Šalta aviečių, serbentų, braškių arba žemuogių sriuba
Ateina vasara ir atsineša dubenį šaltos sriubos...
Originalus receptas
2,5 litro uogų,
300 g cukraus,
1,5 litro grietinės,
keletas saujų sveikų uogų.
Prie jos - morengai.
Uogas pertrinti per tankų sietą, suberti 300 g arba daugiau cukraus, supilti grietinę ir pastatyti į šaldytuvą (hm... ar tikrai XIX a. žmonės turėjo šaldytuvus? Čia jau gal vertėja papokštavo), kad atvėstų; įberti truputį sveikų uogų ir patiekti su morengais, apie kuriuos rašoma skyriuje apie sausainius.
Į šią sriubą galima įpilti 0,5 stiklinės vyno, prieš tai jį užvirus su cukrumi, sumaišius su sultimis ir atšaldžius.
Patirtis ir patarimai
Šią šaltą sriubą gaminau iš braškių. Užkvipo visi namai.
Šiandien tokią sriubą tikriausiai paprasčiausiai pavadintumėme kokteiliu, bet nuo to ji nė kiek nesuprastėja.
Prisipažinsiu, kad šiek tiek abejojau dėl grietinės. Baiminausi, kad sriuba nebūtų labai rūgšti. Atrodė, kad lyg geresnis variantas būtų grietinėlė. Nusiraminimui paskaičiau kitus šaltų sriubų receptus. Išskaičiau, kad kai kurias sriubas Zawadzka siūlo gaminti su grietinėle, kitas - su grietine. tad nusprendžiau, kad matyt reikia pasitikėti savo miela drauge Zawadzka. Ir tikrai neapsirikau. Kitą kartą bandysiu gaminti su vynu. Juk braškės dar tik prasideda!
Šalta saldžiarūgštė braškių sriuba ir saldūs morengiukai.... primygtinai siūlau paragauti.
Tobulas patiekalas. džiaugiuosi atsidūrusi laiku ir vietoj!
AtsakytiPanaikintiMama tokią gamindavo. Ir grietinė čia būtina, labai skanu. Ačiū, kad priminei, lauksiu daar braškių
AtsakytiPanaikintiVaikystėj ir mano mama lygiai tokį patį gamindavo :)
AtsakytiPanaikintiOch, man ir pačiai šiurpuliukai per nugarą nubėga, kai prisimenu, kaip vakar buvo skanu.... mano mama darydavo su pienu, tad man dėl to ir kilo abejonių.
AtsakytiPanaikintiSveiki, gal noretumete sudalyvauti?:)
AtsakytiPanaikintihttp://www.facebook.com/pages/zaidimu-aikstele/219727620109?ref=ts#!/pages/Vakareliu-Gidas/67343846614
skanu tikrai buvo. labai gerai pataikiau į svečius užeiti :)
AtsakytiPanaikintiŠaldytuvų gal ir neturėjo, bent jau paprasti lietuviai, bet turėjo "ledaunes", į kurias per žiemą prisinešdavo iš ežero ar upės pripjautų ledo "plytų". Ant jų, tarp jų ir laikydavo produktus. Sakydavo, kad ledas jose išsilaikydavo "nuo ledo iki ledo". Va kaip ;-))
AtsakytiPanaikintiLedaunes tai turėjo, bet jos nesivadino šaldytuvais, ar ne? ;) o knygoje išversta būtent taip :)
Panaikinti