Citrininė boba, suvalgyta prie Saint Michel'io kalno
Originalus receptas
3 citrinos,
2 puodukai kvietinių miltų,
1 puodukas bulvių krakmolo,
4 puodukai cukraus,
24 kiaušiniai.
Citrinas išvirti taip, kad būtų galima perdurti šiaudeliu, perpjauti, išimti sėklas, pertrinti per kiaurasamtį ir iki baltumo ištrinti su cukrumi ir tryniais. Iki putų išplakti baltymus, suberti miltus (maišant į vieną pusę), supilti į formą, išteptą sviestu ir valandą kepti krosnyje.
Patirtis ir patarimai
Šią bobą kepiau du kartus. Pirmą kartą nepavyko, antrą - pavyko. Pirmą kartą stengiausi sekti receptu, tik pamiršau įberti krakmolo ir keturiasdešimt penktą minutę norėdama patikrinti ar dar neiškepė mano bobelė, pradariau orkaitę... iki tol gražiai kilęs ir rudęs kepinys ėme bliūkšti ir liko toks nei iškepęs, nei ne. Antrąjį kartą susikaupiau ir nepamiršau įberti krakmolo, dar pridėjau šaukštelį kepimo miltelių ir smalsiai nebedarinėjau orkaitės durelių. Ir valio - boba pavyko!
Iš trečdalio normos gavosi du pyragai: vieną iškepiau tradicinėje bobos, kitą - stačiakampėje vienkartinėje aliuminio formoje. Vienas trečdalis būtų:
1 citrina,
0,75 puoduko miltų,
0,3 puoduko bulvių (aš naudojau kukurūzų) krakmolo,
1,3 puoduko cukraus,
8 kiaušiniai,
1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos.
Citrina minkštai išverda maždaug per pusvalandį, tik svarbu, kad daugiau mažiau visa būtų apsemta vandens. Na, ir žinoma, geriau naudoti ekologiškas ar chemikalais neapdorotas citrinas (šitai paprastai rašoma etiketėje).
Išvirtą citriną pertryniau per tankų metalinį sietelį ir ištryniau su cukrumi ir aštuoniais tryniais. Tuomet subėriau miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir galiausiai įmaišiau atskirai išplaktus baltymus.
Citrinines bobas kepiau iki 180'C įkaitintoje orkaitėje valandą. Savo struktūra šios bobelės priminė spong cake - visas kepinio kūnas buvo išvarpytas mažų oro akelių. Gana stipriai jautėsi malonus citrinos aromatas. Pirmą dieną buvusi gana sausa, palaikyta citrininė boba tapo drėgnesnė ir švelnesnė. Todėl lyg ir norėtųsi rekomenduoti ją valgyti ne pirmą, o antrą dieną.
atrodo baisiai skaniai ;)
AtsakytiPanaikintiTokia ir buvo :) ypač kai jau pasiekė savo skanumo brandą - maždaug praėjus parai po kepimo :)
Panaikintikaip grazu viskas!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Aušra :)Tavo pasakojimas apie baklažanus dar gražesnis!
PanaikintiO man atrodo per sausas?
AtsakytiPanaikintiPirmą dieną ši boba tikrai labiau priminė sausą kempinę, bet antrą, o ypač trečią tapo tokia drėgnesnė, brandesnė.
Panaikinti