Silkės užkandis su pomidorais

maatjes
Šiomis dienomis restoranų ir žuvininkų vitrinos pasipuošė skelbimais, kad atvyko pirmosios olandiškos sūryme mirkytos silkutės - maatjes arba maatjesharing. Jei žvelgtumėme proziškai - tai paprasčiausios jaunos silkės, maždaug 5 dienas mirkytos švelniame sūryme. O jei šiek tiek poetiškiau - tai sidabriškos, švelniausios silkutės pasaulyje, penkias dienas nokintos ąžuolo statinėse. 

Manyčiau, kad maatjes turėtų stoti ant vieno laiptelio su ėriena, veršiena ir viščiukų mėsa, mat tai jaunos, dar lytiškai nesubrendusios žuvelės, gaudomos Šiaurės jūroje, netoli Danijos ir Norvegijos krantų, nuo gegužės pabaigos iki liepos pradžios - prieš prasidedant silkių brendimo ir poravimosi sezonui. Tokio amžiaus žuvelės būna riebiausios, kokios tik galėtų būti (riebalai sudaro apie 15 procentų jų kūno masės), o ikrai bei pieniai dar nebūna pradėję vystytis. Palyginus su mums įprastomis Atlanto silkėmis, maatjes yra 3-4 kartus už jas mažesnės.

maatjes

Prieš mirkant pašalinamos silkučių žiaunos ir viduriai, tačiau paliekamos kepenys ir kasa, kurios brandinimo metu išskiria specifinius baltymus, suteikiančius žuvytėms savitą skonį. Išmirkytos silkutės nereikalauja jokio specialaus paruošimo - tereikia jas nulupti, išimti stuburą ir greta patiekti smulkinto svogūno. Šviežios maatjes yra sidabriškos, o jų vidus - švelniai rausvos spalvos. 

Olandai tokias silkeles valgo nė nepjaustytas ar įkomponuotas į perpjautą pailgą bandelę. Vokiečiai prie jų patiekia su lupenomis virtų bulvių arba juodos duonos ir grienės-bruknių padažo. O aš, pasimėgavusi šviežiomis, turguje sužvejotomis, maatjeslikusias paverčiau puikiu Zawadzkos užkandžiu. Dar nė neaprašius - rekomenduoju!


Originalus receptas

Silkes išmirkyti, išrankioti ašakas, perpjauti išilgai, paskui sluoksniais sudėti į molinį indą, kiekvieną sluoksnį pabarstyti svogūnais, trupučiu morkų, užpilti aliejaus. Sudėjus keturis-penkis sluoksnius, užpilti pertrintais pomidorais ir tris valandas troškinti krosnyje. Kitą dieną galima patiekti kaip šaltą užkandį.


Patirtis ir patarimai

Kitą dieną?! Šita dalis man patiko mažiausiai, nes kaip sulaukti? Užkandį ruošiau prieš pietus, tuomet atvėsinau ir vakare patiekiau prieš vakarienę - buvo... mmmmm, žiauriai gerai. Nerijus, kuris šiaip jau nėra didelis žuvies, o ypač silkės, gerbėjas, suvalgė savo porciją ir apilaižė. 

maatjes

Dviems žmonėms sunaudojau (jei naudosite didesnius kepimo indus, įvertinkite jų talpumą ir pagal tai parinkite produktų kiekį. Smulkintų morkų naudokite tiek pat, kiek ir svogūnų):

2 maatjes (galima keisti 1 sūryda ir išmirkyta silke),
1 svogūną,
4 šviežias morkytes (1-2 morkas),
1 didelį pomidorą,
šakelę krapų,
juodųjų pipirų,
druskos,
alyvų aliejaus.

