Grybų paštetas kiaukutuose ir Nauji metai

Beskaitydama dailiai surašytus atsisveikinimus su senaisiais metais, atsargius pažadus naujiesiems, sunkiai randu tinkamų žodžių savo metų pradžiai. Manieji prasidėjo plačiaragio elnio atneštais sveikinimais ir kalėdine žvaigžde (net nustebau - Tavo raštas toks panašus į mano draugės Rūtos!), užbaigta Anthony Bourdain'o "Virtuve slaptai" ir skrydžio Vilnius-Frankfurtas-Briuselis metu pradėtu peterburgišku detektyvu "Švelnusis kirvis" (jau pabaigtu - neveltui sau tėkštelėjau skaitymo pirštinę), šokoladiniu vidutinio gerumo filmu "Les emotifs anonymes" ir keliadieniu pinteresto apsėdimu (smagu gražius dalykus grobti sau).

Kokie buvo jau praėję dvyliktieji? Sakyčiau, kad geri - be didelių pakilimų ir be baisių smuktelėjimų. Pamarginti kelionių atsiminimais - Roma, vasarinė ir rudeninė Prancūzija, Olandija, Londonas. Paskaninti šokoladinės Briuselio savaitės, grybų restoranėlio skanėstais ir Cantillonų alumi. Pamaloninti prieš Kalėdas knygynus pasiekusios "Gyventi skanu", sėkmingai besivystančio LT kultūros gido ir maloniu profesiniu pasiūlymu... bet tuo pačiu kažkokie ne iki viršaus pripildyti. Nežinau kuri, bet kažkokia smulkmenėlė tarsi liko neišjausta, neišgyventa, neprisiminta... bet gal tik todėl, kad šiais metais nenusibrozdinau kelių ir širdies.

Na, bet ne apie tai mes čia. Kartą Joana paklausė, kurie Zawadzkos receptai man labiausiai patinka (prancūzai sakytų, kad prieš tai patiko). Už visus beveik tris metus nedrįsčiau dabar atsakyti, bet peržvelgus pernai metų įrašus, išskirčiau kelis, kuriuos gaminau net po kelis kartus - vadinasi - patiko:

Ant grotelių pakepintos austrės
Crème d'orge

Aluje virtos šviežios dešrelės (receptas publikuotas knygoje "Gyventi skanu")
Rūgštynių pagardas
Ukrainietiški koldūnai su mėlynėmis

Persikų želė
Riešutinis mozūras su šokoladu ir obuoliais
Kavos kremas su plakta grietinėle
Obuolių ir ryžių desertas

Vyšnių antpilas

Tai va. O kokie pažadai tryliktiesiems metams? Bent dvylika knygų per metus, po du-tris "Lietuvos virėjos" receptus kas mėnesį ir po penkis prancūziškus žodžius kasdien (darbo dienomis). Pavyzdžiui, šiandien išmokau: le machin (= le truc, le bidule, la chose), avoir son compte de (= avoir quelque chose en qualité sufisante), bourré de (= truffé de), s'encombre de (= embarrassé par quelque chose) ir déclencher (= provoquer le debut d'un phénomène). Nieko bendro su virtuve, nebent pirmasis žodis, reiškiantis "daiktą". Kita vertus, kitus taip pat būtų galima pavartoti atitinkamame kontekste.


O kol galvosiu apie kontekstą ir mokysiuosi penkis vakarykščius žodžius, siūlau užmesti akį į pernai ruoštą grybų paštetą - tikrai - nerealus reikalas.


Originalus receptas

15 grybų,
1 morka,
2 svogūnai,
1 poras,
1 petražolės šaknis,
1 šaukštas sviesto,
2 šaukštai grietinės,
druskos,
pipirų,
2 tryniai,
2-3 šaukštai džiūvėsėlių.

Džiovintus grybus nuplauti, nakčiai pamerkti piene, minkštai išvirti su prieskoninėmis daržovėmis, pakepinti svieste su svogūnais, įdėti porą šaukštų grietinės, pasūdyti, įberti pipirų ir patroškinti. Paskui įmaišyti porą trynių ir porą šaukštų džiūvėsėlių, sudėti į kiaukutus, pabarstyti džiūvėsėliais ir ketvirti valandos kepti krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Sekiau Zawadzkos receptu, tačiau produktų kiekius šiek tiek koregavau pagal save. Tad užpildyti penkiolika mažų tešlos krepšelių prireikė:


saujos džiovintų baravykų,
pusės morkos,
pusės svogūno galvos,
2-3 cm poro stiebo,
trečdalio petražolės šaknies,
1 šaukšto sviesto,
1 šaukšto grietinės,
druskos,
pipirų,
šviežio čiobrelio,
1 kiaušinio trynio ir 
šaukšto džiūvėsėlių.

Kartu su poru, morka ir petražolės šaknimi minkštai išviriau iš anksto vandenyje užmerktus baravykus (užpyliau karštu vandeniu ir mirkiau apie porą valandų, bet galima ir per naktį). Išvirusius - drauge su daržovėmis nusunkiau per sietelį, kad nuvarvėtų sultinys (jį vėliau panaudojau burokėlių sriubai).


