Upėtakis savo sultyse
Originalus receptas
1,5 kg upėtakio, druskos, acto, 1-2 svogūnai, 3-4 laurų lapai, petražolių lapų.
Patirtis ir patarimai
Ruošiau upėtakius 5 žmonėms, todėl iš vakaro viename prekybos centre sužvejojau 5 upėtakiukus. Pradėjus juos darinėti - supratau, kad 5 bus daugoka, todėl du išdarinėtus upėtakius įkišau į šaldiklį - pravers kitą kartą. Taigi, 5 žmonėms pavalgyti pakako:
3 vidutinių upėtakių,
0,5-1 arb. šaukšt. druskos,
2 svogūno galvų,
3 lauro lapų,
0,5 stiklinės 9 proc. acto ir
saujos petražolių lapų papuošimui.
Na, ir kaip sekėsi gaminti. Upėtakius labai lengvai nuskutau ir išdarinėjau. Kaip ir rekomendavo Zawadzka, užpyliau upėtakius šiltu acto ir vandens mišiniu (~0,5 l šilto vandens ir 0,2 l acto). Žuvytes palikau pamirkti beveik valandą, nes dar teko nulėkti į parduotuvę ir įsigyti pailgą puodą (tam buvo proga pagaliau išbandyti pailgą viryklės kaitvietę). Užkaičiau savo naująjį puodą: įpyliau vandens, kaip ir mokė Zawadzka, tiek, kad apsemtų žuvis, apie 0,1 l acto, įdėjau 2 nepjaustytas svogūno galvas, 3 lauro lapelius, 5 baltųjų pipirų ir porą kvapiųjų pipirų žirnelių, druskos. Kai vanduo su prieskoniais užvirė, suguldžiau tris upėtakius. Viriau apie 15-20 min.
Nepaisant nelabai reprezentatyvios išvaizdos, žuvis tikrai buvo labai skani ir nereikėjo galvoti apie atsarginius variantus. Prie žuvies puikiai suskambėjo ir Zawadskos rekomenduotas garstyčių padažas.
aš aišku ne tas, kuris šlovinu žuvis ir patiekalus iš jų, bet. Pailgas puodas man patiko (bo ir aš rinkau), tie upėtakiai puode gulėjo patogiai ir apetitnai, iš petražolių tikrai gaunasi neblogi šio paveikslo rėmeliai, su tuo garstyčių padažu ir smirdantis šamas valgytųsi sklandžiai, o kai ir tas upėtakis mandagiai skanus buvo, tai sakau liuks, bon upėtakė!
AtsakytiPanaikinti