Trijų rūšių sausainiai Kalėdoms


Ėmė ir lengvu žingsniu atpėdino Kalėdos. Taip paprastai lyg išbalusiais ūsais laiškininkas, atnešęs ant trapaus gelsvo popieriaus įspaustą telegramą „Su Šv. Kalėdom!“. Kodėl nustebot? Nelaukėte šios telegramos? Laukėt, bet skaičiavot dienas ir pamiršot širdies kalendorių? Aja jai... kaip čia taip?... Šventės reikia ieškoti širdyje, reikia jausti artėjančio džiaugsmo virpesį ir laukti šilto mylimųjų glėbio, o ne naršyti po parduotuves, braukyti nupirktų dovanų sąrašą ir vakarais ilsinti nuo vaikščiojimo tinstančias kojas... A ja jai... Na, bet viską galima ištaisyti, juk – Kalėdos.

Ir tikrai tikrai, apsižvalgykite aplinkui – dzin dzilin – kiek paprasčiausioje nušiurusioje gatvėje gražių nutikimų ir širdingumo. Aną rytą autobuso vairuotojas pakeliui surankiojo visus nespėjančius į autobusą, motorolerių ir automobilių vairuotojai geranoriškai sustodavo prie pėsčiųjų perėjų ir net nusišypsodavo zebru traukiantiems vaikams, seneliukams ir tokiems skubantiems, kaip aš. Prašau, pereikite gatvę, mes palauksime. O pirkdama rytinę kavą išsinešimui smagiai pasiplepėjau su jaunu pardavėju, kuris dar gi įspėjo, kad popierinis puodelis gali būti karštas, todėl būtų geriau jei apsimaučiau pirštinę. Ir žinot, ką? Man visi nuoširdūs ir jautrūs poelgiai daug ryškiau nuspalvina Kalėdų laukimą, nei išpustytos parduotuvių vitrinos ir virš gatvių tabaluojančios lemputės. Būkim vienas kitam geri ar geresni, nei pernai, juk – Kalėdos.

Ir tikrai noriu būti geresnė, noriu atrašyti į visus draugų laiškus, dažniau skambinti tėvams, ilgiau matytis su broliu ir su savo mergiotėmis, perskaityti bent dvylika neskaitytų knygų, kasdien išmokti po penkis naujus prancūziškus žodžius, noriu per kitus metus išmokti žaisti skvošą (pala, o ką čia bendro turi su mano noru būti geresne?), noriu... galima būtų tęsti be pabaigos, ypač kai pažai peraugą į pageidavimų sąrašą.

Todėl paprasčiausiai visiems linkiu, kad į kiekvieno Jūsų širdį atsėlintų Kalėdos. Per miltų debesis, imbiero ir cinamono audras, per gurgždančius prieangius, per skubėjimą, per ilgesį ir per supirktus kalnus dovanų, įpjautus pirštus, per (ne)nudirbtų darbų karuselę, per nekantrumą ir ilgą tų Kalėdų laukimą.

Rūta

Sausainiai Kalėdoms


Grietininiai sausainiai kitaip

140 g sviesto,
3 kiaušiniai, 
3 tryniai,
1,5 puodelio grietinėlės, 
100 g cukraus,
400-600 g miltų,
0,5 šaukšto sviesto popieriui patepti.

Pertepimui:
2 tryniai,
2-3 šaukštai grietinėlės,
ketvirtis stiklinės cukraus,
žiupsnelis cinamono.

140 g nesūraus sviesto, tris kiaušinius ir tris trynius  išsukti iki baltumo, supilti dalimis pusantro puoduko grietinėlės, įberti 100 g smulkaus cukraus, 400 g geros kokybės miltų, išmaišyti ir padėto šaltoje vietoje. Paskui, jeigu tešla dar per skysta, įberti miltų, kad iš jos būtų galima iškočioti peilio kriaunų storumo lakštą; gerai išminkyti ir formele išspausti mažus apvalius sausainiukus; sudėti juos ant skardos, išklotos sviestiniu popierumis, patepti grietinėle, išplakta su kiaušiniu, ir neilgai kepti karštoje krosnyje. Pabarstyti cukrumi ir cinamonu.


Patikslintas receptas (10 vnt. nemažų sausainių)

50 g sviesto,
1 kiaušinis, 
1 trynys,
0,5 puodelio grietinėlės, 
30-40 g cukraus,
400-500 g miltų,
arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
vanilės ekstrakto, pusės vanilės ankšties ar paprasčiausių vanilinių "kvepalų",
druskos.


Kepiau ~20 min. 180'C karštumo orkaitėje.



Grietininiai sausainiai su aguonomis 

Tešla tokia kaip Nr. 8 ("Grietininiai sausainiai kitaip"), 1-1,5 stiklinės aguonų, 200 g cukraus, žiupsnelis cinamono, 3-4 kiaušiniai.

Iš tešlos formele išspausti apvalius sausainiukus. Ištrinti karštame vandenyje išbrinkintas aguonas, įmušti keletą kiaušinių, įberti truputį cukraus ir cinamono, išmaišyti, uždėti ant sausainių ir iškepti ant skardos nekarštoje krosnyje.

Patikslintas receptas  (10 vnt. nemažų sausainių)

Aguonų masei sunaudojau vieną stiklinę aguonų, kurias prieš tai užpyliau verdančiu vandeniu ir palikau brinkti  (su išėjimu iš namų gavosi apie 2 val. brinkinimo). Išmirkusias aguonas sukrėčiau į kokteilių plaktuvą ir keletą kartų gerai suktelėjau. Į paruoštas aguonas įdėjau nemažą šaukštą medaus, įmušiau vieną kiaušinį ir įbėriau tris šaukštus migdolų miltų.

Ant skardos sudėjau formele išpjautus sausainius, vėl po vieną įvairavai į formelę ir jos nenuėmusi užkrėčiau po šaukštą aguonų masės, spustelėjau, kad laikytų formą ir atsargiai nuėmiau formelę. Valio! Forma nesubyrėjo.

Paruoštus sausainius kepiau apie 20 minučių 180'C karštumo orkaitėje. Atvėsusius laikiau metalinėje dėžutėje. Prieš valgant - pabarsčiau cukraus pudra.

Sausainiai gana standūs, aguonų masė - išlaikė šiek tiek drėgmės, paviršius lengvai apdžiuvo, aguonos netrupėjo, draugai valgė ir gyrė.


Trapios lazdelės prie arbatos

1 stiklinė sviesto,
1 stiklinė grietinės,
15 karčiųjų migdolų, 
1,5 puoduko cukraus,
1 kiaušinis,
0,5 stiklinės migdolų.

Iš miltų, sviesto, grietinės, karčiųjų migdolų ir cukraus išminkyti tešlą, iškočioti peilio kriaunų storio lakštą, supjaustyti siauromis juostelėmis, sudėti ant skardos, patepti sviestu, pabarstyti cukrumi su migdolais, pašauti į vasarošiltę krosnį.


Patikslintas receptas (dvi skardos juostelių)

500-600 g miltų,
0,5 stiklinės grietinės
7-8 kartieji migdolai, migdolų esencijos arba paprasčiausių migdolų "kvepalų",
~180 g cukraus,
1 kiaušinis,
druskos,
arbatinis šaukštelis kepimo miltelių,
migdolų plokštelių arba skaldytų migdolų,
cukraus sausainiams pabarstyti,
grietinėlės sausainių paviršiui patepti.

Tešlą paruošiau taip, kaip ir nurodo Zawadzka, tik šiek tiek, kaip matote, pakeičiau sudėtį. Supjaustytus sausainius patepiau grietinėle, pabarsčiau cukrumi ir migdolų plokštelėmis. Kepiau 170' C karštumo orkaitėje (bet, manau, kad buvo galima ir dar šiek tiek žemesnėje. Gal 160'C?) apie 10 minučių. Ištrauktus iš orkaitės apibarsčiau cukraus pudra. Valgėm su karštu vynu, kuris puikiai pamainė arbatą ;)

Komentarai

  1. Kalėdos baigėsi, bet, manau, dar šiek tiek užtruks mumyse :) Tikiuosi, Rūta, tavosios buvo jaukios, nes tokia tu man atrodai pati :) Linkiu visų aprašytų ir nerašytų norų išsipildymo artėjančiais metais, jaukių Naujųjų sutiktuvių (o gal audringų?) ir puikių įrašų šioje erdvėje. Linkėjimai iš jau žalia žole žaliuojančio ir audringai vėjuoto pajūrio!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Aušra, už gražius ir širdingus linkėjimus! Tik šiandien radau trumpą progą risėsti prie kompiuterio. Tikrai buvo jaukios ir smagios Kalėdos (Lietuvos pjūryje!), o Naujuosius sutikome jau čia, Briuselyje. Buvo lietaus, vėjo ir 20 minučio fejerverkų ;)
      Sėkmingų metų ir malonių staigmenų!

      Panaikinti
  2. Su šventėmis! Gaila, kad to sniego taip ir nesulaukėm, bet Kalėdinės šventės buvo visvien nuostabios! Smagių ateinančių metų! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Ramune. Ačiū už sveikinimus - kadangi vykdau vieną iš metų pažadų - ilgiau matausi su broliu - neturiu labai kada net prie kompiuterio prisiklijuoti.

      Lietuvoje mes dar spėjom pajusti šaltuką ir pagauti giedrą snieguotą dieną. Po Kalėdų sniegas tirpo ir radosi ledas, bet mums vis tiek buvo taaaip gražu, kaip saulėlydis :)

      Sveikų, klegančių ir augančių Naujųjų metų!

      Panaikinti
  3. Miela Rūta, tokie nuostabiai Kalėdiškai saldūs Tavo sausainiai. Tikiu, kad viskas taip ir buvo ir bus dar daug daug:)
    Linkiu, kad pavyktų kasdien bent po 5 žodžius prancūziškai įsiminti:)Pasirodo labai naudinga:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Odeta, ačiū :) Kad žinotum, kaip man reikia, kad tas ryžtas nenuslobtų... oi... nes taip kiekvieną kartą (po egzamino) vis sau prisižadu, kad jau nuo pirmos pamokos tai jau viskas bus kitaip - ir... nieko - viskas taip pat - jokių sąmoningesnių žingsnių to tikslo link. Dabar, nuo ryt - tai pavarysiu :)

      Panaikinti
  4. O jau gražūs kokie, o nuotraukų skanumas!!! Trūksta žodžių, tiesiog tobula.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą