Citrininė boba, suvalgyta prie Saint Michel'io kalno


Šios bobos istorija buvo ilga ir turininga. Prasidėjo ji Briuselyje ir baigėsi Prancūzijoje, prie San Mišelio kalno. Net ne prie jo, teisybės dėlei reikėtų pridurti, kad paskutiniai trupiniai į amžinąją bobų karalystę iškeliavo La Rošelės kempinge. Bet  kaip ir visų bobų, taip ir šiosios pabaiga nebuvo itin estetiška, tad geriau pasidalinsiu keletu vaizdų iš to laiko, kai boba buvo dar puri ir kvapni. O prieš tai dar norėčiau pagirti šią bobą. Ji buvo ne šiaip sau kokia bobelė - gimusi Briuselyje, per savo neilgą gyvenimą ji spėjo nukeliauti kelis šimtus kilometrų, aplankyti Pikardiją, Normandiją ir Bretanę, kur jos ir laukė visiškas galas. Ir šį galą ji pasitiko pakankamai geros formos, nepraradusi kūno stangrumo ir gaivaus prigimtinio aromato.


Originalus receptas

3 citrinos,
2 puodukai kvietinių miltų,
1 puodukas bulvių krakmolo,
4 puodukai cukraus,
24 kiaušiniai.

Citrinas išvirti taip, kad būtų galima perdurti šiaudeliu, perpjauti, išimti sėklas, pertrinti per kiaurasamtį ir iki baltumo ištrinti su cukrumi ir tryniais. Iki putų išplakti baltymus, suberti miltus (maišant į vieną pusę), supilti į formą, išteptą sviestu ir valandą kepti krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Šią bobą kepiau du kartus. Pirmą kartą nepavyko, antrą - pavyko. Pirmą kartą stengiausi sekti receptu, tik pamiršau įberti krakmolo ir keturiasdešimt penktą minutę norėdama patikrinti ar dar neiškepė mano bobelė, pradariau orkaitę... iki tol gražiai kilęs ir rudęs kepinys ėme bliūkšti ir liko toks nei iškepęs, nei ne. Antrąjį kartą susikaupiau ir nepamiršau įberti krakmolo, dar pridėjau šaukštelį kepimo miltelių ir smalsiai nebedarinėjau orkaitės durelių. Ir valio - boba pavyko!


Iš trečdalio normos gavosi du pyragai: vieną iškepiau tradicinėje bobos, kitą - stačiakampėje vienkartinėje aliuminio formoje. Vienas trečdalis būtų:

1 citrina,
0,75 puoduko miltų,
0,3 puoduko bulvių (aš naudojau kukurūzų) krakmolo,
1,3 puoduko cukraus,
8 kiaušiniai,
1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos.



Citrina minkštai išverda maždaug per pusvalandį, tik svarbu, kad daugiau mažiau visa būtų apsemta vandens. Na, ir žinoma, geriau naudoti ekologiškas ar chemikalais neapdorotas citrinas (šitai paprastai rašoma etiketėje).


Išvirtą citriną pertryniau per tankų metalinį sietelį ir ištryniau su cukrumi ir aštuoniais tryniais. Tuomet subėriau miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir galiausiai įmaišiau atskirai išplaktus baltymus.


Citrinines bobas kepiau iki 180'C įkaitintoje orkaitėje valandą. Savo struktūra šios bobelės priminė spong cake - visas kepinio kūnas buvo išvarpytas mažų oro akelių. Gana stipriai jautėsi malonus citrinos aromatas. Pirmą dieną buvusi gana sausa, palaikyta citrininė boba tapo drėgnesnė ir švelnesnė. Todėl lyg ir norėtųsi rekomenduoti ją valgyti ne pirmą, o antrą dieną.


Komentarai

  1. Atsakymai
    1. Tokia ir buvo :) ypač kai jau pasiekė savo skanumo brandą - maždaug praėjus parai po kepimo :)

      Panaikinti
  2. Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra :)Tavo pasakojimas apie baklažanus dar gražesnis!

      Panaikinti
  3. O man atrodo per sausas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirmą dieną ši boba tikrai labiau priminė sausą kempinę, bet antrą, o ypač trečią tapo tokia drėgnesnė, brandesnė.

      Panaikinti

Rašyti komentarą