Kepta višta pagal kepto gaidžio receptą

















Kai galvoju apie keptą vištą, visada prisimenu savo mamą ir česnakus. Ne todėl, kad jie būtų baisiai panašūs, bet todėl, kad galvoje įsitvirtinę tokie dar blausiai saulėti vaikystės prisiminimai, kaip prieš šventes mama kepdavo vištą. Visada visą, nepjaustytą. O prieš kepdama ją smagiai įtrindavo smulkiai kapotais česnakais, juodaisiais pipirais ir druska. Vištos pilvą prikimšdavo rūgščių obuolių ir pašaudavo į orkaitę. Nelabai menu, kaip mes tą vištą valgydavom, bet jos paruošimas orkaitei kažkodėl atrodė magiškesnis už gruzdančios odelės triauškinimą.

Taip prisisvajojus apie keptą vištą, vieną šaltą šeštadienį Halės turguje nučiupau puikią naminę paukštę – daugiau nei dviejų kilogramų svorio, švariai nupeštą, su širdele, skilviu ir kepenėlėmis ir stamantriomis šlaunimis. Kepiau pagal Zawadzką, be česnakų, tik pasūdžius ir palaistydama nutekėjusiais riebalais.


Originalus receptas

1 gaidys,
druskos,
1 šaukštas sviesto,
1-2 džiūvėsiai.

Gaidį nuplauti, išdarinėti, pasūdyti, suvynioti į kepimo popierių ir kepti ant iešmo arba troškintuvėje, palaistant sviestu. Kai iškeps, pabarstyti džiūvėsėliais ir apipilti nutekėjusiu sviestu.


Patirtis ir patarimai

Šiek tiek keičiau reikiamų produktų sąrašą, tiksliau - sutrumpinau jį iki dviejų ingredientų:

1 vištos ir
druskos. 


















Mano višta buvo tvarkingai išdarinėta, tad aš ją tik nuploviau ir aptryniau druska, o po krūtinėlės oda įkišau pasūdytų pačios vištos taukų, išpeštų iš pauodegio.

Vištą suvyniojau į keletą sluoksnių kepimo popieriaus (mano troškintuvė buvo per maža), jo kraštus sandariai užsukau, kad kuo mažiau garo išeitų lauk ir višta liktų sultingesnė.

















Kepiau 200'C karštumo orkaitėje apie 2 valandas (ar iškepus - tikrinau mėsos termometru, tad kiek palengvinau sau užduotį).

Kai termometras pasufleravo, kad višta jau iškepusi - praardžiau kepimo popieriaus sluoksnius ir vištą dar pakepiau apie 10-15 minučių palaistydama ištekėjusiais taukais, kad gražiai apskrustų odelė.

















Valgėm vištą kokias keturias dienas: karštas šlauneles su žaliomis salotomis, gardintomis smulkintomis datulėmis, paskrudintą krūtinėlę su orkaitėje keptais pomidorais ir saldžiosiomis bulvėmis, dar kažkaip ir su kažkuo, kol galiausiai vištos taukuose pakepinau vištos likučius, kuriuos suvalgėme užsikąsdami šakninių daržovių salotomis su kedrų riešutais ir obuoliais.

Puiki buvo višta.


Komentarai

  1. Labai gardūs receptai, gražios nuotraukos, bet tekstus reikėtų sutvarkyti... perskaičius pusę aprašymo nebesinori toliau skaityti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Skamba ir atrodo viliojančiai:-) Ar negalėtumėte garnyrų, su kuriais valgėte ir nurodėte ir dar nenurodėte kažką su kažkuo:-), konkrečiau aprašyti, kažkaip jau man pačiai pritrūko garnyrų idėjų:-)apart bulvyčių ir žalių salotų..... būtų smagu "prasiturtinti", ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiame tinklaraštyje rašau apie Zawadzkos receptus, tad savo kasdienybę esu linkusi nutylėti. Kita vertus - prašau: Salotos su datulėm sumaišytos iš skirtingų salotų rūšių ir šviežių špinatų, pagardintos smulkintomis datulėmis, alyvų ir avokadų aliejais, vyno actu, citrinų sultimis, juodaisiais pipirais ir druska. Šakninių daržovių salotoms naudoju šias žalias daržoves: porą raudonųjų burokėlių, keletą morkų, 1-2 nedideles petražolių ar pastarnoko šaknis gabalėlį saliero šaknies, porą rūgščių obuolių. Gardinu alyvų ir sezamų aliejais, citrinos sultimis, juodaisiais pipirais, druska ir kartais - skrudintais kedrų riešutais.

      Pažadu kitais kartais pasidalinti ir savo indėliu į išbandytų patiekalų vakarienes.

      Panaikinti
    2. Labai Jums ačiū, indėliai tikrai praverčia, kai jau labai išsenka savo idėjos ir praturtins skonių potyrius, o vištytė – nu labai apetitnai atrodo, jaučiu bus išbandyta:-)

      Panaikinti
    3. Smagu girdėti ir tikiuosi, kad mano pamėgtos salotos tiks ir Jūsų stalui. Puikiai suprantu, mane irgi dažnai užklumpa idėjų badas - gi negali vien tik žaliom salotom džiaugtis :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą