Karameliniai ledai (crème brûlée)


karamelinai ledai















Vieną dieną sukau ledus, nes laukiau savo tėvelių apsilankymo. Buvo vienas visai saulėtas pavasario savaitgalis ir mes visi drauge pasivaikštinėjom Vilniaus senamiestyje, "LTasete" išgėrėme po puodelį kavos su (kaip bliogai) sentelėjusiu šakočiu, aplankėm keletą svarbiausių parduotuvių, paspoksojom į Berno šunų paradą ir grįžom namo  kepti lašišos bei valgyti ledų. O ledai šie tikrai buvo labai neblogi. Mano tėtis užsisakė Tėvelių dienai "tokių pat ir daugiau, kad būtų galima ilgai mėgautis".


Originalus receptas

1½ litro grietinėlės,
10 kiaušinių,
½ kg cukraus.

Į puodelį sudėti pusę kilogramo gabalinio cukraus, užpilti arba tik apšlakstyti vandeniu ir maišant kaitinti, kol cukrus pasidarys tamsiai rudos spalvos. Su likusiu cukrumi išplakti dešimt kiaušinių, atskiesti grietinėle, maišant pakaitinti, kol sutirštės; tada supilti degintą cukrų, išmaišyti, perkošti per sietą, atvėsinti, supilti į formą ir toliau gaminti kaip įprasta.


Patirtis ir patarimai

Mano ledų mašinėlė maža, todėl prireikė tik trečdalio kiekių:

0,5 litro grietinėlės,
3 kiaušinių,
160 g cukraus,
mažo žiupsnelio druskos,
ir poros šaukštų cukraus karamelės pabarstams.

Pirmiausiai sausoje keptuvėje ištirpinau ir padeginau pusę pasiruošto cukraus. Kai pakankamai parudavo - įpyliau porą šaukštų karšto vandens, išmaišiau ir nukėlus keptuvė palikau, kad karamelė atvėstų. Jei cukrų padeginsite ilgiau - jis bus tamsesnės spalvos, kartesnis ir ledams suteiks ryškesnį skonį. Jei trumpiau - tiek karamelė, tiek ledai bus švelnesni.

















Kol ji vėso atskirame inde su likusiu cukrumi ir šiek tiek druskos iki baltumo išplakiau kiaušinius, supyliau grietinėlę, degintą cukrų, išmaišiau, perkošiau per sietelį ir pastačiau į šaldytuvą atvėsti (maždaug 1 valandai).

















Galiausiai paruoštą masę supyliau į ledų aparato indą ir išsukau ledus. Į juos įmaišiau degintos karamelės trupinių. Jiems sausoje keptuvėje išlydžiau ir padeginau maždaug 2 šaukštus cukraus. Ištirpusį išpyliau ant kepimo popieriaus lapo ir atvėsusį sulaužiau. Štai taip paprastai gavosi baisiai neprasti ledai.



Komentarai

  1. O jau puodelių gražumas...neapsakytas:)
    Ledai, bijau, net pagalvoti...labai gundančiai atrodo:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. grįžus į Lietuvą radau juos dėžėje su kitais daiktais "be kurių galima išgyventi". Tai dabar taip smagu jais kartas nuo karto pasimėgauti :)

      Panaikinti
  2. Gražumas! Ir puodelių, ir ledų ir šunų :) Teks slėpti kameron ledų mašiną, vis pamanau, kad dar anksti, mat šaltoka :) Bet jau norisi!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm pasakiškai skaniai skamba. Reikės ir man karamelinius virti.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą