Obuolinis prancūziškos tešlos mozūras

Žinau, kad ne obuoliai šiandien yra turgaviečių karaliai. Sekmadienį pati įsitikinau, kad jau senokai prasidėjo belgiškų braškių sezonas (kaip bebūtų keista, jos gausiai dera net šioje lietingoje karalystėje), iš svetur vienas paskui kitą keliauja įvairiausi melionai, arbūzai, tamsios trešnės ir dar nelabi prinokę abrikosai. Jei būtų galima spręsti pagal turgaus prekeivių šūksnius, tuomet sakytum, kad prasidėjo vasara. O kokių tų reklamos šaukinių turguj galima išgirsti! Klausia pirkėjas žuvininko, ar geros midijos, o tasai iškart surimuoja bonnes comme des bonbon (geros, kaip ledinukai). Tuo tarpu už kelių žingsnių plyšauja trešnių pardavėjas "pažvelk man į akis - jos tikrai šviežios! Aijajjajjaiiiii! Eikš, eikš, eikš!", neatsilieka šalia jo įsikūręs daržovių prekijas un euro, un euro madame un euro! (vienas euras, vienas euras, ponia, vienas euras). Ir taip vienas per kitą. Prekiją balsas peni.


Tai prie ko čia tie obuoliai. Obuolius pirkau paprasčiausioj parduotuvėj. Net nežinau, kur jie augo, bet man nelabai tai ir rūpėjo, nes ruošiausi broliui kepti kelioninį gimtadienio pyragą. O brolis man svarbesnis nei sezoniniai vaisiai ir dažovės sudėti kartu. Dar gi, ruošėmės kelionei palei Mozelį, tai reikėjo tokio pyrago, kuris išgyventų vežiojimą automobiliu. Šitas išgyveno :)


Originalus receptas

2 šaukštai grietinės,
1 trynys,
2 kiaušiniai,
400 g miltų,
200 g cukraus,
10-12 obuolių,
1-1,5 stiklinės cukraus,
žiupsnelis cinamono.

Iš miltų su šaukštu grietinės, vienu tryniu, ir trupučiu vandens išminkyti purią tešlą kaip pyragėliams. Iškočioti, uždėti 200 g išplauto, kad būtų nesūrus, sviesto ir kočioti kaip prancūzišką tešlą. Ištepti skardą sviestu, padėti ant jos pusę iškočiotos tešlos ir iškepti. Supjaustytus obuolius išvirti su cukrumi ir cinamonu, atvėsinti, uždengti antra dalimi tešlos, patepti kiaušiniu ir kepti karštoje krosnyje. Išėmus pabarstyti cukrumi.


Patirtis ir patarimai

Šį pyragą (mozūrą) galima kepti dviem būdais - taip, kaip aprašyta arba greituoju būdu, t.y. naudoti pirktinę sluoksniuotą tešlą. Jei naudosite pirktinę - viskas kaip ir aišku. Jei užsimosite kočioti naminę tešlą - užmeskite akį į mano anksčiau aprašytą istoriją apie sluoksniuotą tešlą. Jai, pagal šį Zawadzkos receptą reikės (manau, kad vertėja galėjo padaryti klaidą ir vietoje sviesto įrašyti 2 kiaušinius, kurie pačiame recepte nebefiguruoja):

2 šaukštų grietinės,
1 trynio,
400 g miltų,
400 g sviesto,
180-200 ml vandens,
druskos

Įdarui Jums reikės (aš naudojau 30 cm skersmens skardą):

6-8 vidutinio dydžio obuolių,
200 ml cukraus,
cinamono lazdelės,
3-5 gvazdikėlių,
100 ml sauso balto vyno.


Nuluptus ir supjaustytus obuolius užpilkite vynu, suberkite cukrų bei prieskonius ir užkaiskite. Virkite tol, kol suminkštės. Atvėsinkite. Prieš naudodami išimkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlius.


Tešlą iškočiokite ir perpjaukite į dvi dalis. Jei naudojate pirktinę sluoksniuotą tešlą - išpjaukite du vienodus reikiamo dydžio lakštus. Vieną tešlos lakštą padėkite į šaldytuvą, o kitą šiek tiek pakočiokite, kad jo skersmuo būtų didesnis nei naudojamos skardos. Įtieskite tešlą į skardą, subadykite paviršių šakute ir užlenkite kraštelius. Kepkite 220'C karštumo orkaitėje maždaug 15 minučių (arba tiek laiko, kiek nurodyta ant tešlos pakuotės). Į iškepusį tešlos "dubenėlį"sukrėskite paruoštą įdarą, uždenkite likusiu tešlos lakštu. Viršutinį tešlos lakštą patepkite išplaktu kiaušiniu, švelniai suraižykite jo paviršių, kad vėliau pyragą būtų lengviau supjaustyti ar subadykite šakute. Kepkite dar 15-20 minučių 220'C karštumo orkaitėje. Iškepusį pabarstykite cukrumi.


Tokį pyragą galima kepti su įvairių vaisių ar daržovių įdarau, paskaninti trintos varškės ar sūrio sluoksniu, riešutais. Iškepusį (arba prieš kepant) galima apibarstyti ne tik cukrumi, bet ir cinamonu arba riešutų plokštelėmis.


Mes brolio gimtadienį atšventėm Mozelio pakrantėje, stačiausių Europos vynuogynų papėdėje, kažkur šiek tiek toliau už Tryro.



Komentarai

  1. Kokia nuostabi Tavo kelionė:) Net pati užsinorėjau su auto per Europą ir dar su tokiu obuolių pyragu! Nerealu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, Odeta, kaip suprantu, pati esi tikra varlė keliauninkė - nėr ko pavydėt ;)

      Panaikinti
  2. Bet čia nebuvau...tai seilė ir tįsta:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, čia smagus kraštas. Tik mums nelabai pasisekė su pavalgymais (gerai, kad buvom išsiruošę piknikauti)... Rudenį čia daug keliaujančių būna :) matyt, kad verta.

      Panaikinti
  3. Aš vasarą į FR važiuosiu su auto, dabar rezgu planą, gal keletai dienų prasukti?:) Norisi, kad ne aklas mynimas iki kaimelio būtų, bet tuo pačiu ir pasiekskursuoti po gražias vietas:) Tavo straisnis super laiku:) O pyragą ir anksčiau bus galima išmėginti:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, jei turėsite laiko, tai manyčiau, verta prasukti. Juo labiau, kad palei Mozelį išvažiuotumėt tiesiai į Liuksmeburga, kur upės pakrantės irgi baisiai gražios. O iš ten - Prancūzija irgi gražesnė (bent jau man) nei keliai per Pikardiją ir Normandiją. Šitie kraštai geriau atrodo ne nuo greitkelių..

      Dar gi, man mielesnis kelias pro pietinę Vokietiją, nei autobanais (gerai, jei knygą turi po ranka ir vairuot nereikia). Ypač jei nereikia skubėti :)

      Panaikinti
    2. Mes pietinę Vokietiją išnaršę, o mums į FR važiuoti per šiaurę ar per pietus nelabai didelis skirtumas gaunasi:) Navigacija dažniausiai net ir rodo per šiaurę, bet esame atidirbę sistemą per pietus, tai vis nedrįsome keisti, o kai pamačiau Tavo pasakojimus, tai pakilo noras begalinis keisti:)

      Panaikinti
    3. Na, jei pakilo noras - gal ir verta paimprovizuoti, ar ne? Ir kelionė automiliu tuo ir 'faina', kad gali imti ir šiek tiek išsukti iš maršruto :)

      Aišku, pats vingiavimas palei Mozelį pridės papildomą kelionės dieną.

      Panaikinti

Rašyti komentarą