Keptuvėje pakepinau smulkintą svogūną, subėriau išvirtus grybus ir daržoves. Įkrėčiau šaukštą grietinės, pasūdžiau, įbėriau pipirų ir čiobrelių lapelių. Pakepintus grybus ir daržoves sutryniau virtuviniu kombainu (bet galima paprasčiausiai permalti mėsmale). Tuomet įmaišiau kiaušinio trynį ir šaukštą džiūvėsėlių.

Paruoštą masę sukrėčiau į konditerinį maišelį ir pripildžiau (pirktinius) tešlos krepšelius. Lygiai taip pat galima būtų naudoti sluoksniuotos ar trapios tešlos krepšelius, miniatiūrinius pašteto indelius ar tiesiog paštetą sukrėsti į vieną didesnį pašteto indą ir kepti jame (taip iškeptas jis galėtų būti tepamas ant paskrudintos baltos  arba juodos duonos, kepto burokėlio riekelės ar sluoksniuotos tešlos paplotėlio.

Paštetą kepiau apie 15 minučių 180'C karštumo orkaitėje. Patiekiau ant apskrito padėklo. Manyčiau, kad šio pašteto krepšelius tiktų pagardinti gruzdintomis petražolėmis. Tinka kaip užkandis prie raudono, intensyvaus skonio vyno arba taurės gero tamsaus alaus. Būtų puikus užkandis Kūčių stalui, jei ne tas kiaušinis...




Komentarai

  1. Ojoj, koks gardumėlis! ir gražiai-skanios nuotraukos...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip ir yra - tikras gardumėlis. Nuo šitų ir Gustavas nusiverstų nuo kėdės :)

      Panaikinti
    2. pritariu, labai skanios foto ;)

      Panaikinti
  2. Rūta, fantastiškas receptas. O jeigu su šviežiais grybais?
    O austrės, aš jas dievinu kaip ir visus kitus jūros gėrybių gyvius. Taip, kaip tu kepei, nesu bandžiusi. Užsimaniau. Penktadienį pirksiu ir kepsiu. Nes aš visada su sūriu gaminu, o dažniausiai jos dingsta nedakeliavę iki orkaitės:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su šviežiais irgi turėtų būti puiku. Žinoma, priklauso ir nuo grybų :) aš gal rinkčiausi baravykus, bet kas mėgsta, galėtų bandyti ir su pievagrybiais ar su šitakiais - vienu žodžiu, tokiais, kurie lengviau susitrina. Nors gal ir su voveraitėmis būtų nieko? Tik reikėtų apie priedus pagalvoti - turėtų tikti krapai, petražolės ir.... spirgučiai ;)))))

      Na, pas mus irgi tos austrės nelabai visos nukeliauja iki orkaitės :)))

      Panaikinti
  3. Rūta su Naujaisiais metais ir su visom praėjusiom šventėm Tave! Grybų paštetas skamba labai viliojančiai, o jau nuotraukų grožis, ta druska ant tamsaus fono, kaip sniegas atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie! Ir Tave su naujai įsibėgėjančia svetaine - labai šaunūs pokyčiai!

      Tikrai vertas bandymų šitas paštetas - jei kils pagunda - kaip tik vis dar sezonas :)

      Panaikinti
  4. Mane šis receptas irgi motyvavo kažką panašaus sukurti tik su šviežiais grybais. Atrodo, jog skonio neturėtų trūkti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Išbandyk, Segebute - Tavo galvoje tiek daug gerų receptų, kad ir šitą tikrai puikiai pristaikysi :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rūta, aš tokiu praktišku klausimu - kuriam prekybcentry pirkai kiautelius? Baisiai gražūs :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinok, nieko labai mandro - IKEA'joj :)

      Panaikinti
    2. Ot, velnias :) Galvojau, kur nors arčiau. Iki Ikėjos jau tingėsiu grūstis, o mažojoj Vilniaus sesėj tikrai tokių nėra :/

      Panaikinti
    3. Sakai? Vilniškėj nesu buvusi - negaliu sakyt, bet gal asortimentas daugiau mažiau tas pats? Šiaip visokių valgomų indelių yra ir delheizuose - net ir spalvotų. Bet šie, ikėjiniai man baisiai patiko, kad labai ploni buvo :)

      Panaikinti
    4. galvoju, kad ir lietuviškose maxėse turėtų būti visokių įdomybių.

      Panaikinti
    5. Būna Maxėse keistenybių, pvz. tešlos šaukštelių :) O ikėjų asortimentas skiriasi, Vilniuj retai kada švediškos duonelės pasitaiko.

      Panaikinti
    6. Matai kaip. Gal jie paskaičiuoja, kas gali būti populiaru ir kas ne.
      Išbandyk tuomet su kokiais nors lietuviškais indeliais-krepšeliais - esu tikra, kad atrodys puikiai ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą