Šokoladinis kisielius


















Originalus receptas

100 g šokolado,
1 stiklinė bulvių krakmolo,
6 stiklinės pieno,
0,75 stiklinės cukraus.

Sutarkuoti 100 g šokolado, sumaišyti su stiklines bulvių krakmolo, įpilti stiklinę šalto pieno, išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Penkias stiklines pieno užvirinti su 0,75 stiklinės cukraus ir maišant po truputį supilti atskiestą šokoladą. Virti, kol nustos lipti prie puodo. Supilti į sudrėkintą ir cukrumi pabarstytą formą ir atšaldyti. Prie šio kisieliaus patiekti plaktos grietinėlės.


Patirtis ir pastebėjimai

Didelių atradimų tikrai nepadariau ;) gaminau taip, kaip nurodyta Zawadzkos recepte (tik akivaizdu, kad krakmolo reikėjo mažiau...). Pastebėčiau tik, kad pilant šokoladą reikia nuoširdžiai ir nesustojant maišyti, nes masė labai greitai tirštėją.

Indą, į kurį sukrėsite kisielių, būtina perlieti vandeniu, nuvarvinti ir pabarsyti cukrumi. Susidaręs saldus sirupas neleidžia kisieliui prilipti prie indo sienelių.

Grietinėlės neturėjau, todėl šokoladinį kisielių, kurį dabar mes pavadintumėme pudingu, patiekiau su juodųjų serbentų uogiene. Šokoladas su juodaisiais serbentais...mmm... skanu.

Tiesa, išverstas iš indo, kaip matote, kisielius neatrodė labai patraukliai. Galbūt todėl, kad dėl šiek tiek per didelio kiekio krakmolo masė labai greitai stingo ir suversta į indą sukrito "klostėmis". Tad jei ir Jums kisielius toks gausis - jį vertėtų pabarstyti tarkuotu šokoladu ar papuošti plakta grietinėle. Nes perfrazuojant liaudies išmintį, būtų galima sakyti, kad sutinkama pagal rūbą, palydima pagal skonį :)

Taip pat rekomenduoju paragauti citrininio kisieliaus.

Komentarai

  1. žmonėm silpnų nervų ir dar buržuiškų manierų reiktų kažkaip šį "kisielių" dar papuošti ar uždangstyti, bo atrodo, kaip smegenys arba silikoninė žaliava, pvz., papams.
    tačiau reikia neapsigauti, kiek jis neišvaizdesnis, tiek ir skanesnis. ir sotus velniškai. jei Jėzui po ranka nebūtų pasitaikę duonos kepalėlio ir žuvų penkių, tai tikrai jam būčiau rekomendavęs šį kisielių.

    AtsakytiPanaikinti
  2. ir dabar reiktų įsivaizduoti, kad bažnyčioj vietoj duonos, dalintų kisielių su šaukštu...

    AtsakytiPanaikinti
  3. cha cha, vyro komentaras - liuks. labai įdomus eksperimentas, stebėsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kilo mintis siandien pasigaminti. Tik desiu daug maziau krakmolo. Koki sauksta - 2. Kad butu kaip kisielius, o ne sokolado skonio krakmoline kose :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, galiu tikrai nuraminti, kad ir pagal Zawadzkos receptą pagamintas kisielius yra skanus ir tikrai negalėčiau sakyti, kad tai "krakmolinė masė". Gal labiau primena pudingą (kokio miltelius pardavinėja parduotuvėse), tik yra šiek tiek tirštesnis. Tik ir gaminant pagal Zawadzką, siūlyčiau dėti šiek tiek mažiau krakmolo. Manau, kad pakaktų 0,5 stiklinės.

    Nebijokite, kad bus neskanu - tikrai gardus šis kisielius :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Parašykite, kaipsekėsi virti šį kisielių. Galbūt persigalvojot ir gaminot pagal Zawadzkos receptą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gaminau beveik pagal Zawadzka, tik emiau mazesni kieki - 2 stiklines. Krakmolo dejau pagal recepta (proporcingai kiekiui). Tik sokolado tai beveik visa 100 g sudejau. Pamaniau, kad kaip sviestu koses, taip sokoladu sokoladinio pudingo nepagadinsi.
    Inda gausiai pribarsciau kokoso drozliu. Daviau dar silto dukrytei paragauti. Jai patiko. Dabar austa balkone.
    Ir dar - tuo paciu issikepem ir riesutu - bulviu kotletu. tuoj ragausime :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na va, isragavome jau atvesusi. Tikrai skanus patiekaliukas. Sakyciau, juo net manu kose kartais galima pakeisti. Juk, pasak dietologu, manuose vis tiek nieko vertingo. Tai koks skirtumas, ka berti i piena :)
    Nezinau, kodel - ar kad sokolado daugiau buvo, ar dar del ko, bet isverstas is kekso formos pudingas atrode graziai, lygiai, tikrai nepanasus i smegenis. O apie kokoso "kepure" tai net nesneku :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. :) džiugu skaityti ;) Net pačiai maga gaminti iš naujo (kažkaip tai įtariu, kad ryt po darbo tai ir darysiu) - įkvėpėte mane ::)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą