Spraginti migdolai

http://lietuvos-vireja.blogspot.com
Praėjusią savaitę mane buvo apsėdusi saldumynų manija. Gal galima šitai pavadinti pavasario ir saulės ilgesiu? Nors nėra ko čia taip romantizuotai išsisukinėti - buvo cukraus badas ir saiko jausmo praradimas. Lygiom teisėm iš podėlių dingo vafliai, saldainiai ir nuo Kalėdų užsilikę sausainiai. Neužteko ir to - saldadienių proga pasigaminau migdolų griliažo. Ne, ne sau - į svečius nusinešti (atseit ten jo pati nešveičiau). Trumpiau tariant, savaitės pabaigoje jau nebegalėjau mintyse išskemenuoti žodžių "šokoladas', "saldu" ir "desertas". Tačiau tame visame buvo ir vienas naudingas dalykas - sužinojau, kad griliažas - prancūziškas žodis (nors kokia čia nuostaba - įsiklausius į žodžio skambesį - jokia kitokia asociacija ir negali šauti galvon) - grillage - reiškiantis spraginimą. Vat.


Originalus receptas

200 g migdolų,
200 g cukraus.

Migdolus nuplikyti, supjaustyti juostelėmis, gerai išdžiovinti krosnyje. Sugrūsti 200 g cukraus, jį sausai pakepinti kaistuvėlyje arba metaliniame katilėlyje, maišant mediniu šaukštu, suberti migdolus, maišant paspraginti ant ugnies, suberti į pusdubenį, labai plonai pateptą aliejumi, supjaustyti gabaliukais ir padžiovinti krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Migdolus naudojau jau skaldytus, tad mano užduotis buvo juos padžiovinti orkaitėje (manau, kad taip pat puikiai būtų galima migdolus paskrudinti sausoje keptuvėje), kol gražiai pagels ir taps trapūs. Taigi, orkaitę įkaitinau iki 180'C karštumo ir apie 7 minutes pakaitinau kepimo popieriumi išklotoje skardoje pabertus riešutus. Turiu prisipažinti, kad laikrodžio skrupulingai nesekiau - daugiau stebėjau migdolų spalvą ir vieną kitą paragavau, ar jau sausi.

Smulkų cukrų subėriau į įkaitintą keptuvę ir dar savo nuožiūra įspaudžiau gal kokius du šaukštus citrinos sulčių. Kai cukrus išsilydė ir karamelė pradėjo tamsėti - subėriau skrudintus migdolus, maišydama dar šiek tiek pakaitinau (stebėkite karamelės spalvą - kuo ji tamsesnė - tuo bus kartesnis griliažas) ir sukrėčiau masę ant kepimo popieriaus.

grillage

Leidau griliažui šiek tiek pravėsti (hm, gal apie minutę), tada suraikiau dideliu peiliu kvadratėliais ir palikau džiūti. Į orkaitę nebekišau. Po pusdienio kvadratėlius sulaužiau smulkesniais gabalėliais, pavoliojau smulkiame cukruje ir sudėjus į stiklainėlį nusinešiau į svečius. Skanu buvo. Šeimininkai irgi gyrė ;)

Nuo savęs pridurčiau, kad citrinos sultys buvo labai vykusi improvizacija, o kitą kartą bandysiu (kai vėl galėsiu pagalvoti apie saldumynus) su tarkuota citrinos žievele arba maltais gvazdikėliais ir cinamonu arba su šiek tiek druskos.


Komentarai

  1. Labai grazu; isvis, tavo ideja gaminti tuo senuosius recpetus super sauni; ar ta knyga naujo leidimo, ar tu senaja originalia turi? bet kokiu atveju - labai idomu; ar dar liko daug negamintu receptu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Aušra. Gaminu aš iš naujo lietuviško leidimo. Su originalu bijau, kad būtų sunku, nes aš lenkiškai skaitau tik su googlo vertėju ;)) Bet jei kada nors kur nors pamatysiu vieną iš senųjų leidimų (jų, atrodo, kad buvo kokie 5-6-7) - būtinai pasisavinsiu.

      O receptų liko daug - visam gyvenimui :))))) Iš viso knygoje publikuota (jei teisingai suskaičiavau) 1241 receptas. Savo tinklaraštyje aš jau aprašiau plius minus apie 220.... O! Pasirodo, kad tuoj bus likę tik tūkstantis :))))

      Panaikinti
  2. Kaip norėčiau nors plona juostele nuskilusios atraižėlės... :) Man variantas su šiek tiek druskos ypač skaniai skamba. O kokia ten arbata?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, tereikia tik šiek tiek cukraus ir riešutų :) Man asmeniškai sūdyta karamelė primena Bretanę, kur tokia ji tradicinė. O, pasirodo pati besanti arbatų mėgėja :) Man atrodo, kad čia buvo drakono perlai su jazminaičiais ;)

      Panaikinti
  3. darysiu! kaip tik einu šiandien į svečius :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą