Kiškis su grietine

Nežinau kodėl, bet man kiškis nekelia jokių asociacijų apart įsimylėjėlių, kurie vienas kitą meiliai vadina kiškučiais ir zuikučiais. Žinoma, kad man kiškienos teko ragauti anksčiau, tačiau mano kulinariniame atminties žemėlapyje kiškis nepaliko ryškesnių pėdsakų. Net neatsimenu, ar tėvai ruošdavo kiškieną namuose, ar jos valgyti tekdavo tik kaime - tobulai ištroškintos su morkomis, svogūnais ir grietine... Hm, gal tik kaime? Na, ne taip jau ir svarbu kur, ar ne? Svarbiau tai, kaip mes šiandien, I Pasaulinio karo pabaigtuvių išvakarėse, išsikepėm dvi kiškio šlauneles (kurios praskaidrino apsiniaukusią dieną). Garbės žodis - paprastai, be jokių įmantrių mirkymų ir marinavimų - pusantros valandos orkaitėje su lašinukais ir pietūs striktelėjo ant stalo.


Originalus receptas

1 kiškis,
100 g lašinių,
druskos,
1 stiklinė grietinės,
0,5 citrinos.

Kiškį nuplauti, išrankioti plėves, pasūdyti, prismaigstyti lašinių, įdėti į troškintuvę ir kepti, uždėjus keletą gabaliukų sviesto; kai apkeps, palaistyti grietine ir joje baigti kepti. Paskui supjaustyti ir užpilti padažu. Prieš baigiant kepti ir užpilant padažu, kiškį galima apdėti citrinų griežinėliais.


Patirtis ir patarimai

Smarkiai neimprovizavau ir fantazijos vadžių nepaleidau, tik grietinę ir citrinas dėjau tada, kai prisiminiau ir kai maniau, kad jau tam laikas.

Pirmiausiai pasiruošiau kiškelio nabagėlio (kuris be y-pado šoka) šlauneles: negausiai pasūdžiau ir apibarsčiau šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Molinio indo, kuriame ir kepiau striukauodegio kojeles, dugną apšlaksčiau alyvų aliejumi, sudėjau mėsą ir ją apklojau lašinių juostelėmis (gerai, kad dar yra likęs gabalėlis, vasarą tėvų įdėtas).


Kepiau ~200'C karštumo orkaitėje apie pusantros valandos. Praėjus geram pusvalandžiui - įkrėčiau tris šaukštus grietinės ir uždėjau kelis citrinos griežinėlius bei porą poro riekelių (ir nufotografavau). Likusią valandą kepiau pridengus kepimo popieriumi, kad mano ilgaausio letenėlės labai nesuskrustų ir neišsausėtų. Kartas nuo karto palaistydavau nutekėjusiu grietinės padažu.

Valgėme su česnakiniais-citrininiais orkaitėje keptais bulvių ketvirtukais. Mmm, tikrai buvo skanu. Ypač tiko su blonde "St. Feuillien" - lengvai karstelėjusiu, šiek tiek rūgštelėjusiu aukštos fermentacijos alumi.


Komentarai

  1. Nepaisant paprastumo, atrodo nuostabiai gardžiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano pačios nuostabai - toks ir buvo :) Hm, pati susimąsčiau, kodėl gi nuostabai? Tikriausiai, kad iš tokio paprasto recepto nieko labai įspūdingo ir nesitikėjau :)

      Panaikinti
  2. O čia tikras kiškis? O mėsa labai skiriasi nuo triušio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, Odeta, čia tikras kiškis (prasidėjus medžioklės sezonui, žvėriena prekiauja keli didesni prekybos centrai - idealu). Kiškiena, palyginus su triušiena, yra tamsesnės spalvos, sausesnė ir daug intensyvesnio skonio. Galvoju, tik kaip čia tą skonį apibūdinti... toks žvėriškas :) bet ne per daug aštrus ir darniai derantis su rūkytų lašinukų "gaidelėmis" :)

      Panaikinti
  3. Kiškį esu gal tik vieną kartą gyvenime valgiusi. Bet tai kaip patogu, kai žvėrienos prekybos centre galima nusipirkti, juk dabar pats jos laikas. LT tokio gėrio gal tik pažįstamas medžiotojas gali parūpinti. Man tai labai skaniai tie susiraitę lašinukai ant mėsytės žiūrisi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi taip pagalvojau (tiesa, jau pernai), kad kodėl gi Lietuvoje nėra kur civilizuotai žvėrienos įsigyti. Medžioti tai medžioja ir net kvotos yra nustatomos, kiek ten tų žvėrių turi būti sumedžiota, tad galėtų atsirasti ir kokia specializuota parduotuvėlė ar koks išskirtinis sezoninis skyrius kuriuose nors prekybos centruose. Atsimenu, kad viename jų būdavo galima įsigyti net šaldytų smauglių, o štai kiškio ar šerno gabalėlio - nea...

      Panaikinti
  4. Gaminau vakar pagal šį receptą. Vietoje lašinukų naudojau šoninę, užklojau visą kiškieną, vietoj grietinės pyliau grietinėlės. Labai skanu, o mano vyrui turbūt labiausiai vykęs receptas, nes troškinant su grietinėle ar su sultimis jam per saldu būna.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puiki improvizacija, Lolita. O ypač puiki - jei patiko valgytojui.

      Panaikinti

Rašyti komentarą