Limonadas ir su tinklaraštininkų diena!

Šiandien smagi diena ir dar net su polėkiu. Laisvu ir vasarišku. Ir ne tik todėl, kad šilta, kad apsunkusius debesis gena atkaklus vėjas ir pro langą matau kaip juodi kregždžių siluetai karpo skaistų dangų. Ir dar gi ne todėl, kad šiandien įsivaikinau pirmą Apple gaminį ir pasigaminau pilną grafiną puikaus citrinų limonadą. Po teisybei, viskas, ką išvardinau - tikrai tikrai nesaikingai papuošė mano šiandieną, kai drauge su viso pasaulio tinklaraštininkais švenčiu tarptautinę tinklaraštininkų dieną - World Bloggers' Day. Vat, savo šventę, o ne futbolo čempionatą :)






Gal gi šiek tiek ir keista su džiaugsmu minėti savo priklausomybės dieną. Na, kaip, pavyzdžiui, atrodytų - Tarptautinė Rūkalių Diena? Arba Pasaulinė Kanapių Mylėtojų Diena, arba ... Visuotinė Parduotuvių Maniakų Diena? Panašiai skamba ir Tarptautinė Tinklaraštininkų Diena, kurią aš džiūgauju dėl savo prieraišumo tinklaraštininimui. Jau kažkada pasakojau, kad nebegaliu ir nebenoriu galėti gyventi be galimybės viešai lieti mintis ir Jūsų akivaizdoje kapstytis po vaikystės prisiminimus. Nes man tinklaraščiai patapo daugiau nei gyvenimo būdas, kaip kad dažnai apibūdinamas tinklaraščio kūrimas. Man - tai maloni priklausomybė, kurios paragavus negaliu sustoti, kurią bevalgydama noriu vis daugiau ir kurią pasičiupę mano pirštai tik dar labiau užsiriečia į mane, kad tik ta priklausomybė netyčiom neišsprūstų. Tikriausiai ir Jums panašiai, ar ne? Tad nedaugžodžiaujant - su TarptautinePriklausomų Tinklaraštininkų Diena!

O ta proga - gaivus ir šiek tiek nostalgiškas limonadas. Balkšvas ir lengvai drumstas lyg iš tarpukario reklamų. Bent jau aš, tai visuomet taip įsivaizduoju tą tikrąjį limonadą (limon-adą), kurį gėrė ir Tomas Sojeris (juk gėrė, ar ne?), ir Pepė Ilgakojinė, ir kiti personažai. Panašų turėjo gerti ir mūsų seneliai-dar vaikai, kai tada, prie Smetonos, buvo atvykę pasisvečiuoti į laikinąją sostinę Kauną. Bent jau maniškė bobutė tai tikrai tada tokio ragavo.


Originalus receptas

Per sietelį išspausti dvylikos didelių citrinų sultis. Iš 1,5 kg cukraus ir 2,5 stiklinės vandens išvirti tirštą sirupą, dėl kvapo įmesti citrinų žievelių, atvėsinti ir supilti sultis. Perpilti į butelį ir vartoti su šviežiu vandeniu ir ledu.


Patirtis ir patarimai

Iš Zawadzkos nurodyto kiekio galima būtų pasigaminti vonią limonado. Nes norint išgerti stiklinę limonado, pakanka vandeniu atskiesti vieną šaukštą sirupo. Tad aš šiek tiek susimažinau proporcijas. Sunaudojau 200 g cukraus ir 0,3 stiklinės vandens, bet net keturių citrinų sultys - man patinka šiek tiek rūgščiau.

Cukrų su vandeniu užvirinau ir maišydama pakaitinau apie 2 minutes. Tuomet įbėriau šaukštą tarkuotos citrinos žievelės ir palikau, kad atvėstų. Per tą laiką išspaudžiau keturių citrinų sultis, jas perkošiau ir supyliau į atvėsusį sirupą. 

Vandeniu skiedžiau santykiu 1 valgomasis šaukštas sirupo : 1 stiklinė vandens. O Jūs gamindama limonadą - ragaukite - jei per saldu/rūgštų - pilkite daugiau vandens, jei per mažai saldumo - įpilkite dar šaukštą ar du sirupo. Gėrimą atvėsinom ledukais su mėtų lapeliais ir citirinų gabaliukais. Mmmm, skanu, kaip du medu.







































Kartu tinklaraštininkų dieną švenčia:
http://valgomeuropa.blogspot.com/2012/06/virtualus-tinklarastininku-dienos.html
http://receptumedis.lt/wordpress/2012/06/kiaulienos-nugarines-suktinukai-su-grybais/
http://violetos-kambariukas.blogspot.com/2012/06/spinatu-ir-ridikeliu-salotos-ir.html
http://surfingtheworldcuisine.blogspot.com/2012/06/happy-international-bloggers-day-su.html
http://egliukasm.blogspot.com/2012/06/tinklarastininku-dienai-smagus.html
http://gpmagija.blogspot.com/2012/06/baklazanu-uzkandis.html
http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/tortai/morenginis-tortas-su-kavos-kremu-ir-datulem.html
http://www.forellesreceptai.lt/sokoladiniai-saldainiai-su-zemes-riesutu-sviestu
http://www.drfoodblog.com/index.php/2012/06/14/mini-aubergine-pizzas/
      


Komentarai

  1. vonią limonado.. hihi.. Su profesine/hobine diena. Ačiū, kad egzistuoji!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Jura, už sveikinimus! Atsiųsčiau tą vonią limonado ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. didžiąją gyvenimo dalį kažkodėl galvodavau, kad limonadas apskritai yra tie gazuoti gėrimai, vaisvandeniais dabar vadinami. ir dar, limonadas juk tapęs bendriniu pavadinimu, o gi tai yra limon - citrina, limonadas - citrinos gėrimas. super, labai geras reikalas yra limonadas, ir ypač Zawadskinis :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą