Rusiška dilgėlių sriuba - 100% pavasario



Svarsčiau apie ką čia parašius - apie neeilinį susitikimą su Goda Zawadzkos namuose ar apie pavasarį. Galiausiai nutariau rašyti apie pavasarį, o naujai pažinčiai skirti gurmė patiekalą iš šalpusnių, apie kurį papasakosiu kitą kartą ir kuris, man rodos, Godai tiks labiau.


Taigi, pavasaris. Pirmas pavasaris lietuviškuose namuose po trijų žiedais ir spalvomis trykštančių belgiškų pavasarių. Ir dabar dar patikrinu, ar ten jau šilta (18-20'C!), pasigrožiu švytinčiomis magnolijų fotografijomis ir rausvų sakurų alėjų prisiminimais, lengvai papavydžiu ten likusiems bičiuliams, tačiau kaip niekada man gražus pilkas ir vos vos žalsvėjantis mūsiškas peizažas. Lyg skaidria akvarele brūkšteltos beržų ir žilvyčių kasos, pro senos žolės kupstus besistiebiantys šalpusniai, naujakalės rūgštynės, gležni krienų kuodeliai ir stambesni arkliadančių lapai. Saulėtose atšlaitėse pražydusios plukės ir iš proto einančios žibuoklės, kurių žiedeliais nuklotos ištisos pakriūtės, miškelių pažemė ir pakelės. Soduose gyvybės pritvinkę obelų pumpurai ir sprogti suskubę agrastų, serbentų lapeliūkščiai, kuriuos visaip bandžiau pagauti fotoaparatu kol mano tėtis balino vaismedžių kamienus, ryžas katinas lepinosi saulėtoje stogo pusėje, o varnėnai švilpiniavo plagijuotas melodijas. Pavasaris.


Nepamenu jau net kada taip mėgavausi tokiu lėtu ir tuo pačiu visiškai efemerišku gamtos virsmu. Pilnu apgaulingo tingumo ir tuo pačiu kupinu nesustabdomo džiaugsmo prasikalti, suplyšti, sulapoti, atsiverti šilumai, lietui ir dar labiau sprogti bei aptaškyti viską aplinkui troškimu gyventi. Toks tas pavasaris. Toks jis giedrą ir saulėtą dieną.


Ir tokio pavasario dieną turėjau progą pažoliauti. Išsiruošus skabyti šalpusnių pumpurų aptikau ištisas dilgių kolonijas, o saulėtoje pamiškėje žirklutėmis prisikirpau ankstyviausių rūgštynių. Jas užmačius susijaudinau kaip koks pirmykštis žmogus, po alkano kovo pievose aptikęs žalio maisto. Chi.


Originalus receptas

1¼ kg jautienos,
3 stiklinės špinatų,
3 stiklinės dilgėlių,
2 saujos rūgštynių,
prieskoninių daržovių,
druskos pagal skonį,
1 svogūnas,
1 šaukštas sviesto,
1-1½ stiklinės grietinės.


Špinatus, dilgėles ir rūgštynes nuplauti ir išvirti; ištirpinti šaukštą sviesto, jame pakepinti supjaustytą svogūną, špinatus, dilgėles, rūgštynes ir troškinti, kol suminkštės. Paskui viską atskiesti sultiniu, pertrinti per sietą, uždaryti grietine, pašildyti ir patiekti kartu su kiaušiniais, išvirtais be lukšto.


Patirtis ir patarimai

Paprastai dilgių ir rūgštynių sriubą verdu taip, kaip rūgštynių, tik per pusę sumaišau su kapotomis dilgėmis. Įmetu rūkyto kumpio ar dešros riekelių - puikiai pataiso tokios skystos sriubos skonį. O ši buvo kitokia - trinta ir labai sodri ir tai baisiai tiko Nerijui.


Sriubą nutariau virti su daržovių sultiniu, kuriam sunaudojau porą morkų, nemažą svogūną, pusę nedidelės saliero galvos, vieną petražolės šaknį, porą nedidelių lauro lapelių, keletą kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirnelių. Daržovių sultinį viriau ant silpnos ugnies, kol skonis ir spalva tapo sodresni. Į laikrodį nežiūrėjau, bet tikriausiai apie valandą. Jūs galite naudoti ir pirktinį daržovių ar jautienos sultinį - kaip jums atrodo skaniau. Manau, kad šiai sriubai tikrai tiktų ir rūkytos skūrelės prieskonis.


Taigi, aš sriubai sunaudojau:

80 g špinatų (tiek buvo pakuotėje),
3 saujas dilgėlių,
3 saujas rūgštynių, 
1 nedidelę svogūno galvą,
gabalėlį sviesto kepimui,
1 l daržovių sultinio,
druskos ir juodųjų pipirų,
¼ citrinos sultis,
4 šaukštus grietinės.

Gaminimo eigą kuo aiškiausiai aprašė Zawadzka, bet aš vis tiek ją truputį pakeičiau. Pirmiausiai svieste pakepinau smulkiai kapotą svogūną ir visus žaliuosius lapelius (jų prieš tai neviriau). Tada į kokteilių plaktuvą supyliau sultinį ir patroškintus žalėsius. Viską sutryniau iki kreminės masės ir dar kartą užkaitinau puode. Pagal skonį pasūdžiau, įbėriau pipirų ir parūgštinau - rūgštelės čia kaip kartas tikrai reikėjo.


Na, o patiekimui reikėjo be lukšto virto kiaušinio (aš virtų kiaušinių nevalgau, tai pakako išvirti vieną). Čia viskas gana nesudėtinga - užvirinau vandenį, įpyliau porą šaukštelių acto, įbėriau šiek tiek druskos ir išjungiau viryklę (maniškė elektrinė, dujinę, manyčiau, reikėtų prisukti iki minimimo).


Palaukiau, kol vanduo tik šiek tiek beburbuliavo, šaukštu suktelėjau kelis ratus, kad puodo viduryje susidarytų verpetėlis ir tiesiai į jį atsargiai supyliau į mažą indelį įmuštą kiaušinį. Maždaug trys minutės ir mandras kiaušinis tinkamas sriubai - baltymas išviręs, o trynys - skystutėlis.


Išvirusį kiaušinį atsargiai kiaurašaukščiu iš karšto vandens perkėliau į indą su šaltu vandeniu, tada nusausinau padėjus ant rankšluosčio ir įkomponavau žalios sriubos indelyje. Pabarsčiau druska ir pipirais. Skanaus. Ypač patraukliai atrodė į sriubą geltonai išbėgęs trynys. Nerijus sakė, kad mmmmm. O aš sakau - 100% pavasario!



Komentarai

  1. Mmmm... sriuba atrodo labai gerai. Su rūgštynėmis esu dilgėles maišiusi, bet va kiaušinius visuomet virdavau kietai ir kapodavau. Reikės pamėginti virtus be lukšto - tokius skystu tryniu mano namiškiai labai mėgsta. Ačiū už idėją!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei šeimynai patinka skystatryniai kiaušiniai - tikrai patiks ir sriuba su išsiliejančia saulyte :)

      Panaikinti
  2. Labai labai gerai atrodo. As irgi isviriau rugstyniu-digeliu sriuba, bet be kiausinio ir tik tada pamaciau Tavo su skystu kiausiniu....dabar vel reikes virti, jau su kiausiniu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pabandyk - maniškiam skystų kiaušinių mėgėjui toks variantas tikrai labai patiko.

      Panaikinti
  3. Atrodo fantastiškai, spalva kokia nuostabiai žalia!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Segebute, spalvą tikriausiai, kad padailino iš špinatai. Nors kai puode daug skirtingų žalėsių - jie vienas kitą papildo.

      Panaikinti
  4. užsimaniau ir aš tokios sriubos ;) na, bet man toks paprastas klausimas iškilo: kaip nuplauti tas visas dilgėles? ;) kaip jas rinkt? su pirštinėm, kitaip niekaip jaučiu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai, kad jaunos mažai kanda ;) Aš rinkau t.y. karpiau žirklutėmis be pirštinių - nelabai ką ten man jos įkando. O prieš pjaustant dilgėles, jas galima/reikia nuplikyti karštu vandeniu - visas jų kandumas pradingsta. Nors šį kartą aš virtuvėj darbavausi be pirštinių ir be karšto vandens. Padilgino jos kiek rankas, bet savaip net malonu - jauti kad prie pavasario buvai prisilietęs

      Panaikinti
  5. Siandien viriau. Labai gerai gavosi. Tik kiausini kepta ant viriau uzdejau. Valgiau Su name iskepta juoda duona Su kanapiu seklom. Vaikams gaila nelabai... bet vyliuosi kad Su laiku irgie pripras prie idomesniu skoniu.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą