Marinuota silkė, lietus ir bazilikas

Lietus mus persekiojo visą savaitę. Lydėjo į darbus ir iš jo pasitikdavo, bandė išbaidyti iš muzikuojančių Vilniaus gatvių ir nuosavo balkono. Nepavyko. Balkone tik nuo susikaupusios drėgmės lyg išprotėję auga pomidorai, vazonuose stiebiasi vienadienės ir svogūnai.


Tik bazilikui kažko tai orai neįtinka. Retkarčiais net imu manyti, kad bazilikas yra itin lepus augalas arba mano langas skleidžia kažkokią antibazilišką karmą.


Darbe, ant virtuvėlės palangės stovintis prieskonių lovelis tiesiog svyra mairūnais ir bazilikais - tai kodėl jie neauga pas mane? Per du mėnesius išsitiesė tik per pusę sprindžio ir išskleidė viso labo 5 lapeliukus (tokių net ir lapais nepavadinsi).


Guodžiuosi, kad nors krapas visai atsparus katino glamonėms pasitaikė. Tai juo ir bulveles pašventinu ir į salotas negailiu.


Originalus receptas

Piene arba vandenyje išmirkytas silkes sudėti į stiklainį pramaišiui su svogūnų griežinėliais ir obuolių  skiltelėmis. Užpilti atvėsinti marinatu, o prieš patiekiant dar užpilti aliejaus.

Išmirkytas silkes taip pat galima užpilti aliejumi, paslėgti, o prieš tiekiant užpilti acto.

Vienu ar kitu būdu pagamintas silkes galima laikyti keletą savaičių, bet jos turi stovėti šaltoje vietoje; tai patogu, nes taip paruoštas silkes bet kada galima vartoti.


Patirtis ir patarimai

Silkes su obuoliais marinuodavo mano mama. O pagal šį Zawadzkos receptą silkutę gaminau keletą kartų, tik niekaip nespėdavau jos nufotografuot. Taigi, taigi, vienai vakarienei prireikė:

1 didelės silkės (pirkau silpnai sūdytą),
1 didelio rūgštaus obuolio,
1 didelio ar 2 mažų svogūnų galvų,

½ litro vandens,
½ a. š. druskos,
1 a. š. cukraus,
4 šaukštų obuolių acto,
1 laurų lapelio,
2 kvapiųjų pipirų,
2 juodųjų pipirų,
šakelės krapų.

Silkę išdarynėjau ir supjausčiau nedideliais gabaliukais.

Tuomet pasigaminau marinato: užvirinau vandenį, subėriau druską, cukrų ir likusius prieskonius, supyliau actą. Paprastai virdama marinatą jį vis paragauju, nes ir actas actui nelygus, ir skonio retkarčiais norisi, kad silkė būtų rūgštesnė, kartais - švelnesnė. Paruoštą marinatą palikau atvėsti.


Į stiklainį sluoksniais sudėjau silkę, žiedais pjaustytus svogūnus ir obuolių pusapskritimius. Užpyliau atvėsusiu marinatu, uždariau ir palikau iki kito vakaro šaldytuve.

Skaniai sutvarkėm su kepintom bulvėm (parašiau ir ėmiau austi mintį, kad reikės ryt ar poryt užsukti į parduotuvę silkės paieškot).


Komentarai

  1. Man šiemet bazilikai irgi neauga. Iš to nusivylimo naujų daigų parsinešiau iš turgaus šeštadienį. Gal nebazilikų metai :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. reikės ir man turguj jų prigiebtį, nes jau kiek taip galima...

      Panaikinti
  2. O aš šiemet pirmą kartą pasisėjau bazilikus. Kol kas išdygo mažuliukai, o vat ar toliau augs - nežinau. Prisėjau ant palangių ir lauke, daržą susikasus. Pasigirsiu, jei užaugs ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O! Rasa, kaip smagu Tave čia matyti - į Briuselio blogą retai beužsuku, o ir niekaip negaliu susikaupti jo numarint :)

      Pasigirk, kaip seksis auginti bazilikus - tikrai užsuksiu į Tavo blogą pasmalsauti :)

      Panaikinti
  3. Rūta, silkė visada yra GĖRIS:) O su bazilikais, jeigu ką, gi nusipirksi?:) Pas mane irgi dar labai mažučiai, o dar lauke stovi po žaibais, audromis...jeigu užaugs, tai bent užsigrūdinę bus:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą