Vyšnių antpilas

Sutinku, kad žodis "antpilas" šiek tiek atsiduoda namų vaistinėle, tačiau tuo pačiu lyg ir kvepia dabar suvenyrų parduotuve paverstu vilniečio sklepu, ar ne? Antpiliukas :) Nepamenu, kad mano tėvai būtų kažką panašaus brandinę. Tik mamos "Šeimininkės vadove" esu aptikusi du ranka perrašytus alkoholinių gėrimų receptus. Vienas vadinosi panašiai į "Apelsinas ir keturiasdešimt pupelių" (kavos pupelių, suprantama), o kitas... kito nepamenu, bet pirmasis man visuomet atrodyto toks egzotiškas... kažkuom (gal degtine arba spiritu) užpili apelsiną ir kasdien įmeti po vieną kavos pupelę. Kuo baigiasi šio gėrimo brandinimas - nepamenu :)


Dar kažkada tėvai nesėkmingai raugė aviečių vyną. Užderėjo tais metais miškuose be galo be krašto daug aviečių. Kiek pajėgė - visi virė uogienes, spaudė sultis, o maišė jas su raudonaisiais serbentais ir virė raudonus drebučius (beje, tikras skanumynas tie drebučiai). O mano tėvai sugalvojo, kad iš dalies sulčių reikia užraugti vyno. Mintis - auksinė, bet kol tos sultys parkeliavo namo - surūgo nė nepasiekusios to specialaus vyno rauginimo indo. Po to buvo dar vienas kartas, kai jau mama savo iniciatyva sugalvojo pasidaryti raudonų sodo uogų - vyšnių, aviečių, serbentų - užpiltinę. Uogas reikėjo užpilti degtine (arba spiritu, jau nebepamenu), cukrumi ir laikyti saulėtoje vietoje gal net mėnesį. Taip belaukiant ir beragaujant ar dar ta užpiltinė neprinoko, ji ėmė ir... pasibaigė. Tad štai toks mano patyrimas apie naminių alkoholinių gėrimų brandinimą ;)


Todėl vieną dieną nutariau pati išmėginti jėgas šiame viliojančiame alkoholio pasaulyje (kaip jį pavadino R. Kazlo herojus Velička). Išsirinkau Zawadzkos receptą, nes turėjau ir vyšnių, ir spirito. Ir štai - gavosi puikiai svaiginantis vyšnių antpilėlis :)


Originalus receptas

16 kg vyšnių su kauliukais sutrinti piestoje, sumaišyti su puse kibiro spirito arba degtinės, sudėti į stiklainius, aprišti juos medžiaga ir trims dienoms pastatyti saulėkaitoje. Paskui išspausti per tankią medžiagą ir suberti 4 kg cukraus. Kai ištirps, kelis kartus užvirinti, atvėsinti, supilti į butelius ir vartoti (čia, žinoma svarbiausia vieta - R.). laikyti rūsyje. Šis antpilas geriausias šviežias, ilgiau kaip kelis mėnesius laikyti netinka.


Patirtis ir patarimai

Galiu lažintis, kad pradėję skaityti receptą, pirmiausiai šyptelėjote dėl "pusės kibiro spirito". Tikrai įspūdingas alkoholio kiekis, ar ne? Na, bet aš pabandžiau paskaičiuoti ir adaptuotis proporcijas pagal mano turėtą uogų ir alkoholio kiekį. Pirmiausia, žinoma, turėjau išspręsti kibiro klausimą. Kokia kibiro talpa? Ir kokios talpos kibirą naudojo Zawadzka? Į šį klausimą vargu, ar būčiau radus tikslų atsakymą, tad kibirą iš akies prilyginau 10-12 litrų ir atspirties matu pasirinkau 12 litrų (geriau daugiau nei mažiau). Taigi, pagal tokį grubų skaičiavimą, 16 kg vyšnių reikėtų 6 litrų spirito arba degtinės bei 4 kg cukraus. Mano turėtiems 2 kg vyšnių pakako 0,75 l spirito (tiesą sakant, aš jį per pusę maišiau su degtine) ir 0,5 kg cukraus. Kad būtų aiškiau:

2 kg vyšnių,
0,75 l spirito arba degtinės,
0,5 kg cukraus,
2-3 gvazdikėlių.

Sulaukus saulėtų dienų, sutraiškiau vyšnias kočėliuku, užpyliau spiritu ir degtine bei uždengus palikau trims dienoms ant palangės. Tuomet raudoną raudoną antpilą nukošiau, į jį supyliau cukrų ir išmaišiau. O tuomet laužiau galvą su Zawadzkos fraze "kelis kartus užvirinti". Tai čia kaip? Užvirinti-atvėsinti-užvirinti-atvėsinti-užvirinti-atvėsinti ar užvirinti-palaukti-kol-kelis-kartus-sukunkuliuos-nukelti-nuo-viryklės-atvėsinti? Aš pasirinkau antrąjį sprendimą. Užvirinau (su gvazdikėliais), leidau kelis sukunkuliuoti keliems burbulams, nukėliau puodą nuo viryklės, ataušinau antpilą ir supilsčiau į butelaičius.


Žinokit, skanu. Ir vienas, ir prie kavos, ir su ledais. Ypač su šiais. Su Madagaskaro vanile ir šokolado burbuliukais... mmm, patikėkit ir jei atliks vyšnių (arba spirito) - pasidaryti šios užpiltinės, o aš išvažiuoju į Prancūziją įkvėpimo pasisemti :)


Komentarai

  1. Su apelsinu ir kavos pupelėmis yra surašytas receptas vienoj naujesnių knygų apie atsargas. Tai tas pupeles ten siūloma susmaigstyti į apelsiną ir užpilti alkoholiu.
    Jei Zawadzka traiškė vyšnias piestoje, tai gal sutraiškė ir pačius kauliukus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taikli mintis :) aš irgi pagalvojau apie tai. Maniškis vienas skitas taip pat sutrupėjo betraiškant uogas, bet tiktai daug liko ir sveikų. Bet, spėju, kad tie sutrūkėliai pridavė skoniui geriausių savybių :)

      Geras dėl apelsino! Pasirodo, kad tai beveik "paveldo" reikalas ;)

      Panaikinti
  2. geras dalykas, tie antpilukai... Ypac avieciu, kai gerkle persti :) As kiek kitaip darau, pagal mociutes recepta, bet reiks ir sita ismegint ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip darai, Migliau? Aviečių turėtė irgi baisiai skanus būti :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą