Salierų sriuba



































Šią sriubą buvau nusižiūrėjus jau kelintas mėnuo - prisimindavau kiekvieną kartą, kai po midijų virimo likdavo šūsnis salierų lapų. Bet po truputį juos sunaudodavo troškiniams, sumuštiniams, salotoms ir sriubai nelikdavo. Šį kartą salierų reikalai susiklostė taip, kad jie papuolė į sriubą. Pasisekė. Mums.


Originalus receptas

1,25-1,5 kg jautienos,
nemaža sauja salierų lapų,
druskos,
1 šaukštas sviesto,
3 šaukštai miltų,
1,5 stiklinės grietinės,
0,5-1 citrina,
prieskoninių daržovių kaip Nr. 1.

Sultinį išvirti kaip paprastai. Pakaitinti sviestą, įberti saują smulkintų salierų lapų ir apkepti. Įpilti 1,5 stiklinės grietinės, truputį citrinos sulčių arba kitokios natūralios rūgšties, atskiesti sultiniu ir pavirirnti ant mažos ugnies. Nukošti per sietą ir prieš paduodant į stalą užvirinti dar kartą.


Patirtis ir patarimai

Didžiausias sunkumas norint išsivirti Zawadzkos aprašytos sriubos - sultinys. Vien pamačius kilogramą jautienos, reikalingos sultiniui, ima suktis savikainos skaitliukai ir tiksėti jo virimo valandėlės. Todėl aš retkarčiais neverdu to sultinio (tiksliau, tai retkarčiais jį verdu, taip reikėtų sakyti), o naudoju mėsos ekstraktą. Štai tokį, kuriame nėra nei druskos, nei kokių kitokių prieskonių, tik mėsa. Taip, daiktas šitas gana nepigus, tačiau retomis progoms - tinkamas. Žinoma, jei skonis Jums tinkamas, visuomet galite naudoti Jums patinkančio mėsos sultinio kubelius ar bet kurį kitą mėsos ekstraktą.

Sudėtinės sriubos dalys pagal mane (plius minus 4 žmonėms):

1 l natūralaus jautienos sultinio išvirto su škaninėmis daržovėmis (morkomis, petražolių ir salierų šaknimis, svogūnais, porais, kvapiaisiais pipirais) arba pasirinktas mėsos ekstrakto, arba sultinio kubelių,
sauja salierų lapų,
1 šaukštas sviesto,
2-3 šaukštai grietinės,
pusės citrinos sulčių,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
1 a. šaukštelis krakmolo.

Pirmiausia pasiruošiau litrą sultinio. Tuomet keptuvėje išlydžiau sviestą ir jame maždaug 2 minutes pakepinau kapotus salierų lapus. Kai šie pakeitė spalvą ir suminkštėjo - sukrėčiau grietinę, supyliau citrinos sultis, pasūdžiau, įbėriau šiek tiek pipirų ir dar truputį pakaitinau.


Tuomet salierų troškinį supyliau į karštą sultinį ir pavidinau ant silnos ugnies apie 5 minutes. Sriubą perkošiau ir vėl pastačiau ant ugnies. Tuomet vieną arbatinį šaukštelį krakmolo išmaišiau su šaukštu vėsaus vandens ir pora šauktų sriubos bei supyliau į kaistančią sriubą. Išmaišiau, užvirinau ir supilsčiau į lėkštes. Prie šios sriubos puikiai tiktų bandelės skrebučiai.


Komentarai

  1. Pas mane salierų lapų dažnokai užsilieka. O kodėl dedi krakmolo į sriubą? Ar tik į trintas, kad sutirštintų? Kokį krakmolą dedi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dažniausiai tai nededu to krakmolo, bet šįkart neturėjau miltų (dažniausiai juos pakepinu svieste, dedu svogūnus ir visus kitus šurumburum). O kad ši sriubelė buvo labai nei skysta, nei tiršta, man kažkaip pasinorėjo nors kiek tirštumėlio.

      Šį kartą naudojau paprasčiausią bulvių krakmolą (iš Lietuvos parsivežtą) - esant reikalui naudojų tą, kurį randu spintelėj - bulvių, kukurūzų, ryžių - per daug galvos nesuku dėl skirtumų :)

      Panaikinti
    2. AI, o į trintas, tai nea, nededu. Bulvė savo darbą padaro ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą