Morengai

Nuo Turkiško torto liko 5 baltymai, kurie pavirto į morengus Tėvo dienai.

Originalus receptas

15 baltymų,
500 g cukraus.


Penkioliką baltymų išplakti iki standumo, suberti 400 g smulkaus cukraus ir atsargiai išmaišyti. Ant skardos patiesti popieriaus, baltymus supilti į popierinį piltovėlį, nukirpti aštrų galą, prispaudyti įvairių figurėlių, pabarstyti cukrumi ir keletą valandų palaikyti nekarštoje krosnyje.


Praktika ir patarimai

Buvo likę 5 baltymai, tad ir cukraus dėjau tris kartus mažiau - pusę stiklinės (~120-130 g).
Priminčiau, kad plakant baltymus morengams svarbu patikrinti, kad inde nebūtų likusio vandens, o baltymuose - trynio. Nesužiūrėjus šių dviejų dalykų, morengai gali likti saldžiais baltymų blyneliais.

Zawadzka savo receptų knygoje "Lietuvos virėja" kaip visada elegantiškai išsisuka nuo tikslesnių kepimo nurodymui. Kas tas "keletas valandų"? Laiko tarpas, kurio trukmė nuo 3 iki 10 valandų? O nekaršta krosnis? Ir vėl....?! Na, bet laimė, kad morengų skyreliai yra beveik kiekvienoje konditerijos knygoje. Tad trukmė - ~1,5-2 val. Orkaitės karštumas - 100-110'C.

 












Morengus galima raityti taip, kaip nurodo Zawadzka - naudojant popierinę tūtelę nupjautu galu, bet galima pasitelkti į pagalbą ir konditerinį švirkštą. Kaip aš ir padariau.

Iškepę morengiugai buvo legvučiai, trapučiai ir laaaaabai saldūs. Tikriausiai kitą kartą nepagailėčiau citrinos sulčių.

Tiesa, svarbu iškepusius (išdžiuvusius) morengiukus atvėsinti ir tik tada lupti nuo popieriaus.

Rytojaus dieną savo baltuosius debesėlius-morengėlius juodu šokoladu sulipdžiau po du. Kad nebūtų per mažai saldumo. Gavosi ~ 35 dvigubi sausainėliai. Ir tikrai patiko. Pabandykit.

Komentarai

  1. Pirmiausiai norėčiau padėkoti už šį puikų dienoraštį :)

    Tačiau nereikėtų taip sakyti, kad "elegantiškai išsisuka nuo tikslesnių kepimo nurodymui". Juk tai 19a. Jiems dar tik pasvajoti apie elektrines orkaites su termometrais. Juk krosnyje tu tiksliai nepamatuosi temperatūros. Todėl viskas ir vykdavo apytiksliai. Vieną kartą pridėjai daugiau malkų - krosnis karštesnė, kitą kartą mažiau - šaltesnė. Be to ir palaikyti krosnyje vienodą temperatūrą ne tas pats kaip orkaitėje.

    Sėkmės tęsiant eksperimentus!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visiškai sutinku, Kostai, ir suprantu Zawadzką, nes atsimenu, kaip mano bobutė kepdavo pyragus tikroje krosnyje. Bet ji visada žinojo, kiek laiko reikia kepti :) Tas karštas-vidutiniškai karštas-nekarštas krosnis maža bėda atsirinkti, bet kiek laiko kepti.... Kartais Zawadzka nurodo kepimo trukmę, bet labai retai. Tad kai nenurodo - man gi malonu pasikabinėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ech... mačiau gyvus šituos gražuolius, bet paragaut taip ir neteko...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą