Šokoladiniai ledai

















Šokoladinius ledus gaminau tris kartus iš eilės. Pirmą kartą - tik su pienu, antrą kartą - pieną maišiau per pusę su grietinėle ir galiausią trečią kartą ruošiau vien tik su grietinėle. Gaminant su pienu - ledus teko ilgiau šaldyti, o ištraukti iš šaldymo kameros jie buvo kietesni, bet ir greitai tirpo (matyt, kad reikėjo dėti daugiau cukraus arba pieną pavirinti, kad nugaruotų vanduo). Ledai, pagaminti lygiomis dalimis sumaišius pieną ir grietinėlę buvo tvaresni ir vientisesni. Na, o grietininiai - žinoma, riebūs, saldūs, tąsūs ir ištvermingi :) Vis gi, man jie pasirodė kiek per riebūs, todėl gamindama ketvirtą kartą, pilsiu 3 dalis grietinėlės ir 1 pieno. Žiūrėsim, t.y. ragausim, kas iš to gausis :)


Originalus receptas

1,5 litro grietinėlės,
250 g šokolado,
10 kiaušinių,
0,5 kg cukraus.

Susmulkinti 300 g šokolado (ei, aukščiau tai rašoma, kad reikia vienos ketvirtosios kilogramo!), suberti į pusantro litro karštos grietinėlės, ištirpinti, išmaišyti, atvėsinti, išplakti su dešimčia kiaušinių ir puse kilogramo cukraus, užkaisti ant ugnies ir nuolat maišyti, kol sutirštės. Paskui perkošti, atšaldyti, supilti į formą ir plakti antugnies (šitą praleidžiam, nes matyt, kad tai visai nelogiška ir dar korektūros klaida) ledus.


Patirtis ir patarimai

Mano sumažintos ir šiek tiek padidintos proporcijos šokoladiniams ledams:

0,5 litro grietinėlės,
150 g juodo šokolado,
3 maži arba 2 dideli kiaušiniai,
160 g cukraus, 
šokolado gabaliukų ar burbuliukų papuošimui.

Nieko gaminimo eigoje nekeičiau. Viską dariau taip, kaip ir gamindama vanilinius ledus. Viskas kuo puikiausiai pavyko. Šokoladiniai ledai buvo žiauriai šokoladiniai ir žiauriai skanūs - taip sakydavom su pussesere Egle vaikystėje, kai dar buvo menkai pralavintas skonių nusakymo žodynas :)



















Manau, kad pagal šį receptą galima ledų pasigaminti ir be ledų aparato. Kiek užmečiau akį, aprašytieji AJ-receptuose - labai panašios sudėties, kaip ir Zawadzkos šokoladiniai ledai. Jei kas surizikuosit - pasidalinkite žinute apie tai, kaip pasisekė arba nepasisekė.


Komentarai

  1. Žiauriai gražu, Rūtele!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmm kokie vafliukai dailūs :] O šie nekuklūs ledai tikriausiai labai skanūs ir sotūs:] Kol kas esu gaminusi tik vanilinius, bet kitą kart manau reiks išbandyti ir šokoladinius

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Del sotumo, Neringa, tai jau tikrai, kad taip ir dar karta taip. Du tradiciniai burbulai ledu - prilygsta tikru tikriausiai bombai :) tryse laizem dvi dienas :) o vafliukai - tai ranku darbo :) ai, bandziau pameluoti - parduotuviniai jie, parduotuviniai :) tad jokio mano nuopelno ;) tikrai pabandyk ir sokoladinius - vienaip ar kitaip - klasika ;)

      Panaikinti
  3. Bent jau atrodo tikrai labai skaniai, o nuotraukos neišpasakyto dailumo! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ruta, laba,
    O tu pabandyk pieno tirstumui gauti naudoti kondensuota piena be cukraus. ta, kur buna i kava pilt parduodamas buteliukuose ir skardinese. man atrodo, kad jis buna sudytas ir nesudytas. gal bus geriau, negu riebia grietinele pilt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už patarimą, Eugenija. Su pienu esu gaminusi ledus, bet su "nuvirintu" namuose (svarbiausia, kad nugaruotų vanduo), taip pat su elementariuoju saldžiu ir sutirštintu. Tačiau ledai išsisuka skirtingi nei gaminant juos su grietinėle. Galų gale, mano tikslas buvo išbandyti senąjį receptą, paragauti tokių ledų ir pasidalinti įspūdžiais :) Taip pat neriekia pamiršti, kad grietinėlė būna visokio riebumo...

      Panaikinti

Rašyti komentarą