Varškėčiai

Originalus receptas

0,5 kg varškės,
6 kiaušiniai,
3-4 šaukštai grietinės,
druskos,
1 stiklinė miltų,
2-3 šaukštai sviesto,
2-3 džiūvėsėliai.



Šviežią, iš neperkaitintos varškės suspaustą sūrį ištrinti su šešiais (šešiais?! – R.) kiaušiniais (įmušti po vieną) ir keliais šaukštais šviežios grietinės, pasūdyti, įberti miltų ir išminkyti purią tešlą. Pabarstyti miltais lentą, iškočioti volelius, paspaudyti, kad būtų plokšti, peilio kriaunomis įspausti rantelius, supjaustyti įstrižai ir sudėti į pasūdytą verdantį vandenį; kai tik iškils, nukošti į kiaurasamtį, nuvarvinti ir patiekti užpylus iki geltonumo pakaitintu sviestu.

Norint paįvairinti, išvirtus varškėčius galima apkepinti, bet tada varškę reikia pasaldinti ir įberti razinų, o kepti sviestu išteptame ir džiūvėsėliais pabarstytame keptuve.


Patirtis ir patarimai

Atrodytų paprasčiausi varškėčiai, bet labai gražūs gavosi. Tiesa, naudojau rūpaus malimo kvietinius miltus, todėl varškėčiai gavosi gražios rusvos spalvos.



































Receptą teko patobulinti. Tiksliau, kaip ir tikėjausi išvydus toookį kiekį kiaušinių, reikėjo šiek tiek daugiau miltų. Dvigubai tiek, kiek siūlo Zawadzka (į tešlą reikėtų įberti 1,5-2 stiklines miltų recepte nurodytam produktų kiekiui). Na, bet varškėčiai – ne koks jautrus biskvitas :)). Tiesa, vietoje varškės sūrio naudojau paprastą varškę. Bet tai juk ne nusikaltimas? Tikriausiai XIX a. pradžioje žmonės tokios birios varškės, kaip mes, nelabai ir valgė :)

















Tiesa, normalizuojant tešlos konsistenciją iki minkomos, padvigubėjo ir jos kiekis. Todėl nusprendžiau likusius varškėčius gaminti pagal siūlomą „paįvairinimą“ – su razinomis ir tuomet juos apkepti.

















Vat, taip daromi ranteliai peilio kriauna. Kai tuo užsiiminėjau, galvojau, kad nelabai kas čia matysis, bet net išvirę varškėčiai buvo tokie gražiai rantuoti ir ne ką neprastesni už tradicinius varškėčius-ežiukus.

















Patarčiau kepinant sviestą labai atidžiai sekti, kada jis pradės geltonuoti. Aš bekepindama dar užmečiau akį į knygą, todėl sviestas tapo labiau rudas, nei geltonas. Na, bet tai nepakenkė varškėčių skoniui. Atvirkščiai, pridėjo riešutinį poskonį (vat, kaip pavariau, kaip kokia somelje).

















Tiesa, manyčiau, kad šie varškėčiai būtų skanūs su sviesto ir šalavijų padažu.

O kai pagalvoju, kad Motinos dienai ruošiuosi gaminti Rožinį mozūrą (taip, taip, su rožių uogiene), o receptas tikėtina, kad irgi nelabai tikslus.....tai truputį neramu kažko...

Komentarai

  1. O ar buvo bent vienas receptas, kurio nereikėjo tobulinti? :) Kažkaip kiek skaitau, tai vis kažkokie netikslumai. Tikrai būtų baisu sudėtingus patiekalus gaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hm. Dar ne taipdaug gaminau pagal šią knygą, bet geriausiai gavosi kiaušinienė ir upėtakis :))) nes be miltų. Gal prieš šimtą metų miltai buvo kitokie?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Padovanojo ir man šią knygą, tiesą sakant, pavartau ir padedu, bijau ką gaminti. Man užtenka, kad iš "Metai už stalo" ką gaminu arba nesuprantu aprašymo arba vis kažką reikia keist, kad pavyktų.
    O rudas sviestas specialiai tap kaitinamas, kad paruduotų ir įgautų riešutinį skonį :) taip, kad riekalo tikrai nepagadinai

    AtsakytiPanaikinti
  4. Su receptu tikslumu, tai čia oi, oi... Na, bet tam ir eksperimentuoju.
    Kažką savam gomuriui jau aradau - sluoksniuočius, upėtakį ir tą sriubą su silke. Ir pamačiau, kad tai buvo gera :)
    Bet šiaip, tai nesuprantu, kas negerai. Per 100 m. pasikeitė miltų sudėtis? Vištos deda daaaug didesnius kiaušinius? Och.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pas mane yra irgi tokia sena knyga, kuri 1935 m. pirmą kartą 1935 m. buvo išleista, vadnasi "Didžioji virėja" tai skaitau ir tikrai ne visus produktus ir receptus suprantu, atrodo seniau viskas visai kitaip buvo :) tai vis nesiryžtu ką nors iš jos pagaminti. O jūs šaunuolė, tikrai įdomu paskaitinėti šį blog'ą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. :) iš senų receptų knygų prisimenu vieną savo mamos nuotykį su spurgom. Kai nepaklausė sveiko proto, bet pasikliovė sena knyga, kurioje rašė, kad į verdančius riebalus reikia įpilti puodelį vandens :))))) galite įsivaizduoti kaip atrodė po to virtuvė :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man tai 6 kiaušiniai aiškiai perdaug. Dėjau tik 2, gavosi minkštučiai... Tikrai skanu

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą