Grikių miltų blynai su kiaušiniais Užgavėnėms

















Gal ir nelabai tinkama blynų įrašą pradėti tokiu prisipažinimu, bet pradėsiu. Aš nelaba žaviuosi Užgavėnėmis, bet beveik visada joms kepu blynus. Tikriausiai, kad tai vienintelė man išties patinkanti Užgavėnių tradicija, nes net valgyti blynus yra ne taip smagu, kaip juos kepti. Kepi, stebi, kaip jie pučiasi, kaip svieste rusta krašteliai, užuodi besikeičiančius aromatus... To etnokarnavalo aš niekada nemokėjau kaip reikiant romantizuoti. Tikriausiai, kaip ir su visu minios sportu - turi dalyvauti ir mėgautis šąlančiomis kojomis, spirgančiomis ausimis ir draugiškais pasistumdymais, o jei tik žiūri, kaip šėlsta kiti - nieko doro. Trumpiau tariant, man Užgavėnės - metinė mielinių blynų šventė ir dar viena proga pasimatyti su draugais, pasmaguriauti Mindaugo kropelių - kaip kažkada ten, Čiurlionio gatvės gyvenime.

Originalus receptas

1 litras grikių miltų,
1 1/2 stiklinės kvietinių,
6 kiaušiniai,
4 šaukštai sviesto,
50 g mielių,
1 stiklinė sviesto kepimui,
druskos.

Tris stiklines sumaišytų grikių ir kvietinių miltų užplikyti verdančiu vandeniu ir kuriam laikui palikti. paskui įmušti šešis kiaušinius, įpilti keturis šaukštus lydyto sviesto, įdėti 3/4 stiklinės mielių, suberti likusius miltus, praskiesti drungnu vandeniu, kad tešla būtų truputį tirštesnė nei lietiniams, išplakti ir palikti pakilti. Kai pakils, kepti blynus, kaip aprašyta anksčiau*.

* iš recepto "Rusiški blynai" (p. 300). Blynai kepami šitaip: gerai įkaitinti keptuvę, gabalą vatos įvynioti į audinio atraižą, pavilgyti svieste ir patepti keptuvę. Taip daryti prieš kepant kiekvieną blyną. Tešlos pilti tiek, kad pasklistų po visą keptuvę ir kepti karštoje krosnyje (joje nuolat turi degti nedidelė ugnis) ant įkaitusių anglių. Blyno apversti nereikia. Kai tik viršus pagelsta - išimti. Galima blynus kepti ant viryklės, bet tada reikia apversti.

Paprastai blynai kepami iškart keturiose arba penkiose mažose keptuvėse, kad kuo daugiau jų būtų galima patiekti į stalą karštų. Iškeptus juos reikia laikyti krosnyje, sudėjus į pusdubenį ir šiltai užklojus, o iškepus keliolika, patiekti į stalą. Prie blynų duodama šviežio ištirpinto sviesto, grietinės arba ikrų. Blynams galima naudoti tik kvietinius miltus, bet su grikių jie būna puresni ir geriau virškinami.


Patirtis ir patarimai 

500 g grikinių miltų,
100 g kvietinių miltų,
± 1 litro verdančio vandens,
2 dideli kiaušiniai,
2 šaukštai ištirpinto sviesto,
30 g šviežių mielių,
pusė stiklinės lydyto sviesto kepimui,
druskos.

Blynų epopėja tęsėsi veik visą parą. Pirmiausia sumaišiau grikinius ir kvietinius miltus, juos persijojau ir atsėmusi 2 stiklines jas užplikiau puse litro verdančio vandens. Pradėjus maišyti iškart supratau, kad užpyliau per mažai vandens ir supyliau dar pusę litro. Užplikytus miltus gerai išmaišiau, kad neliktų gumuliukų ir palikau atvėsti.

















Į atvėsusį plikinį įmušiau kiaušinius, išmaišiau ir įpyliau ištirpinto sviesto, pasūdžiau, sukrėčiau mieles (jas prieš tai reikia ištrinti su pora šaukštu vandens ir šiek tiek miltų) ir galiausiai - likusius miltus.

Viską gerai išmaišius įpyliau dar ~ 1-1,5 stiklinės kambario temperatūros vandens. Išmaišiau. Rauginimui paruošta tešla buvo panaši į sklindžių tešlą - minkšta, krečiama šaukštu, o ne liejama, kaip lietinių.

















Paruoštą tešlą kildinau per naktį šaldytuve, o ryte ant nestiprios kaitros kepiau blynus - bent 3-4 minutes iš vienos pusės ir apvertus dar kokias 2-3 iš kitos.

Blynai buvo sausoki, bet mano skonio - lengvi, kiek trapūs, mažiau "užkemšantys" negu kvietinių miltų. Ryte tiko su sviestu, darbe - su grietine, vakare - su arbata. O ypač derėtų su džiovintų baravykų ir spirgučių padažu, jei kas nors netingėtų jo pagaminti.

Ar kepsiu dar kartą? Tikriausiai, kad taip, bet tik tada, kai nepatingėsiu prie šių grikinių blynų pasiruošti džiovintų baravykų padažo. Tiršto ir riebaus.


Komentarai

Rašyti komentarą