Pirmiausiai silkutes supjausčiau gabalėliais, svogūną ir morkas - smulkiais kubeliais ir susluoksniavau moliniame kepimo inde: silkės, svogūnai, morkos, aliejus (šiek tiek), silkės, svogūnai, morkos, aliejus, trintas pomidoras (man tilpo tik du sluoksniai). Viršų pabarsčiau rupia druska ir juodaisiais pipirais.


Užkandį kepiau 180'C karštumo orkaitėje apie 2 valandas (nes indas mano tikrai, kad mažesnis nei Zawadzkos). Atvėsinau. Patiekiau su šviežias krapais ir juoda duona ir gailėjausi, kad pagaminau tiek mažai...


Komentarai

  1. Rūta, ir mes tokį troškinį valgome, tik aš trumpiau troškinu ir žinoma su lietuviška silkute:) Žinau, kad labai skanu, bent jau man silkės fanei:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, būtent, žiauriai skanu :) O kiek laiko Tu troškini silkutę? Ir ar prieš gamindama ją mirkai vandenyje (kad būtų mažiau sūri)?

      Panaikinti
  2. Kaip juokauju, kad šiais laikais iš Lietuvos sūri silkė išsiveisė, parsinešus namo dasūdyti reikia:)
    Troškinu aš apie 1-1,5val., bet tikrai ne ilgiau. Juk kalakutą per 3val. iškepti galima:)
    O gal ilgame kepime yra kokios tai plonybės? Gal kas žino?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gal dar kepimo laikas, manyčiau, priklauso nuo kepamo (troškinamo) maisto kiekio, nuo indo, kuriame troškinama ir nuo temperatūros. Įsivaizduok, jei sudėtum į puodą keturis-penkis sluoksnius nesmulkintų silkių filė - jau beveik ir kalakutas :)

      Panaikinti
  3. Užsipininau, tikrai seiles kelianti idėja :) Aišku keisti teks kažkuom... arba šviežią silkikę nusipirkus pasisūdyt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kaip ir reikėtų su normaliomis suaugusiomis silkėmis gaminti :) Čia tik aš iš bėdos (nes man tektų pirkti visą skardinę su viosmis galvomis ir viduriais rusų parduotuvėj ir po to tas galvas kapoti) šitas silkutes naudojau. Kita vertus - vienaip ar kitaip, vis tiek silkės ;)

      Panaikinti
    2. Ach taip, Tu gi ne Lietuvoje. O pas Jus visai jokių silkių negyvena? Tada gali būti bet kokia riebi žuvis, manau.

      Panaikinti
  4. Rūta, o kur šitas mažyles pirkai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ai, ir dargi va krapukus matau. Susiruošiau savaitgalį šaltibarščius Briusely gaminti, tai jau susirankiojau, kad burokėlių turi lenkai, kefyro colryut'as, o kur krapų yr? Neužkliuvo už akies.

      Agnė

      Panaikinti
    2. Na, žinok, miela Serpent, nustebinsiu, bet krapų turi visos parduotuvės - pradedant tuo pačiu Colruyt'u (šaldytuve, toje pusėje, kur burokėliai, pakabinti ant atsk. kabliuko) ir baigiant Delhaiz'u (daržovių sk., stiklinėse spintose, plastmasiniuose indeliuose) :)

      O šitas mažules pirkau Flagey turguje (jis vyksta šeštadienį-sekmadienį), bet paprastai būna ir maisto prekių pardėse, o šiandien mačiau ir Saint Catherine aikštėje esančioje žuvinėje.

      Panaikinti
  5. Kaip išsamiai Tu čia man, Rūta, papasakojai :) Jau šiandien kiek žygių... Gagariną su burokėliais radom galiausiai, svogūnų radau Carrefoure, silkaičių gražiausių - pas savo Agadirą, o krapų nemačiau. Teks traukt tikrint Colruyt'o šaldytuvų. Va taip per savaitę šaltibarščiai ir gims :)))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, bet tai, kas lengvai gimsta - greitai pasimiršta :) O štai ir visa šaltibarštiada gavosi ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą