Kavos ledai kitaip ir miglos slibinai

















Vakar sėdojom balkone, gurkšnojom vyną ir stebėjom, kaip virš miško formuojasi miglos slibinai - tokie minkšti, tingūs, kvepiantys žviežiai sulyta žeme, drėgnomis pušimis, pririję giedančių lakštingalų. Pilkšvi kamuoliniai ritenosi išilgai Cedrono visiškai nekreipdami dėmesio į papilves kutenančias pušų viršūnes ir smalsiomis letenomis vis siekė užkabinti pamiškėje vaikščiojusius šunų šeimininkus. Šie drąsuoliai nė galvos nepasukdavo į drykstančias slibinų galūnes - matyt, manė sau, kad tai tik nepavojingos miglos skiautės. Bežiūrint į slibinus ir šunų šeimininkus, dingtelėjo mintis, kad patinka man pavasariai tokie, kokie jie ateina: žvarbūs, saulėti, šlapi, vėjuoti, šilti, sprogstantys, atvarantys zovada ar atkulniuojantys lyg atbulom kojom. Visi jie mano. Kiekvienąkart jie patys geriausi.

















Šis pavasaris buvo dosnus kelionių, naujų pažinčių ir pirmų kartų. O paskutinis mėnuo nepašykštėjo (prakosėtų) saulėtų dienųatviros architektūros, skanių pavasarinių patyrimų ir pasisėdėjimų su draugais, jūros vėjo ir beveik besibaigiančio pasirengimo apsigyventi Senamiestyje. Naujuose namuose jau laukia graži popiečio šviesa, senas stalas ir nauja virtuvė. Labai knieti kuo greičiau atsibusti pirmą rytą naujuose namuose ir paskleisti jaukų kavos aromatą... Bet dar vos vos ne. Dabartiniuose vis dar mėgaujamės ledais ir saulėlydžiais virš plačios miesto panoramos ir fantazuojam naują senamiesčio gyvenimą: pėsčiom į darbą, trumpam į miestą, taurei vakare, su draugais prie seno apskrito stalo, arti į turgų, smagiai pas Ali. Bus visko, o dabar reikia išlaukti, išjausti virsmo momentą, rasti sofą ir talpias knygų lentynas.

















Originalus receptas

1 litras pieno,
1,5 stiklinės stiprios kavos,
300 g cukraus,
5 kiaušiniai

Paruošti stiprią kavą, įpilti litrą gero karšto pieno tiek, kad būtų įprastos kavos su grietinėle spalvos, supilti su ketvirčiu kilogramo cukraus išplaktus penkis kiaušinius, maišant pakaitinti ant ugnies, kol sutirštės, atšaldyti ir gaminti ledus kaip įprasta.


Patirtis ir patarimai

Šįkart bandžiau ledus sukti su liesa grietinėle. Kadangi paruošto mišinio nekaitinau - ledai buvo tikrai poliesiai ir greitai tirpstantys. Tikriausiai, kad gaminant ledus su liesesne grietinele ar parduotuviniu pienu - mišinį reikia kaitinti, nes kitaip, kaip sakė Nerijus - trūksta ledams kūno. Nors, jei patinka šerbetai - galite sukti ir iš nekaitinto mišinio, kaip šįkart dariau aš (tiesa, pažiūrėjau, kad beliko tik vienas neišbandytas grietininių ledų su pistacijomis receptas).

Taigi, šį kartą man prireikė:

0,5 l grietinėlės,
150 ml kavos,
150 g cukraus,
2 dideli kiaušiniai.

















Pirmiausia išviriau du kavinukus stiprios kavos. Ją supyliau į platų dubenį ir atvėsinau. Tada sumaišiau grietinėlę su kava, supyliau su cukrumu išplaktus kiaušinius ir išmaišiau. Paruoštą mišinį gerą pusvalandį palaikiau šaldytuve, tuomet supyliau į ledų gaminimo aparatą ir laukiau kol jis atliks savo šaltą darbą. 



Komentarai

  1. Gražu, gaivu ir skanu! Linkiu kuo greičiau, kad tas "vos vos ne" pavirtsų "Jau!". Žinau ;) kaip tai maloooonu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal nepraeis nė metai, ir įsikelsim :)))) ne ne, greičiau. Rimtai, jau tuoj tuoj :)

      Panaikinti
  2. Rūta, taip ir užsinorėjau ledų, kad nesvarbu jog už lango lyja:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą