Baltarusiškas įvairių uogų ir vaisių antpilas

Rausvą uogų antpiliuką ant saulėtos palangės pastačiau pačioje liepos mėnesio pradžioje, kad spėtų subręsti iki mano atostogų. Subrendo ir dar manęs visą mėnesį kantriai laukė šaldytuve. Taip Zawadzkos prisakyta, kad tik "po dviejų savaičių galima vartoti".


Originalus receptas

4 kg bet kokių prisirpusių uogų suberti į didelį butelį. Užvirinti ir ataušinti devynis litrus vandens, užpilti uogas ir įpilti 1,5 litro spirito. Butelį aprišti popieriumi, pradurti smeigtuku ir laikyti saulėkaitoje dvylika dienų. Tryliktą dieną perkošti per koštuvį, įberti 2,25 kg cukraus, supilti į švarų butelį ir aprišus popieriumi vienai parai palikti saulėje; paskui vėl perkošti, išpilstyti į butelius, užkimšti, apvynioti viela arba dervasiūliu; rūsyje įkasti į sausą smėlį. Po dviejų savaičių galima vartoti.


Patirtis ir patarimai

Devynių litrų atpilo tai tikrai negaminau :) proporcijas gerokai sumažinau. Tiesą sakant, net 10 kartų ir man pakako:

400-500 g įvairių uogų (naudojau raudonuosius serbentus, avietes ir saują šilauogių),
900 ml vandens,
150 ml spirito,
220-250 g cukraus.

Viską dariau taip, kaip aprašyta Zawadzkos, nieko nekeičiau. Kaip jau minėjau, užpiltinei naudojau tuo metu turėtas uogas - raudonuosius serbentus ir avietes, įbėraiu ir saują šilauogių. Rudenį galima būtų derinti rudenines avietes ir aronijas, o gal dar rastumėte vaikų ir paukščių nenurinktų serbentų ar kokių kitokių rudens sulaukusių uogų.


Šaldytuve pabrandinta užpiltinė buvo labai švelnaus skonio, šilto aromato ir visiškai nesijautė jokio alkoholio kvapo. Siurbtelėjus pirmiausiai ką prisiminiau, tai - beprotišką Alisos arbatėlę. Štai todėl man atrodo, kad ši užpiltinė yra tokia vasariška, itin lengva ir moteriška, tinkama gurkšnoti su puriu vaniliniu pyragu ar ledais.


Komentarai

  1. Prisipažinsiu, su spiritiniais nelabai draugauju, bet jau spalva tai tikrai ypatinga, tokia Alisiška:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ai, tai, kad čia beveik kaip vynas - laipsnių tik kokių 10-12 :) Žiemą nuo šalčio nepadėtų :) Tik vasarą tinkamas.

      Panaikinti

Rašyti komentarą