Lietiniai su migdolais

Kai mudu su broliu dar buvom maži, o mūsų tėtis dar nesiželdino barzdos, jis mums dažnai prikepdavo įvairiausių pavidalų blynų - nuo spindulingų saulučių ir gėlyčių iki automobilių ir plačiaragių briedžių. Visokių, kokių tik prigalvodavom. O gali padaryt namą? O arklį? Oooo... lydeką? O drugelį, ar gali? Ir tuomet, bežiūrint, kaip keptuvės dugne gimsta sumanytas pavidalas, krūtinę užliedavo toks juokulingas jaudulys. Jis gimdavo giliai paširdžiuose, pakildavo krūtine aukštyn ir sunkiai išlaikomas išsprūsdavo smagiu krizenimu - čia gi tikrai arklys! Mama, tėtis iškepė arklį, matai?!

Spragus keptuvėje liejamos blynų tešlos garsas ir virš jos susimaišę čirškančios lašinių drūžės ir kepančio blyno kvapai man kiekvienąkart sužadina šiuos smagius prisiminimus. Ir kiekvieną kartą užsimanau paskambinti tėčiui ir dar kartą prisiminti tas figūrines akimirkas. Labas, tėti, kai grįšiu namo, iškepk man arklį.


Originalus receptas

100 g saldžiųjų migdolų,
10-15 karčiųjų,
3 šaukštai cukraus,
4 kiaušiniai,
lietinių.

Iškepti lietinius, pagamint įdarą: nuplikyti 100 g saldžiųjų ir keletą karčiųjų migdolų, sugrūsti, sumaišyti su trimis šaukštais cukraus ir keturiais tryniais, gerai ištrinti, sudėti išplaktus baltymus, atsargiai išmaišyti ir aptepti  kiekvieną lietinį. Susukti ir apkepinti, kad pagelstų.


Patirtis ir patarimai

Iš duoto kiekio pagaminto įdaro pakanka kokiems aštuoniems lietiniams blynams. O šieji - gana sotūs, tad jais būtų galima pamaitinti keturis smaližiškos prigimties žmones.


Įdarą gaminau pagal Zawadzkos receptą, nieko per daug nekeičiau:

5-6 kupini šaukštai migdolų miltų,
10 sutrintų karčiųjų migdolų arba keli lašai migdolų esencijos,
3-4 šaukštai smulkaus cukraus,
4 kiaušiniai,
kapotų migdolų papuošimui.

Lietinių blynų paviršių aptepiau gana storu (~1cm) sluoksniu įdaro, atsargiai susukau ir pakepiau lydytame svieste. Kepti rekomenduočiau vidutinio karštumo keptuvėje (aš pati kepiau nustačiusi 7 kaitros lygi), kad spėtų dailiai išsipūsti įdaras, o blynų paviršius nesudegtų (man tai nelabai pavyko, nes per vėlai susizgribau...).


Šiuos blynus, kaip ir daugumą jų giminaičių, galima pasigardinti šaukštu grietinės ar pusnele nesaldžios plaktos grietinėlės, kapotais migdolais ar kitais patinkančiais riešutais. Skanaus!


Komentarai

  1. Įsivaizduoju, kaip gardžiai turėtų kvepėti šie blyneliai :) Man vis smalsu, ar esama šiais laikais karčiųjų migdolų, juk nuodai ir visa kita...
    Vartydama "Didžiąją virėją" receptuose vien karčiuosius migdolus ir tematau :)
    Ir, vajetau, tėvelio fainumas neišpasakytas :0)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra, tikrai neišpasakytas :)

      O karčiųjų migdolų tikrai būna pirkti. Aš pirmuosius savo karčiuosius pirkau Berlyne, tokiame kažkokiame ekologiniame prekybos centriuke. O vėliau ir čia Briuselyje radau vienoje sveikuolių parduotuvėje (gaila tik, kad retai ten būna).

      Pakaitinus šiuos migdolus, nuodingos medžiagos skyla ir kartieji migdolai būna "nukenksminti". Lieka tik kvapas, kuris žinoma, negali varžytis su stipresniais migdolų esencijos ar sintetinių kvapų aromatais, bet tikrai yra pakankamas, kad kepiniams suteiktų saldų migdolų kvapą.

      Aš vat, ko nerandu, tai - sago kruopos, kurias keliuose receptuose nurodo naudoti Zawadzka. Bet gal dar pasiseks :)

      Panaikinti
    2. Tegaliu tik įsivaizduoti karčiųjų migdolų kvapą. Labai mėgstu migdolus :) O sago kruopų nebent per amazon parduotuvę iš Anglijos užsisakyti:
      http://www.amazon.co.uk/Natco-Sago-Seeds-Small-1-5kg/dp/B003U6O54S/ref=sr_1_2?s=grocery&ie=UTF8&qid=1347717210&sr=1-2
      Beje, ten ir karčiųjų migdolų yra :0)

      Panaikinti
    3. Geras! Niekada ne nebuvo i galva ateje pasirausti amazone! Super!

      Panaikinti
  2. aš konkretaus užsakymo nepildau, bet kepu panašiu principu tik labiau tikimybės būdu - kas gausis? ;) Išpilu lietinį į keptuvę ir visaip kraipau, kur išbėgs kojytės, uodegytės, rageliai ir pan., o tada jau galvojam ką čia mama iškepė... ;))) kažkaip irgi smagu būna

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, Tu gi menininkė :) Ir dar gi, sakyčiau, kloji savo trijulei neprastus abstrakčiojo meno suvokimo pagrindus :)

      P.S. Taip ir girdžiu Rusnės krizenimą ;))))

      Panaikinti
  3. Nerealus įrašas. Likau sužavėta ir nuotraukomis. Mėgstu lietinius ir migdolus, tad bandysiu eksperimentuoti pagal šį receptą. Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pabandyk, Segebute :) Tai tikrai paprastas būdas paaįvairinti lietinių racioną :)) Man labai patiko, kad baltymai smagiai iškedeno įdarą, o blyneliai buvo tokie pasipūtę lyg katinai :) Žadu artimiausiu metu apsilankysiančius svečius jais pavaišinti ir tikiuosi, kad jiems patiks :)

      Panaikinti
  4. Rūtele, nu seilėtekis nuo pat ryto...
    ir tikrai gi keptuves ir vaflines tedavo lašinuku!!!!
    norččioau arklio formos blyno:)!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Monikute, taip ir išpuikti galima ;) šitiek pagyrų...

      Aha, o atsimeni tą garsą, ištrūkstantį iš po to lašinuko, kai jį prispaudžia prie keptuvės? O tą sunkiai nusakomą gargždesį, kai įkaitusioje keptuvėje liejamas blynas? Niekaip nepajėgiu sugalvoti, kaip tinkamai apibūdinti tą garsą... :)

      Panaikinti
    2. Ir kvapas! to įkaitusio lašinuko bei tešlos kvapas!!!!! man visų skaniausi būdavo paprastieji mamos vafliai. kepami ant dujines viryklės forminėj storoj vaflinėj, kuri buvo vartoma kepant. abi su sese tai vis dar lydi reminiscencijos apie paprastus, šviežiai keptus, lašinuko kvapo vaflius. tik su trupučiu druskos. o jau tada su aviečių uogiene ar obuoliene ir grietine.
      Už tokių prisiminimų sužadinimą verta papuikti:) Rūtele!!!

      Panaikinti
    3. Monika, kepk tuos vaflius! Ir su obuoliene. Su trupučiuku druskos :) įsivaizduoji, kokiomis spalvomis ir kvapais nusidažytų ruduo?! Ech, ta nuostabi ant lašinuko kepančio blyno aura... :)

      Panaikinti
    4. Tai, Rūtele, kepčiau, tik kad elektrinė viryklė persekioja kai šešėlis. ant josios niekaip.
      Net pas mamą nebėr.
      užtat lavinam vaizduotę:) subalansuota ir rudeniui:)

      Panaikinti
    5. Na ir neganda tos elektrinės viryklės... Laužą teks kurti kur nors Užupio paupyje ar ką? ;)

      Panaikinti
    6. Taip!!!!
      vaflių skonio bučkis!

      Panaikinti
  5. Toks jaukus aprašymas, net šilta viduje pasidarė. O blynai privertė seilę nuryti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Vilma :) O kokius blynelius Tu kepi? Jau nė neklausiu apie tobulą bulvių ir cukinijos blynų blyną su lašiša ;)

      Panaikinti
  6. Pasakiškas skonis!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Super irasas; susildei mano visa diena; o blynu skanumas! tokiu idaru as pertepu croisant bandeles; bet dabar i lietinius desiu irgi; genialu! aciu, Ruta; liuks;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai jau įdaras pažįstamas - puiki proga, Aušra, jį išbandyti ir su blynais :) Tikrai nenuvils ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą