Marinuotos rudmėsės užkandai prie degtinės

Užsukau sekmadienį į netoli namų veikiantį turgelį ir beveik iškart akys užkliuvo už rudmėsių. Prisipažinsiu, kad nustebau, nes iki tol mačiau prekiaujančius baravykais, šilbaravykiais, voveraitėmis, mirties trimitėliais, krevabūdėmis, briedžiukais, šitakiais ir visai nekilmingais pievagrybiais. Bet va, ėmė ir vienas grybininkas ant prekystalio pasidėjo greitai tuštėjančią rudmėsių dėžutę. Pasvėrė ir man 300 gramų oranžinių kepuraičių - viso labo nedidelis popierinis maišiukas už beveik 9 eurus (na, bet atsiminus jų skonį - neatspyriau). "Iš kur šie grybai?" klausiu. "Iš Ispanijos" atsako man anksti kėlęsis pardavėjas. Įsivaizduojat? Net iš Ispanijos į Briuselį vežą samonotas rudmėsėles, kai jų, esu tikra, galima prisirinkti Belgijos miškuose.


Originalus receptas

Jaunas šviežias rudmėses nušluostyti. Į stiklainį įpilti piršto storumo sluoksnį aliejaus, smulkiai sugrūsti druskos, sumaišyti su penktadaliu pipirų, jais pabarstant ir stipriai paspaudžiant, sluoksniuoti rudmėses iki pat viršaus. paslėgti akmeniu, o kai grybai susigulės, įdėti daugiau, kad statinaitė būtų pilna, paskui uždengti papieriumi, aprišti pūsle ir pastatyti į rūsį.


Patirtis ir patarimai

Šį receptą bauvau jau senokai nusižiūrėjus - pavadinimas intriguojantis, grybas nesvietiškai skanus, o ir receptas visai nesudėtingas.

Rudmėses marinavau moliniame inde. Kaip daug kur rašoma, grybus sūdyti, marinuoti ir kitaip laikyti patartina tik stikliniuose, moliniuose, mediniuose ar dengtuose emale induose, nes laikant grybus metaliniuose induose išsiskiria kokios tai kenksmingos medžiagos. Jei marinuosite mažą kiekį grybų, galite naudoti ir paprasčiausią stiklainį ar nedidelį molinį dubenį - svarbu, kad turėtumėte kaip ir su kuo paslėgti susluoksniuotus grybus. O tam Jums reikės lentelės, dangtelio ar kuo plokštesnės lėkštelės, kurios skersmuo būtų šiek tiek mažesnis nei indo, kuriame marinuosite grybus bei svorio. Tikrai nereikia lėkti į kaimą ir palaukėse dairytis tinkamo akmens - kuo puikiausiai tiks vandens pripiltas stiklainis ar paprasčiausias stiklainis naminės uogienės, maišelisi druskos ar pan. Svarbu, kad gerai grybus suslėgtų.


Maždaug po paros ar dviejų rudmėse bus susigulėjusios ir pasimarinavusios. Galite iškart jas patiekti prie taurelės karčiosios arba stiklo karstelėjusio alaus (apibarstykite kapotais plokščialapių petražolių lapais ir smulkintais svogūnais). Arba dar geriau - su karštomis virtomis bulvėmis. Jei norite šias rudmėses išsaugoti iki artimiausio draugų susiėjimo - indą su grybais sandariai uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Rudmėsių dar tik paragavau - mmmmm, kokios jos neblogos, o savaitgalį, tikiuosi, bus palankus mėnulis draugiškam rusvų kepuraičių sudorojimui :)


P.S. Šios rudmėsės tiko ir "Tradicinei kolekcijai".

Komentarai

  1. Pavydžiu ne tas žodis:) Dievinu rudmeses, jų skonį galiu net sapnuoti...mokėčiau ir aš tuos 9Eur, kad tik jų būtų šviežių ir tokių gražių kaip pas Tave:) Deja, kažkur jos iš Lietuvos išsiveisė, niekur nebematau, nei miškuose, nei turguose...o tai labai liūdina. Dabar bandau jas keisti ūmedėmis, bet vis tiek tai ne rudmėsės:(
    Man prie jų net degtinės nereikėtų:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gal puskutiniai metai yra visai netinkami rudmėsėms? T.y. būkim optimistės, gal dar jos "ant visam" neišsiveisė" iš Lietuvos.

      Oi, ne, Odeta, manau, kad nėra grybo, kuriuo galima pamainyti rudmėses ;)

      Panaikinti
  2. Būčiau nepatikėjusi, kad Briuselyje irgi rudmesių yra ir dar importuotų iš Ispanijos :) Šiemet buvome kelias dešimtis Dzūkijoje sugrybavę, tai išsikepėme ant sviesto. Visad norėjau jų pasiruošti žiemai, bet vis didesnio kiekio neprirenkam. Taviškės labai gražios ir skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Rennie, aš, prisipažinsiu irgi gerokai nustebau jų aptikus turguje. Dabar net galvoju, kodėl nenusipirkau daugiau - bandysiu pataikyti ant to paties pardavėjo šį sekamdienį - gal dar pasiseks :) Nes iki šiol rudmėsiu gerai ragavus buvau tik vieną kartą, kai tėtis iš miško prieš kokius 3-4 metus parnešė krepšį rudmėsių… Mmm, kepėm ant sviesto ir dar žiemai truputį pasidėjom.

      Panaikinti
  3. Puikūs receptai. Tik viena bėda: grybai su alkoholiu griežtai nevartotini. Jokie. Nei švieži, nei marinuoti, nei sūdyti, nei kaip kitaip paruošti. Net baravykai, net rudmėsės. Nebent labai norit nusinuodyt.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą