Riešutinis mozūras su šokoladu ir obuoliais

Vakar mūsų kaime prasidėjo savaitę truksianti šokolado šventė. Šokoladas tiesiai iš šokolado meistrų rankų, ragavimai ir linksmos šokolado ir šokoladinių desertų gaminimo ateljė, specialiai šiai savaitei sukurti šokoladiniai restoranų meniu bei šokoladiniai pusryčiai Šokolado ir kakavos muziejuje. Trumpiau tariant, Pietinėje traukinių stotyje Andrew Ferrugia sumontuotas ilgiausias pasaulyje šokoladinis traukinys tebuvo tik graži šokoladinės savaitės pradžia, kurios pabaigoje tikriausiai, kad ilgai dar nesinorės nei ragauti, nei kalbėti apie šokoladą.


O kol dar akys spindi nuo minties apie šio vakaro vizitą pas šokoladininką Laurent Gerbaud, dalinuosi proginiu pyragu - riešutiniu mozūru su šokoladu ir obuoliais (jei Zawadzka dabar dar gyventų, šitą pyragą pervadintų bent jau "marcipaniniu mozūru").


Originalus receptas

6 kiaušiniai,
400 g cukraus,
200 g riešutų,
200 g šokolado,
1 šaukštas džiūvėsėlių,
truputis citrinų žievelių,
1 citrina,
0,5 stikliuko vyno,
3 obuoliai,
0,5 šaukšto sviesto.

Šešis trynius iki baltumo ištrinti su 400 g cukraus, įdėti 200 g sugrūstų riešutų, 200 g sutarkuoto šokolado, nemažą šaukštą džiūvėsėlių, truputį sukapotų citrinų žievelių - dėl kvapo, įspausti vienos citrinos sultis, įpilti stikliuką vyno, įdėti tris nuplautus ir tarka sutarkuotus sultingus obuolius. Šią masę geria išmaišyti, sudėti išplaktus baltymus, dar pamaišyti, sukrėsti ant skardos, išklotos sviestu arba vaškiniu popieriumi, ir kepti krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Pirmiausia sumažinau produktų kiekį per pusę, tad man prireikė:

3 kiaušinių,
200 g smulkaus cukraus,
100 g maltų migdolų,
1 a. šaukštelis kepimo miltelių,
100 g juodojo šokolado,
1 a. šaukštelio maltų džiūvėsėlių,
pusės citrinos sulčių,
pusės citrinos tarkuotos žievelės,
2 nedidelių obuolių.

Atidaryto vyno butelio neturėjau, o kamštį traukti dėl dviejų šaukštų vyno - kažkaip pagailėjau. Bet, manau, kad sultingi obuoliai puikiai kompensavo tą mano viražą.


Receptas aiškus, tad nieko kaip ir nekeičiau. Naudojau turėtus maltus migdolus, bet puikiai tikrų ir lazdynų ar net graikiniai riešutai. Daugiau norėdama apsidrausti nuo nesėkmės, nei stipriai išskaičiavus, įbėriau šaukštelį kepimo miltelių. Tik, vat ir nežinau, ar jie davė kokios naudos ar ne :)

Mozūrą kepiau standartinėje išardomoje torto formoje. Prieš pildama tešlą skardą išklojau kepimo popieriumi - atskirai iškirpau popierinį skritulį dugnui ir juostas šonams uždengti. Tik iškepus supratau, kaip apdairiai pasielgiau, nes pyragas gavosi gana purus ir lengvai prilipęs prie kepimo popieriaus.


Kepiau riešutinį mozūrą 180'C karštumo orkaitėje apie 50-60 minučių. Atvėsusį (na, gerai - pravėsusį) apliejau juodo šokolado glaistu. 

Obuoliai mozūrui suteikė drėgmės, o migdolai - lengvo lipnumo, būdingo marcipanams. Citrinų sultys puikiai atsvėrė cukraus saldumą, o šokoladas pridėjo šilto aromato ir kartumo. Nedaugžodžiaujant galiu pasakyti, kad šitą pyragą dar žadu kepti, tad teks jo paragauti ir mūsų svečiams :)


Komentarai

  1. Matėm šį gražuolį traukinį per TV :) Tik minėjo, kad nevalgomas, nes paviršius kažkuo padengtas. Ir kur dėto paskui tokį gėrį, jei suvalgyti negali? Tiek šokolado!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal sunaudos biokurui :) nežinau, ar taip galima, bet kur daugiau dėti tiek šokolado? Nors kažin, ar kas labai norėtų tą traukinį valgyt - vis gi jis pastatytas vienoje didžiausių traukinių stočių, kur kasdien pusę pasaulio prasilenkia, o ką jau šnekėt apie čia besisukiojančius benamius...

      Tiesa, net jei padengtas tas traukinys kažkokiu dalyku - pati mačiau, kaip žurnalistė prieš kamerą ragavo gabalėlį "anglies" :)

      Panaikinti
    2. Geras :) Benamiams juk nė motais kur stovi ir kuo padengta, po gabalėlį, žiūrėk ir apkrapštys :) Apsauga, tikriausiai, nesaugo dieną naktį. Pastatytų pas mus, reiktų ne tik saugoti, bet ir aukšta tvora aptverti :)

      Panaikinti
    3. Yra ir čia tvora, tokia, vidutinio aukštumo. O apsauga tai dieną tikrai budėjo - naktį nežinau :)))

      Panaikinti
  2. Sveiki, kviečiu pažaisti. Užsuk čia http://www.laselismedaus.blogspot.com/2012/11/vienuolika.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, kviečiu pažaisti. Užsuk čia http://www.laselismedaus.blogspot.com/2012/11/vienuolika.html

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą