Sago kruopų pudingas

sago pudding

Kai pirmą kartą namuose varčiau dar spaustuve kvepiančią "Lietuvos virėją", akį patraukė ne tik vėžlių sriuba, kiškienos sūris ir aukšliagrybiai, bet ir nesuprantama egzotika dvelkiančios sago kruopos. Hm, kas per vienos? Knygoje paaiškinta labai paprastai - tai iš saginių palmių kamieno šerdies gaminamos kruopos ir miltai (p. 17). Oho! Palmės šerdies perlai XIX a. Vilniaus virtuvėje! Neįtikėtina! Nors kodėl gi, jei jau tada vilniečiai kepė austres ir stingdė blanc-manger, tai kodėl juos turėjo stebinti kažkokių palmių perlai? O man teko apie juos pasigooglinti.

Pasirausus internete sužinojau, kad sago kruopos arba perlai - tai smulkūs tikrosios sago palmės krakmolo rutuliukai. Krakmolas gaminamas iš suskaldytos sago palmės šerdies ją trinant vandenyje tol, kol suyra augalo audiniai ir lieka tik krakmolingas skystis. Kai šis nusistovi, vanduo nupilamas, o krakmolo košė išdžiovinama. Sago miltai naudojami Naujosios Gvinėjos, Molukų salų, Malaizijos, Šrilankos, Indonezijos ir Pietų Azijos virtuvėse. Naujoje Gvinėjoje ir Molukų salose sago vadinamas saksak, eaten arba sagu. Iš sago miltų dažniausiai verdama košė, kepami blynai arba gaminami desertai. Iš sago perlų dažnai ruošiamas saldus pudingas. Malaizijoje sago gula melaka gaminamas iš vandenyje virtų sago perlų, kurie patiekiami su palmių cukraus sirupu ir kokosų pienų. Tuo tarpu didieji britai sago perlus pudingui verda saldintame piene ir vėliau gautą masę sutirština kiaušiniu arba kukurūzų miltais. Šio pudingo skonis panašus į pagamintą iš ryžių arba tapijokos perlų. Trumpiau tariant, britiškas variantas labai panašus į tą, kurį savo knygoje aprašė ir Zawadzka.



Aš sago kruopų medžioklę pradėjau prieš kelis metus, kai tik jas užmačiau "Lietuvos virėjoje" - į keistas ekologiškų, tradicinių ir netradicinių prekių parduotuves nosį kišdavau tiek kelionių, tiek darbinių komandiruočių metu - gal gi imsiu ir rasiu. Bet ne, neradau. Atvykus į Briuselį taip pat pasižvalgydavau afrikietiškų maisto produktų parduotuvėlėse, azijietiškame prekybos centre Kam-yuen, bet niekaip iki šiol tų baltų perliukų neaptikdavau. O štai šį šeštadienį, nė negalvodama apie sago palmes, užsukau į miesto centre įsikūrusią azijietišką parduotuvę ir beveik užlipau ant konteinerio su sago kruopomis. Štai taip, o ėjau pirkti ryžių. 


Originalus receptas

1,5 stiklinės baltųjų sago kruopų,
1 litras pieno,
0,5 šaukšto sviesto,
6 kiaušiniai,
0,5 stiklinės cukraus,
truputis citrinų žievelių ir cinamono.

Kruopas suberti į užvirintą pieną, užvirti, įdėti pusę šaukšto sviesto ir virti, kol sutirštės; atvėsinti, įmušti šešis kiaušinius, įberti pusę stikllinės cukraus, truputį citrinos žievelių, cinamono, išmaišyti, sukrėsti į formą ir valandą virti garuose.

Produktų kiekis numatytas dešimčiai asmenų.


Patirtis ir patarimai

Desertą gaminau dviem žmonėms, bet būtų pakakę ir keturiems. Sunaudojau:

0,3 stiklinės sago perlų,
200 ml pieno,
šaukštelį sviesto,
1 kiaušinį,
šaukštą cukraus,
pusės mažos citrinos sultis,
šiek tiek trakuotos citrinos žievelės.

Neturėjau malto cinamono, todėl šį kartą apsėjau be jo, tačiau kitą kartą dėsiu - tikrai jis čia tiktų. Tik turiu nepamiršti jo nusipirkti.


Gaminimo eigos nekeičiau - sviestu pagardintame piene išviriau sago perlus (košė sutirštėjo labai greitai - per  1-1,5 minutės), atvėsinau, įbėriau cukraus, citrinos žievelės, įspaudžiau citrinos sulčių ir įmaišiau kiaušinį. Gautą masę sukrėčiau į suflė indelius ir sustačiau į puode su verdančiu vandeniu nuleistą tinklelį. Naudojau patį paprasčiausią, ta, kuriame paprastai garinu daržoves, nes neturiu garinio puodo.

Pudingą garuose viriau apie 45 minutes. Gelsvos kepuraitės dailiai iškilo ir taip pat dailiai susmuko, kai pudingą ištraukiau iš puodo.


Išvirę sago perlai tapo skaidrūs tarsi bespalviai ikriukai ir standžiai gumuniai. Kaip ir ryžiai, taip ir sago kruopos, specifinio skonio ar kvapo neturi, tad visas spalvas pudingui suteikia cukrus, citrina ir kiaušinis. Turiu prisipažinti, kad šis sago bandymas mums patiko. Kartosiu ir ateityje, bandysiu virti kokoso piene arba vandenyje ir patiekti su kokoso pienu ir palmių cukraus sirupu. Bandyisu pagaminti ir likusius keturis Zawadzkos patiekalus su sago kruopomis - sriubą, košę ir du skirtingus desertus.

Sago kruopų (perlų) galima įsigyti internetinėse parduotuvėse.


Komentarai

  1. Oho!:) Pirmą kartą gyvenime išgirdau apie tokias kruopas! O Tavo detalus aprašymas paskrebeno: - o gal nukeliauti kur tai ir auga?:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą