Grietininiai ledai su jazminų, razetų arba apelsinų žiedais




































Šitų ledų pavadinimas Zawadzkos knygoje skamba žiauriai labai viliojančiai. Kai jį užmačiau besiruošdama pirmą kartą sukti naminius ledus - nublanko visi kiti labai neprasti receptai: karameliniai ledai (crème brûlée), vengrinių slyvų žiedų ledai, graikinių riešutų ledai, balti kavos ledai, šokoladiniai ledai... Būčiau pirmu kartu juos ir pagaminus, bet patikrinusi stalčiuje susigrūdusias dėžutes ir maišelius, atradau, kad neturiu nė tų jazminų žiedų, kuriuos buvau aną vasarą susirinkusi. Kur jie dingo? Teko nuryti nusivylimo kartulį ir susisukti paprasčiausių grietininių ledų. Bet! Vieną dieną sveikuolių parduotuvėje užtikau apelsinų žiedų. Parsinešiau kaip kokį trapų puslapį iš pasakų knygos. O kvapas koks! Maloniai hipnotizuojantis saldus kartumas, kuriame telpa tvankus pavasarinis kvaitulys ir mirštančio žiedo kartėlis. Ir nieko panašaus į tą apelsinų žiedų vandenį, kurį pirkau turko parduotuvėje ir kurio skleidžiamas kvapas labiausiai priminė pigias valymo priemones.


Originalus receptas

1,5 litro pieno,
sauja apelsinų arba razetų žiedų,
0,5 litro cukraus,
10 kiaušinių.
Pieną gerai pakaitinti, įberti saują apelsinų arba razetų žiedų, kai pritrauks, nukošti, išplakti su cukrumi ir dešimčia kiaušinių ir pakaitinti, kad sutirštėtų. Tada perkošti per sietą, atšaldyti, supilti į formą ir gaminti ledus.


Patirtis ir patarimai

Aš šiek tiek pakeičiau originalų Zawadzkos receptą, nes man nelabai patinka ta tiršta ir riebi kaitintos ledų masės konsistencija. Todėl pirmiausiai vadovavausi su ledų aparatu gauta receptų knygele ir litrui ledų sunaudojau:

250 ml pieno,
250 ml grietinėlės,
150 ml cukraus,
3 kiaušinius,
kupiną arbatinį šaukštelį apelsino žiedų.

O tada dariau taip: pakaitinau pieną (bet neužvirinau), subėriau apelsinų žiedus ir palikau pusvalandžiui, kad pritrauktų. Pienas įgavo gelsvą spalvą ir malonų aromatą bei skonį. Atvėsusį pieną dar porai valandų pastačiau į šaldytuvą, kad atšaltų kaip reikiant.

Tada iki purumo su cukrumi išplakiau kiaušinius, sumaišiau juos su šaldytuve atšaldyta grietinėle ir pienu bei viską supyliau į ledų aparatą.



















Jei neturite ledų aparato - gaminkite pagal Zawadzkos aprašymą - pakaitinta kiaušinių ir pieno/grietinėlės masė tampa tiršta ir puri, o jai šąlant nesusidaro ledukai. O mano ledai gavosi labai lengvi ir tirpūs, bet žiauriai skanūs.

Recepto tobulumas tas, kad galima naudoti bet kokias patinkančias prieskonines žoleles, žiedus ir pan. Pavyzdžiui, čiobrelius, šalavijus, levandas, liepžiedžius (prisiminiau juos iš Aušros aprašyto Jūratės crème brûlée), rožių, vyšnių ar slyvų žiedlapius, tuos pačius Zawadzkos pasiūlytus jazminus, arbatų mišinius ir taip toliau - pasikliaukite savo skonio receptoriais ir fantazija.



Komentarai

  1. Skamba prašmatniai :) Iš kart prisiminiau pasivaikščiojimą Monako gatvelėmis, kur prie vos ne kiekvieno įėjimo į prašmatnius namus auga po gausiai vaisiais nusagstytą mandarinmedį. Tuomet pabandžiau įsivaizduoti, kaip gi jis atrodo, kai žydi.
    O ledai su citrusų žiedais turėtų būti puikūs :) Tik su jazminais nebandyčiau, man nepatinka jų kvapas ir asocijuojasi su arabiškais kraštais, kažkodėl nelabai mielais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra kokios cia dabar tau neigiamos asociacijos su ARABISKAIS krastais? man su tais krastais vien tik teigiamos asociacijos; viena tu asociaciju - zydintys apelsinmedziai; ir kitu asociaciju turiu, bet viesai nepasakosiu;

      Panaikinti
  2. Mh, tikrai puikūs. Tas kartumas ir aromatas baisiai malonus dalykas.

    Aš niekada nemačiau žydinčių apelsinų nei citrinų. Kiek teko lankytis tuose kraštuose - vis medžiai būdavo apkibę vaisiais... O jazminai man primena vasaras kaime ir žalią arbatą su jazminais :) Kaip skirtingai. O kodėl su arabiškais kraštais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Todėl, kad jazminai ne vien Rytuose mėgstamas augalas. Tunise ir Maroke sijonuoti arabai neprašomi kabina ant kaklo jazminų žiedų girliandas, deda jų puokšteles ant pagalvių, mojuoja palei nosį kavinėse, gatvėse ir apskritai, jazminų visur pilna kvėpiklių, vandenų, aliejų, esencijų ir kitokiais pavidalais, skirtais maistui ir nemaistui. Įsivaizduojat atgrasų kvapą taip brukamą kiekviename žingsnyje? Taip, auginami šie krūmai ir šiandien, tikriausiai, kiekvienoj lietuviškoj kaimo sodyboj, nes labai gajūs ir nereiklūs augalai, nors įvežtiniai :)
      O arabai, et, asmeniškos tos asociacijos, kurias sustiprino jazminai ir tiek :)

      Užtat citrinmedžiams, priešingai, jaučiu silpnybę. Viskam, medžiams, kvapui, vaisiams ir labai norėčiau pamatyti didelį žydintį, pvz., citrinmedį gausiai apsipylusį žiedais... Reikia susiruošti ten, kur žydintys citrusai pataisytų asociacijas :)

      Panaikinti
    2. Reikia link pietų traukti rudenį. Kad ir kaip keistai mūsų platumų gyventojams tai skambėtų, ar ne? Net susimąsčiau, apie rudens planus. Lyg nieko nepriplanuota - reiks pamąstenti šiek tiek išsamiau apie tuos žydinčius apelsinus (vos neparašiau - kaštonus) ir apie kraštus, kur jie veši.

      O Tavo jazminų (anti)terapijos patirtis - baisi. Rimtai. Net jei jazminų kvapas būtų pats mėgiamiausias - po tokio brukalizmo galima labai kardinaliai pakeisti nuomonę ir imt vaikščioti nosį įkišus dėžutę su kavos pupelėmis ar net su tomis pupelėmis nosyje.

      Panaikinti
  3. As isivazduoju; tai jau tikrai kad ZIAURIAI! niekada nemaciau apelsinu ziedu (nors, tiesa pasakius, niekada ir neieskojau); bus proga paieskoti; o sitos nuotraukos - tiesiog nepaprasto grozio;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei turi mintyje maistui skirtus žiedus, tai jų tikrai turėtų pas jus anapus vandenų būti. Manieji prancūzų gamintojo "Florisens" (matau kad yra ir internetinė svetainė www.florisens.com). O ant dėžutės rašo, kad apelsinų žiedais galima skaninti ryžius, kinvą (kaip šita lietuviškai vadinasi?), paukštienos įdarus; įvairiausius saldėsius. Porą žiedų galima įmesti į šaltus ir karštus gėrimus. Tai, kad tie fleurs d'oranger - beveik toks universalus dalykas kaip kokie pipirai ;)

      Ačiū už pagyras (pačios tas tobulai suraikytas keksas irgi labai labai žavus) - saulei išlindus vis "ant smūgio" bandau kažką gražaus išspausti, bet neturiu jokių "šiabi" atributų :)))

      Panaikinti
    2. Ruta, sakai neturi "shaby"; oh well...nobody's perfect!! o as tau turiu dar viena vertinga patarima - prasom kuo greiciau deti sitas nuotraukas i foodgawker; pageidautinai tas su "Lietuvos Nacionalinis Muziejus"; man dabar reikes ieskoti fleurs d'oranger; ir dar - aciu uz komplimentus keksui; kaip malonu, kai galim viena kita sitaip pagirti;

      Panaikinti
    3. Kas dėl pagyrų, tai žinai, yra toks grubokas lietuviškas posakis apie šuniuką ir jo uodegą ;) Visiškai nieko blogo nenoriu tuo pasakyti - bet "išplaukė" iš Tavo komentaro. O jei rimtai, tai man Tavo taip chirurgiškai išpjautas gabalėlis pyrago atrodo to-bu-lai. Rimtai, lyg kokia lazeriu išskaptuota sudėtingo mechanizmo šerdis.

      Prisiruošiu šiandien sukelti - o LNM gaus man už reklama atsilyginti bent viena pora bilietų. O dėl tų "šiabi" tai - va, baisu, kad iki tobulybės tik tiek trūksta ir nė iš vietos :DDD Kaip mano krikšto sūnus kažkada pareiškė, kad jis jau tuoj padarys labai didelį atradimą, tik jam trūksta vienos smulkmenos. Ir žinai kokios? Bloknoto :))))

      Panaikinti
  4. fantastiskos nuotraukos! Ledai su apelsinu ziedais skamba labai viliojanciai. Ir man neteko ju pamatyti parduotuvese, bet stai "orange blossoms water", daznai naudojamo marokieciu virtuveje, rasti nesunku..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui, Jura :)
      Mūsų kaime aš ir tik vienoje pardėje jų radau. O tas apelsinų žiedų vanduo tai manęs smarkiai nesužavėjo - bet gal prasto buvau nusipirkus :|

      Panaikinti
  5. Rūta, Tu čia man tiesiai į paširdžius:) Sveikuoliškai gyvenimo pradžiai, toks išsamiai aprašytas skanumynas:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, tai čia nieko nesveiko nėra :) nebent negali pieno produktų valgyt :(

      Panaikinti
  6. Nelabai galiu valgyti pieno produktų, greipfrutų, riebalų...ech gerai, kad dar galiu jūros gėrybes, vyną, seksą vartoti:) (juokauju)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nejuokauk - o tai kai uždraus ir šituos... bus visai kūda ;)

      Panaikinti
  7. Kadangi nemėgstu žalių kiaušinių, tad eisiu Zawadzkos būdu. Beje, ryt bus pirma pažintis su naminiais ledais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Beje, labai labai gera nuotrauka :)

      Panaikinti
    2. Na, tiesą sakant, tai tie kiaušiniai nelabai jau ir žali - šaldyti gi jie ten, kur -18 :). O jei gaminsi pagal Zawadzką (su kaitintu mišiniu) - ledai gausis kreminės konsistencijos, riebesni (na, jausmas toks, nes produktai tai tie patys).

      Sėkmės!

      Panaikinti

Rašyti komentarą