Balti kavos ledai
Originalus receptas
1 litras pieno,
50 g kavos,
0,25 kg cukraus,
5 kiaušiniai.
Gerai pakaitinti litrą saldaus pieno, suberti 50 g ką tik paskrudintos, dar karštos, tiesiai iš krosnelės ištrauktos kavos ir uždengti, kad pritrauktų. Kai truputį pravės, perkošti per sietelį, supilti su ketvirčiu kilogramo cukraus išplaktus penkis kiaušinius, perkošti, atšaldyti ir toliau gaminti taip, kaip grietininius ledus.
Patirtis ir patarimai
Šį bei tą recepte keičiau. Pieną pakeičiau grietinėle, sumažinau kavos, cukraus ir kiaušinių kiekį. Ir receptas, pagal kurį sukau kavos ledus, buvo toks:
500 ml grietinėlės,
2 kupini šaukštai šviežiai maltos kavos,
100 ml cukraus,
2 kiaušiniai.
Šiek tiek nusižengiau ir Zawadzkos aprašytai gamybos eigai. Prisipažinsiu, kad ne prie širdies, tiksliau liežuvio, man kildinti ledai - tokie šiek tiek per riebūs. Todėl vadovavausi elementariu receptu, kurį radau ledų aparato dėžutėje. Viskas taip pat, kaip Zawadzkos laikais, tik nereikia kaitinti ledų masės. Teisybės dėlei norėčiau pridurti, kad mano draugė Rūta ledus gamina iš plaktos grietinėlės ir kiaušinių masės, kurios taip pat nekildina. O Jūs? Kaip Jūs ruošiat naminius ledus?
Aš ledams naudojau šviežiai sumaltą kavą. Dėjau daugiau mažiau iš akies - pagal savo kavinį papratimą. Jūs irgi vadovaukitės savais įpročiais. Jei mėgstate stiprią kavą - berkite daugiau kavos, jei silpną - mažiau. Žinoma, galite naudoti tirpią kavą. Sakyčiau taip - jei geriate tirpią kavą ir ji Jums skani - drąsiai naudokite ją ir ledams. Jei pirmenybę teikiate gerom kavos pupelėms - grietinėle plikykite maltą kavą. Svarbiausia, kad būtų skanu.
Taigi, maltą kavą aš dar šiek tiek paskrudinau sausoje keptuvėje, kad stipriau parustų ir užpyliau karšta grietinėle. Uždengiau, kad pritrauktų ir palikau atvėsti. Tuomet perkošiau per sietelį ir pastačiau į šaldytuvą, kad galutinai atšaltų ir greičiau susisuktų ledai.
Kol krito grietinėlės temperatūra, su cukrumi iki baltumo išplakiau kiaušinius (kitą kartą bersiu mažiau cukraus). Juos sumaišiau su grietinėle ir visą masę supyliau į ledų aparatą. Toliau darbavosi jis.
O ledai tikrai buvo skanūs. Pabandykit.
Rūta, aš dar iki ledų nepriaugau:))) Bet kai atlaisvės šaldiklis, būtinai įgrūsiu šaldymo aparatą tenai:) O po to vieną ledų pabandysiu:)
AtsakytiPanaikintibandyk bandyk, Odeta. Mes visi pradžioje išaugam ledus, o po to vėl priaugam :)
PanaikintiAš tai vos neišgriuvau pamačius įrašą! Kaip tik svajojau apie ledus, o čia dar su kava! Neturiu aparato, bet aš juos pagaminsiu.
AtsakytiPanaikintiJei kaitinsi grietinėlę su kaiušiniais - tai neprireiks ir ledų aparato :)
PanaikintiO gražuoliai kokie!!!
AtsakytiPanaikintiSkanuoliai irgi :)
PanaikintiBet čia reikia ledų aparato? Šiaip neišeina?
AtsakytiPanaikintiRasa, nebūtinai. Jei gamindama ledus grietinėlės (pieno)-kiaušinių masę kaitinsi - gali kuo puikiausiai apseiti ir be ledų aparato. Pakaks kokį vieną kartą ištraukus iš kameros gerai išmaišyti ar išplakti stingstančią masę.
PanaikintiLabai nuostabiai atrodo!
AtsakytiPanaikintiO štai šituos ėmiau ir pagaminau - pavyko nuostabiai! Ačiū, Rūta!
AtsakytiPanaikintiMano mažas nuopelnas :) O šie ledai iš "Lietuvos virėjos" man patys skaniausi.
Panaikinti