Upėtakis savo sultyse






















Originalus receptas

1,5 kg upėtakio, druskos, acto, 1-2 svogūnai, 3-4 laurų lapai, petražolių lapų.

Upėtakį nuskusti, išskrosti, išimti vidurius, įpjauti sprandą, nuplauti, užpilti šiltu actu (ne verdančiu, nes upėtakio labai švelni oda) ir uždengti. pailgame prikaistuvyje užkaisti vandens tiek, kad apsemtų visą žuvį, įpilti truputi acto, įberti druskos, svogūnų, lauro lapų, kai vanduo užvirs, įdėti pasūdytą upėtakį ir trumpai virti, kad žuvis nesuirtų. Nukėlus apšlakstyti šaltu vandeniu, indą uždengti popieriumi ir palikti keletui minučių. Prieš patiekiant apdėti petražolėmis ir pridengti sulankstyta servetėle, kad neatauštų. Prie jo patiekti garstyčių padažo arba krienų su actu ir aliejumi. 

Patirtis ir patarimai

Ruošiau upėtakius 5 žmonėms, todėl iš vakaro viename prekybos centre sužvejojau 5 upėtakiukus. Pradėjus juos darinėti - supratau, kad 5 bus daugoka, todėl du išdarinėtus upėtakius įkišau į šaldiklį - pravers kitą kartą. Taigi, 5 žmonėms pavalgyti pakako:

3 vidutinių upėtakių,
0,5-1 arb. šaukšt. druskos,
2 svogūno galvų,
3 lauro lapų,
0,5 stiklinės 9 proc. acto ir
saujos petražolių lapų papuošimui.

Na, ir kaip sekėsi gaminti. Upėtakius labai lengvai nuskutau ir išdarinėjau. Kaip ir rekomendavo Zawadzka, užpyliau upėtakius šiltu acto ir vandens mišiniu (~0,5 l šilto vandens ir 0,2 l acto). Žuvytes palikau pamirkti beveik valandą, nes dar teko nulėkti į parduotuvę ir įsigyti pailgą puodą (tam buvo proga pagaliau išbandyti pailgą viryklės kaitvietę). Užkaičiau savo naująjį puodą: įpyliau vandens, kaip ir mokė Zawadzka, tiek, kad apsemtų žuvis, apie 0,1 l acto, įdėjau 2 nepjaustytas svogūno galvas, 3 lauro lapelius, 5 baltųjų pipirų ir porą kvapiųjų pipirų žirnelių, druskos. Kai vanduo su prieskoniais užvirė, suguldžiau tris upėtakius. Viriau apie 15-20 min.

O vat, ištraukti upėtakius iš puodo ir sudėti juos lėkštėje - buvo jau iššūkis, nes išvirusi žuvis buvo pakankamai trapi. Irklavau po puodą dviem mentelėm, vis bandžiau pakišti jas po žuvimis, o šios vis išsprūsdavo... Tikriausiai lengviau būtų su vienu dideliu upėtakiu. Kai pagaliau upėtakiai sugulė lėkštėje, supratau kad neveltui Zawadzka patarė "prieš patiekiant apdėti petražolėmis" :)

Nepaisant nelabai reprezentatyvios išvaizdos, žuvis tikrai buvo labai skani ir nereikėjo galvoti apie atsarginius variantus. Prie žuvies puikiai suskambėjo ir Zawadskos rekomenduotas garstyčių padažas.
Gaminčiau antrą ir trečią kartą.

Komentarai

  1. aš aišku ne tas, kuris šlovinu žuvis ir patiekalus iš jų, bet. Pailgas puodas man patiko (bo ir aš rinkau), tie upėtakiai puode gulėjo patogiai ir apetitnai, iš petražolių tikrai gaunasi neblogi šio paveikslo rėmeliai, su tuo garstyčių padažu ir smirdantis šamas valgytųsi sklandžiai, o kai ir tas upėtakis mandagiai skanus buvo, tai sakau liuks, bon upėtakė!

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą