Trapūs lietiniai su chaudeau padažu

Blynų tema nieko labai romantiško neparašysi, nebent žvėriškai juos mėgtum, o Užgavėnės būtų laukiamiausia metų šventė. Man taip vis dar nėra. Žiemą labiausiai laukiu Kalėdų, žiemos ir slidinėjimo atostogų. O kai jos praeina – džiaugiuosi kiekviena galimybe pasimėgauti žiema ir vis artimiau flirtuoju su mintimi prisijaukinti snieglentę.



Bet ne apie kalnus, o apie blynus. Šįkart siūlau labai neprastą Zawadzkos receptą, pritinkantį net ir Valentino dienos vakarienei. Ne šiaip lietiniai, o puikus lietinių desertas arba dar puikesnis būdas sunaudoti po Užgavėnių likusius lietinius.


Originalus receptas

5-6 kiaušiniai,
3 stiklinės pieno,
2-2,5 stiklinės miltų,
truptis druskos,
1,5 stiklinės sviesto,
2-3 šaukštai cukraus,
žiupsnelis cinamono.

Chaudeau padažui:

6 tryniai,
4 šaukštai cukraus,
1,5 stiklinės vyno.

Iškepti lietinius, supjaustyti juos 2-3 cm pločio juostelėmis ir sudėti į įkaitintą sviestą. Kepant reikia nuolatos maišyti, kai blynai pagels, išgriebti kiaurasamčiu, kad nutekėtų sviestas, sudėti į puodą, pabarstyti cukrumi su cinamonu ir kepti nekarštoje krosnyje.

Iki baltumo ištrinti šešis trynius su keturiais šaukštais cukraus, atskiesti pusantros stiklinės vyno ir kaitinti ant silpnos ugnies, nuolat maišant šluotele; kai pakils putos, užpilti ant lietinių.


Patirtis ir patarimai

Truputį paabejojau ar sviestą supilti į blynų tešlą ar jame apkepti blynų juosteles, bet prisiminus, kad sviestu košės nepagadinti, supyliau į tešlą. Maždaug 7-8 nedidelius lietinius blynus iškepiau iš:

2 kiaušinių,
1 stiklinės pieno,
1 stiklinės miltų,
truptis druskos,
0,5 stiklinės lydyto sviesto.

Tuomet pagaminau chaudeau padažą: metaliniame dubenėlyje išplakiau trynį su šaukštu cukraus pudros ir maždaug 80 ml balto vyno (esu tikra, kad galima naudoti ir patinkančias sultis). Tuomet įstačiau į puodą su verdančiu vandeniu ir sukdama šluotele kaitinau kol sutirštėjo.

Padažui prireikė:

1 trynio,
1 šaukšto cukraus pudros,
80 ml balto sauso vyno.

Iškepusius susukau į ritinėlius ir supjausčiau. Apkepiau svieste, sudėjau į kepimo formeles, apibarsčiau cukraus pudra ir maltu cinamonu ir trumpam, kol apskrudo, įkišau į orkaitę.

Ištrauktus apliejau chaudeau padažu. Kramsnojom aplaižydami pirštelius.


Komentarai