Sluoksniuočiai






















Originalus receptas

1,5 litro ruginių miltų, 100 g mielių, druskos, 7 kiaušiniai, išplakti su stikline cukraus, 200 g šviežio sviesto, 200 g stambių razinų, truputis cinamono, citrinų arba apelsinų žievelių.

Išminkyti pyraginę tešlą, pakildinti ir gaminti delno dydžio plokščius paplotėlius. Dėti ant skardos, pabarstytos cukrumi, ir iškepti. Paskui galima pabarstyti cukrumi.

Patirtis ir patarimai

Išbandytas ir siūlomas receptas:

0,6-0,7 litro ruginių miltų,
12 g sausų mielių,
3 kiaušiniai, išplakti su 0,5 stiklinės cukraus
100 g sviesto
100 g stambių razinų (geriau juodų)
cinamono ir druskos pagal skonį






















Iš miltų, kiaušinių, cukraus, sviesto (paprasčiau - tirpinto), mielių ir prieskonių išminkyti tešlą. Įminkyti nuplikytas ir nusausintas razinas. Uždengti drobele ir pastatyti šiltoje vietoje pakilti (~45 min.). Iš tešlos formuoti nedidelius paplotėlius (man lengviausia buvo susukti rutuliukus ir juos suploti į paplotėlius). Paplotėlius dėti ant kepimo popieriumi uždengtos ir cukrumi pabarstytos skardos. Kepti ~20 min. 180'C karštumo orkaitėje.

Ištrauktus paplotėlius galima perbraukti šlapiu delnu ir apibarstyti cukrumi - paplotėlių viršus bus lygesnis ir traškesnis, o cukraus kruopelės geriau prilips.

Šilti sluoksniuočiai labai skanūs su pienu. Tinka vaikams :) Skonis šiek tiek primena avižinius sausainius. Ilgai negenda (jei lieka). Iš sumažinto produktų kiekio gavosi 25 labai gardūs mažo delno dydžio paplotėliai.

Pirmą kartą kepiau pagal originalų receptą, tai tešla nė nemanė kilti, o paplotėliai greitai sudžiuvo ir sukietėjo. Antrą kartą miltų dėjau mažiau ir rezultatas labai greitai sutirpo.






















Tik, tiesą sakant, nelabai supratau, kodėl juos Zawadzka pavadino "sluoksniuočiais". Niekas ten nesisluoksniuoja.

Komentarai

  1. sluoksniuociai tai todel, kad kai labai skanūs, susidedi sluoksniais kelis ir valgai.
    o šitie iš tiesų tokie geruliai, kažkaip man visai tinka prie XIX amžiaus, ir prie XXI.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bus degustacija. Judviems su Jovile asmeniškai šį penktadienį ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Norėčiau paklausti dėl šio recepto - ruginius miltus naudoti pilno grūdo? Jie tokie rupūs. Parduotuvėj kitokių ruginių miltų nemačiau...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Prisipažinsiu, Vaida, kad naudoju tokius, kokius randu :) Lietuvoje pirkdavau "Ustukių malūno". Kiek pamenu, jie nebuvo pilno grūdo. Paprasti, sijoti miltai. O čia (Belgijoje) perku vietinius. Manau, kad iš pilno grūdo miltų sluoksniuočiai turėtų gautis puikūs - pabandykit :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. as turejau rupiu ruginiu miltu ir man tesla gavosi laaaabai lipni. O gal tokia ir turėjo buti? Padejau kilti, ziuresim ar pakils.. jei ir nepakils, kepsiu ir ziuresiu kas gausis,. tureti gautis bent jau i avizinius sausainius panasus jei neiskils tai vaikai ir taip sugraus.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Hmmm, jei laaaabai lipni, tai gal reikėjo dar truputį daugiau miltų berti?
    Ši tešla pakyla taip gana saikingai, nepalyginti su mieline kvietinių miltų. Viliuosi, kad (laikau sukryžiavus pirštus) iškeps ne akmenukai, o sausainiai :) Parašykit, kaip sekėsi!

    AtsakytiPanaikinti
  7. pasiutuz, netyčia ištryniau komentalą. Atsiprašau. Baisiai gaila, kad nesigavo sluoksniuosčiai - manęs jie nebuvo niekada nuvylę (neskaitant to karto, kai gavosi akmens kietumo). Pmėginkite su sijotais miltais ir jei tešla bus labai lipni - pamėginkite jų įberti šiek tiek daugiau. Linkiu, kad pavyktų!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą