Laukiniai smidrai - antras dublis pagal receptą "Šparagai"

Savaitgalį vietiniame bobo turguje užtikau laukinių smidrų (šparagų). Nei brangu, nei pigu - sugniaužiamas ryšelis kainavo 6 eurus. Kas, palyginus su šimtu eurų įvertintais briedžiukais, pasirodė visiškas niekis. Elgtis su laukiniai smidrais reikia daugiau mažiau taip pat, kaip ir su daržiniais - trumpai apvirti, atvėsinti šaltame vandenyje su ledukais ir patiekti. Kaip labiau patinka - su šiek tiek sviesto ir džiūvėsėliais, su citrinos sultimis ir alyvų aliejumi, su rūgščiu padažu (kaip mėgsta flamai), minkštai virtu kiaušiniu ir skrebučiu, vienus, salotose arba greta žuvies ar paukštienos. Trumpiau tariant, duokite valią vaizduotei arba pasmalsaukite internete.


Laukiniai smidrai (Ornithogalum pyrenaicum) turi visą eilę poetiškų vardų: Prūsijos smidras, Bath smidras, miškinis smidras, Pirėnų Betliejaus žvaigždė arba dagioji (ar tai spygliuotoji) Betliejaus žvaigždė. Augalo ūgliai yra šviesiai žalios spalvos, žymiai "lieknesni" už auginamus daržuose, maždaug gero sprindžio aukščio, laibą kotelį vainikuoja kūgio formos galva. Jų skonis artimas žaliesiems smidrams, galbūt per milimetrą ryškesnis, bet tai jau labai subtilus kiekvieno ragaujančio reikalas. O dar priklauso ir nuo to, su kuriais žaliaisiais smidrais palyginsi. Mat, lėtai ir tvarkingai auginami smidrai-šparagai būna ryškesnio skonio, nei išsistiebę per rekordiškai trumpą laiką.



Laukiniai smidrai auga pievose, vynuogynų šlaituose ir šviesiuose miškuose. Aptinkamas pietų, vakarų, vidurio ir pietryčių Europoje, Viduržemio jūros regione. Beieškodama informacijos apie šį augalą, radau ir aprašymų apie jo medžioklę Amerikoje, tai manyčiau, kad jis turėtų augti ir ten.



Laukinius smidrus ruošiau pagal tą patį Zawadzkos receptą, tik patiekiau be džiūvėsėlių.Paprasčiausiai apšlakščiau alyvų aleijumi, pagardinau juodaisiais pipirais ir užbėriau šiek tiek druskos ir užspaudžiau citrinos sulčių. Su skrebučiu - puikus užkandis prie sausojo balto. Ir skanus, ir dailus.


Komentarai

  1. rodos skanumynas, kažkaip neteko ragauti dar! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, tai pabandyk, Ramune :) aš esu anksčiau jų pirkus ir paprastoje Delhaize - turėtų ir šalia Jūsų būti.

      Panaikinti
  2. Kokie gležni bei gražūs, turbūt, ir skanūs :) nesu dar ragavusi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei mėgsti šparagus-smidrus - šitie irgi patiktų :) labai švelnaus skonio, traškūs - tikras niam :)

      Panaikinti
  3. Rūta, jeigu aš pritilpčiau prie šio bliūdo su smidrais...tuoj liktų tuščia:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laukiniai, vadinasi kažkur auga savaime. Smalsu, kur :) Nors vis vien pas mus lyg egzotika :) O atrodo gražiai..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aušra, kiek skaičiau, tai supratau, kad laukiniai smidrai (šparagai) tikrai auga JAV, vakarinėje ir pietinėje Europoje. Oficialus šio augalo pavadinimas - Ornithogalum pyrenaicum. Lietuvoje, matyt, tik gėlių darželiuose ir senose kapinėse ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą