Mėsa su džiovintais arba šviežiais baravykais




Originalus receptas

2 kg mėsos,
10-12 baravykų,
prieskoninių daržovių kaip paprastai,
1 šaukštas miltų,
1 šaukštas sviesto,
2 svogūnai,
1 stiklinė grietinės,
5 tryniai,
druskos
Kelioliką džiovintų baravykų minkštai išvirti pasūditame vandenyje su įvairiais prieskoniais. Miltus pakepinti svieste, supjaustyi keletą keptų svogūnų (čia tai jau vertėja kažką supjovė), viską sumaišyti ir dar pakepinti, paskui įpilti 1,5 stiklinės grybų nuoviro ir stiklinę grietinės, gerai užvirinti, suberti supjaustytus baravykus, išmaišyti su tryniais ir užpilti pusdubenyje  supjaustytą, pasūdytą iš sultinio ištrauktą mėsą ir pastatyti į krosnį.

Jei prie šios mėsos naudojami švieži baravykai arba pievagrybiai, juos reikia patroškinti įprastai, o į padažą vietoj grybų nuoviro įpilti 1,5 stiklinės mėsos sultinio.

Taip pat galima naudoti sūdytas rudmėse, bet prieš pjaustant jas reikia gerai kelis kartus nuplauti ir tik tada sudėti į padažą.

Šį mėsos patiekalą galima paįvairinti padažu su išmirkyta ir smulkiai supjaustyta silke.


Patirtis ir patarimai

Kilogramą jautienos buvau išvirus sultiniui, tad kažko specialaus nebereikėjo. Proporcingai mažiau sunaudojau ir kitų recepte Zawadzkos nurodytų produktų (1 svogūną, 1 stiklinę grybų nuoviro, 3 trynius, 0,5 stiklinės grietinės). 
Iš anksto užmerkiau džiovintus baravykus, tad jie trumpiau virė. 

Kad jau Zawadzka, mano draugė, užsiminė, kad galima naudoti ir kitus grybus bei paminėjo pievagrybius, nutariau baravykus pamaišyti su rudaisiais pievagrybiais. "Rizika" pasiteisino (ir tiesą sakant, jau ne pirmą kartą). Pievagrybius supjausčiau stambiais gabalėliais, o baravykus palikau tokius, kokie buvo. Man kažkaip gražiau taip :).


Sučirškinau svieste, miltus ir svogūnus, supyliau grybų nuovirą, sudėjau pusę geros stiklinės grietinės ir minutėlę patroškinau.

Tuomet subėriau grybučius ir dar truputį patroškinau. 

Supyliau tris išplaktus trynius, išmaišiau ir sukrėčiau gautą padažą ant virtos jautienos. O tuomet - šmakšt į orkaitę pusvalandžiui, kad gražiai paskrustų.

O, šventas skanumėlį! Jautiena su džiovintų baravykų padažu (dar pati rinkau ir džiovinau!)... buvo skanu. Puikiai tiko sodrus raudonas vynas.  Šalimais tiktų bulvių košė ar bulvių kroketai, taip pat garuose troškintos daržovės ar koks špinatų pudingas.

Išties buvo skanu, neliko nė kasnelio. Tikrai gaminsiu dar ne kartą, nes be galo vilioja rudmėsės... tik iš kur jų gauti?

Komentarai

  1. pritariu lietuvos virėjai, tikrai superinis jautienos ir džiovintų baravykų marmaliuko derinys, ypač dar paderinus su vynu tai ohoho.

    nieko apie puikius padažus ir sočius marmaliukus nesusigaudančiam piliečiui grybų padažas gali pasirodyti keistas, toks per nelyg tapybiškas. Tačiau tai tik labiau parodo tikrai bohemišką džiovintų baravykų padažo prigimtį.

    raguotoji simfonija. grybų siuita. marmaliuko crescendo. skrandžio forte fortissimo. ir tada pilnatvės piano piano.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Turėtų būti skanu, bet aš vietoje grietinės dėčiau grietinėlę. Tik nesuprantu, kam tai Zawadskai reikėjo net 5 trynių, aš gaminčiau papraasčiau

    AtsakytiPanaikinti
  3. Net neabejoju, kad su grietinėle būtų dar skaniau. O XIX a. vilniečiai tikriausiai neturėjo kur dėti kiaušinių, nes visur negailėdami dėjo. Lyg patys ir kiaušinius būtų dėję :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą