Obuolių pyragas su skrebučiais

Ryt pas mane renkasi belgiškos merginos (t.y. gyvenančios čia, Briuselyje) vėlyvų pusryčių. Gersim balintą kavą ir krimsim šiltas mielines sraiges su obuoliais ir karamele (ne pagal Zawadzką, tai tikriausiai, kad receptu pasidalinsiu tik feisbuko paskyroje). Jau dabar seilė tįsta. Pagalvokit, ar tai nėra visiška puikuma, kai rūkuoto belgiško rudens priešpietį gali praleisti kavos, obuolių ir malonių plepalų debesyje? O kad jau rytojaus obuolinės sraigės nėra Zawadzkos išradimas, dalinuosi nemažiau šauniu obuolių pyrago receptu. Pyragas toks paprastas, kad net nėra kur suklysti. Tikrai. Nereikia nei minkyti, nei kočioti, nei sverti, nei matuoti.Galite pasikliauti savo akimi. Taigi - obuolių pyragas su skrebučiais.


Originalus receptas

1,5 prancūziškos bandelės,
2-3 kiaušiniai,
1 stiklinė pieno,
10-12 obuolių,
140 g cukraus,
cinamono,
2-3 šaukštai sviesto.

Nutarkuoti kvietinių bandelių pluteles, bandeles supjaustyti plonomis riekelėmis. Į pieną įmušti kelis kiaušinius, išplakti, pamirkyti riekeles ir iškloti storai sviestu ištepto puodo dugną ir šonus. Sultingus obuolius nulupti, supjaustyti, sumaišyti su cinamonu ir cukrumi, sudėti į puodą, įdėti gabaliuką sviesto, uždengti ir patroškinti ant didelės ugnies dažnai maišant, kad neprisviltų. Kai suminkštės, sudėti į puodą su skrebučiais, ant viršaus, uždėti riekelių ir keletą gabaliukų sviesto, pabarstyti džiūvėsėliais ir kepti krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Receptas paprastas kaip du kart du. Norint išsikepi tokį pyragą, pakanka namuose turėti forminės baltos duonos ir obuolių. Sukrapštyti šiek tiek cukraus ir rasti šlakelį pieno bei vieną kitą kiaušinį. Savo nedideliam pyragui (aš kepiau stačiakampėje, maždaug 25x12 cm dydžio formoje) sunaudojau:

10 forminės baltos duonos riekių,
2 kiaušinius,
0,5 stiklinės pieno,
6 vidutinio dydžio obuolius (pripjausčiau pilną formą),
5 šaukštus cukraus,
šiek tiek cinamono ir du gvazdikėlius,
3 šaukštus sviesto.


Pirmiausia pasiruošiau obuolius - išėmiau sėklalizdžius, nulupau ir supjausčiau skiltelėmis. Subėriau į puodą kartu su cukrumi, cinamonu, dviem gvazdikėliais (galima pagardinti tarkuota citrinos ar cukruota apelsino žievele) ir gabalėliu sviesto bei patroškinau kol pradėjo minkštėti. Manyčiau, kad nereikia laukti, kol gausis obuolių košė, nes obuoliai toliau trokš orkaitėje.

Nupjoviau forminės duonos riekių pluteles ir pamirkius pieno (norint galima pieną keisti grietinėle) ir kiaušinių plakinyje, išklojau jomis sviestu pateptos formos sieneles. Sukrėčiau obuolius ir juos užklojau likusiomis trimis baltos duonos riekelėmis.

Duonos pluteles paskrudinau sausoje keptuvėje, sugrūdau, sumaišiau su puse arbatinio šaukštelio cinamono ir nedideliu gabalėliu (maždaug arbatiniu šaukšteliu) sviesto. Viską geria pirštais sutryniau ir gavau puikius cinamoninius trupinėlius, kuriuos subėriau ant pyrago viršaus.


Kepiau maždaug 25 minutes 180'C karštumo orkaitėje. Skanus.... ir šiltas, ir atšalęs. Pastovėjusį ir ataušusį pjaustyti buvo lengviau, pyragas netrupėjo, o įdaras laikėsi savo vietoje. Tikrai rekomenduoju pabandyti. Įdarą taip pat galima ruošti iš kriaušių ir imbiero, slyvų ir šokolado ar net moliūgo (tik pastarąjį reikėtų kiek ilgiau patroškinti, galbūt sumaišyti su skardine kondensuoto pieno ar obuoliais), galima obuolius ar kitus vaisius, gardinti vynu, romu ar keptuvėje karamelizuoti - vienu žodžiu - idėja Zawadzkos - fantazija Jūsų :)


Komentarai

  1. Kokia miela stalties/servetėlė ar kas ten tokia :)
    Ir pyragas labai skaniai atrodo. Gavau 3 maišus obuolių tai dabar kaupiu "obuolinius" receptus. Žo, išsisaugau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm... net pati nežinau, kad ji tokia :) tikriausiai, kad šiaip, medžiagos skiautė :) iš kur Klaipėdoje obuoliai? Ten reikia pyragus su žuvimi kepti ;) o jei rimčiau - tai pabandyk, Renata, tikrai paprastas ir negaišinantis, ir vertas pabandyti :)

      Panaikinti
  2. Ruta, o kodel nenori savo tinklarastyje ivesti skilties "ne pagal Zawadzka" ar pan? :) Suprantu sio tinklarascio esme, bet bent jau man smagu butu ir kitokius receptus isvysti ir "suvalgyti", jei prie progos juos aprasai (nes, kaip surantu, visvien i FB keli).
    O sisi pyragas atrodo labai viliojanciai ir skaniai :) O dar kai darbo nera daug, tai pasaka isvis :)
    Skaitytoja

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mielas Anonimiškasis, prisipažinsiu, kad ir pati svarsčiau, ar nereikėtų sukurti tokios skilties. Ypač knieti tada, kai pavyksta ką nors skaniai pagaminti ir tas skanumas išrodo pakankamai estetiškai. Bet kiekvieną kartą nuspręsdavau, kad gal verta susilaikyti - bijau, kad Zawadzkai tuomet gali nelikti laiko, noro ir motyvacijos... Todėl retkarčiais tiklaraščio feisbuko paskyroje dalinuosi patikusių receptų nuorodomis ar viena kita foto. Tačiau manau, kad nelieka šitai užklasine veikla :)

      Panaikinti
  3. tai kad ne pagal Zawadzką pilnas internetas receptų, ar ne taip? ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tas tai taip, niekas nesigincyja regis :) Bet jei Ruta kazka pagamina ir ne pagal Zawadska ir nori publikuoti, bent jau as - mielai perskaityciau :)

      Panaikinti
    2. Vat, Ramune, kaip pirštu į akį :)

      Aš ir mielai pasidalinčiau vienu kitu šauniu atradimu (ir man labai malonu, kad Jūs su malonumu perskaitytumėte ir gal net išbandytumėte mano atradimus), tačiau et, geriau kol kas išlaikysiu orų atstumą - nes bijau, kaip minėjau, kad sudėtingesni Zawadzkos receptai gali likti neišbandyti :) Tad paliksiu mintį apie receptus "ne į temą" ateičiai :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą