Trikampiai sausainiukai su uogiene

Paskutinėmis savaitėmis nebeliko ėmė sekti dėmesys maistui. Svarbiau atrodo išnaudoti visus likusius savaitgalius surankioti likusius pažinimo trupunėlius, pasidžiaugti vietinių šefų išmone ar paprasčiausiai pasivaikščioti po rudeninio lietaus skalbiamą Briuselį. Niekaip nesuprantu tų, kurie nebuvę arba buvę tik kokiam nors šaltame eurorajone, Briuselį pavadina nuobodžiausiu miestu pasaulyje. Net J. Mekas sakė, kad išbraukė Briuselį iš tokių miestų penketuko ;) O tuoj jau bus trys metai kaip mes čia ir aš nuolatos atradinėju šį miestą, nes jis gyvas, beiskeičiantis ir su pasididžiavimu pasakojantis savo turtingą buržuazinę istoriją ir skaudulius. Art deco stiliaus fasadai, nedideli kvartalų skverai, senamadiškos ir naujoviškos kavinės, užkandinės ir restoranai, butikai ir kūrybinės studijos, parodos, spektakliai ir visa virtinė miestietiško gyvenimo malonumų. Prisipažinsiu, kad net suima apmaudas pagalvoju, jog aš išvažiuosiu, o miestas to nė nepastebės. Nors man jo trūks kiekvieną kartą, kai prisiminsiu pamėgtus užkampius, parduotuvėles, nušepusius barus, šiltą rudenį ir beviltišką lietų. Ir žinoma, čia sutiktus žmones.


Originalus receptas

2-2,5 stiklinės miltų,
100 g sviesto,
5 kiaušiniai,
6 šaukštai grietinės,
2 šaukštai vyno,
0,5-1 stiklinė uogienės,
0,5 kg riebalų ir sviesto,
2-3 šaukštai cukraus.

Iš 2-2,5 stiklinės miltų, 100 g sugnaibyto sviesto, žiupsnelio druskos, cukraus, dviejų kiaušinių, trijų trynių, šešių šaukštų grietinės ir dviejų šaukštų vyno išminkyti tešlą, panašaus kietumo kaip prancūzišką. Iškočioti du-tris kartus ir pusvalandžiui palikti uždengtą, kad neapdžiūtų, paskui padalyti į dvi dalis ir iškočioti. Vieną lakštą patepti kokia nors tiršta uogiene, uždengti kitu lakštu, išpjauti trikampius pyragėlius, pabadyti juos šakute ir dėti į verdantį sviestą arba sviesto ir taukų mišinį.


Patirtis ir patarimai

Šiek tiek suklydau beminkydama tešlą ir jos proporcijos gavosi štai tokios:

400 ml miltų,
50 g kubeliais supjaustyto sviesto,
2 kiaušiniai,
3 šaukštai grietinės,
1 šaukštas cukraus,
2 šaukštai sauso balto vyno,
5 šaukštai uogienės (naudojau namie virtą braškių uogienę),
apie 250 ml sausainiukų virimui,
cukraus pudros papuošimui.

Iš šių produkyų (išsk. aliejų) išminkiau tešlą, pridengiau maistine plėvele ir palikau pusvalandžiui kambario temperatūroje pailsėti. Subrendus tešla buvo minkšta, bet elastinga ir tampri, lengvai kočiojosi, nelipo nei prie rankų, nei prie stalo paviršiaus.

Niekaip neapsisprendžiau, ką Zawadzka (arba vertėja) turėjo mintyje rašydama "du-tris kartus pakočioti" (gal tiesiog paprasčiausiai pakočioti ir palikti ilsėtis?), todėl vieną dalį tešlos paprasčiausiai iškočiojau iki maždaug 2-3 mm storio, padalinau į dvi dalis, vieną jų aptepiau braškių uogiene, uždengiau kita ir koldūnų formele išspaudžiau sausainiukus. Kitą tešlos dalį porą kartų perlenkiau kaip sluoksniuotą tešlą, iškočiaujau ir iš jos paruošiau sausainius. Pirmieji gavosi šiek tiek minkštesni ir man patiko labiau. Antrieji - kiek tvirtesni.


Kepiau karštuose riebaluose kol sausainiukai iškilo į aliejaus paviršių ir gražiai apskrudo. Deja, beveik visi jie išsižiojo ir lauk išbėgo įdaryta braškių uogienė. O kaip kitaip? Gi žinojau, kad taip bus, bet vis tiek nutariau bandyti "senoviškai". Kaip tau laikysis tešlos krašteliai, jei prieš tai jie buvo sutepti uogiene? Verčiau reikėtų kiekvieną trikampiuką formuoti atskirai: iškočioti tešlą, suraižyti ją kvadratėliai, į kiekvieną jų dėti po šaukštelį uogienės, kraštelius sulenkti ir užsandarinti. O tada jau kepti riebaluose ir niekas per kraštus nešaudys. Va taip.


Nepaisant savo nelabai dailios išvaizdos, sausainiukai buvo žiauriai skanūs - minkšti, vos tvirtesniu paviršiumi, viduje - porėti.

Komentarai

  1. Rūta, prašau surašyti visas gero maisto vietas, kurias privalu aplankyti būnant šiame mieste:) Ir labai laukiame sugrįžtančios į lietuvišką virtuvę:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ach, man tuoj nosis kaip kokiam Buratinui išilgės. Surašysiu. Surašysiu. Jau juodraštuką turiu :)

      Panaikinti
  2. Užtat prisiminimai apie šį miestą liks ilgam ir visad norėsit į jį sugrįžti :) Sausainukai, nors ir prasižioję, bet skaniai atrodo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rūta, tave Briuselis tiesiog praras...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, kol Tu čia - viskas stovės savose vietose :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą