Puikieji grikiniai pasninko blynai

Vis užmetu akį į kalėdinėmis spalvomis mirgančius tinklaraščius. Kur raudona, kur balta, bet visur šventinis jaudulys ir šurmuliavimas. Vieni šias metų šventes sutiks naujuose namuose, kiti suks galvą kaip ir kuo nustebinti prie stalo susibursiančią pagausėjusią šeimą, svečius ir save pačius. O aš niekaip šiais metais nepajuntu tos "kalėdinės dvasios". Gal pirmininkavimas kaltas, o gal veikiau pavasarį nei gruodžio vidurį primenantis Briuselio oras - vis dar žaliuojantys medžiai, giedras dangus, šilta (!) saulė, virš galvos pralekiančios salotinės papūgos. Ir jei ne gatves išmarginusios girliandos ir senamiesčio gatvelėmis vilnijantis kaitinamo vyno aromatas, kažin ar tikėčiau, kad už 6 dienų drauge su namiškiais ruošimės Kūčių vakarienei. Todėl man vis dar pasninkas su po truputį stiprėjančia Kalėdų nuojauta.


Originalus receptas

3 stiklinės grikių miltų,
1 stiklinė kveitinių,
druskos,
26 g mielių,
2-3 šaukštai aliejaus.


Tris stiklines grikių miltų ir vieną stiklinę kvietinių išmaišyti su drungu vandeniu, įdėti 26 g mielių ir palikti, kad pakiltų. Kai pakils, užplikyti vandeniu ir kepti krosnyje arba ant viryklės. Kepant ant viryklės reikia apversti.


Patirtis ir patarimai

Grikinius blynus kepiau vieniems darbo dienos pusryčiams. Norėjau ir vyrą palepinti, ir kažką naujo iš "Lietuvos virėjos" išbandyti. Kad man nereikėtų keltis labai anksti ir užmaišius tešlą blynams vėl bandyti lovoje sušilti kojas, ją pasiruošiau iš vakaro. Užmaišytą iš grikinių ir kvietinių miltų, vandens ir mielių tešlą uždengiau lėkšte ir pastačiau šilčiausioj šaldytuvo lentynoj. 


Tešlai prireikė:

1 stiklinės (250 ml) grikinių miltų,
⅓ stiklinės (80 ml) kvietinių miltų,
druskos,
6 g sausų mielių,
1 v.š. cukraus,
vandens (nematavau… užmaišiau gana tirštą tešlą, vos tirštesnę, kaip įprastiems mieliniams blynams. Užplykiau maždaug puse stiklinės verdančio vandens). Kaipkažkada jau rašiau, skysčių ir miltų santykis dažnai priklauso ir nuo miltų kokybės. Jei tešla bus skystesnė - blynai bus plonesni, nei tirštesnė - storesni, bet vienaip ar kitaip - juos tikrai iškepsite).


Ryte tešla buvo šauniai pakilus ir ją beliko papildomai užplikyti vandeniu ir keptuvėje iškepti blynelius. Palyginus su neplikytų miltų grikiniais blynais, šie buvo švelnesnio skonio ir drėgnesni. Labai tiko su trintomis spanguolėmis. Skanus toks pasninkas. Kalėdinis.


Komentarai

  1. Kokie muci puci, storuliukai...kai pažiūriu į tokius, tai sunku patikėti, kad pasninkas, greičiau Užgavėnės:))))
    Mes panašius mielinius, bet be grikių kepame su obuoliais, silke, žuvimi:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be taiko, be taukelio - tikri pasninkinia blynai :)

    O taip, Odeta, aš jau skaičiau Tavo šventinius planus. Skaičiau ir galvojau, kad gal tamsta keturias rankas turite, o gal para pačios yra ilgesnė nei 24 val. :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą