ces crêpes avec les jaunes, puis ajouter les blancs bien battus.

Komentarai

  1. Vis pamirštu pasakyti, kad labai gražūs pokyčiai :) ir nuotraukos nuostabiai skanios. Tie blyneliai tikrai nuodėmingai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie, juk reikia kažkaip tą aparatą pažaboti :)

      Panaikinti
    2. Gardziai atrodo Ruta, tavo bloge visada galima pasisemti ideju, aciu tau :)

      Panaikinti
    3. Ačiū, Algirdai, už gražius žodžius, džiaugiuosi, kad prikelti Zawadzkos receptai Tave įkvepia :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą