Žemuogių sriuba

Karališkam Mindaugo karūnavimo savaitgaliui - karališkos mantijos raudonumo žemuogės.


Originalus receptas

3 litrai žemuogių,
300 g cukraus,
1 stiklinė vyno,
1,5 stiklinės grietinės.


Žemuoges perrinkti, pertrinti per tankų sietą, suberti cukrų, supilti grietinę, kas sriuba būtų šiek tiek užbalinta, įpilti stiklinę vyno, penkias ar šešias stiklines virinto vandens, išmaišyti ir gerai pakaitinti neleidžiant užvirti. Patiekti su džiūvėsiais arba plikytos tešlos kukulaičiais.

Taip pat verdama ir aviečių sriuba.


Patirtis ir patarimai

Karštą liepos savaitgalį nieko nėra geriau kaip sėdėti akacijos pavėsyje su dubenėliu uogų sriubos. Tikrai. Palaima. O jei dar tos uogos surinktos vaikystės papieviuose... saldus nostalgijos ir vynu pagardintos žemuogių sriubos kvapas...

Atkreipčiau dėmėsį, kad gaminant šią sriubą reikia pasiruošti ir gerą litrą virinto vandens. Zawadzko jo nepaminėjo vardindama produktus. Tikriausiai todėl, kad vanduo yra vanduo. Jis šalia ir jo ruoštis nereikia.

Tiesa, pririnkau tik litrą žemuogių, tad penkiems valgytojams teko po ~1,5 samčio sriubos.

















Perrinktas žemuoges sutryniau, subėriau cukriuką ir gerai išmaišiau. Supyliau vyną (naudojau lengvą frizzante Lambrusco dell'Emilia), grietinę, vyrintą vandenį ir nuoširdžiai išplakiau.

















Galiausiai nuolatos maišydama užkaitinau.


Žemuogių sriubą su plikytos tešlos kukulaičiais pasigardžiuodami suvalgėme priešpiečiams (a la lengvas brunch). Rekomenduoju pabandyti kol dar nesibaigė žemuogių sezonas.

Komentarai

  1. Atrodo gerai. Žiauriai gerai. Kukulaičiai irgi :)

    P.S. Žinai, ką tik toptelėjo tokia mintis, kad tu juk esi lietuviškas Julie atitikmuo :)Na, ta kuri gamino pagal Julia Child knygą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, genialu :)

    nuo savęs - turiu tą privilegiją - galiu pridurti, kad ir skoniaujasi gerai, ne tik atrodo.
    Ir pati žemuogių sriuba jau tikrai skanu (tiesa, vyno savo receptoriais nepajuntu), aitruma žemuoginė. Bet visiškas seksas yra žemuogių santykis su tais kukulaičiais. paprastos sudėtinės dalys, o sukuria patiekalą superinį.
    manau - tai atradimas ir savaitės dish.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū už komplimentus :) Prisipažinsiu, Jurga, kad esate teisi. Panašumo esti :)

    Tik, kad Julie turėjo labai aišku tikslą - per metus pagaminti be išimties visus Julia patiekalus. Mano tikslai tokie be aiškios pabaigos, nes stengiuosi tiesiog išbandyti Zawadzkos patiekalus. Ir tikrai, prisipažinsiu, vieną - kitą receptą aplenksiu. Pvz., karvės tešmenį, į smėlį užkastą vištą ar druskoj nukankintą lydeką... :)

    O žemuogių sriuba - tai mmmm.... rekoemnduoju :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveikinu su projektu, prisipazinsiu, jog patekus knygai i rankas kilo tokia pati ideja, bet vis neprisiruosiau :) dekoju ir sveikinu! skaniu bandymu!

    AtsakytiPanaikinti
  5. O! Sakoma, kad idėjos sklando ore ir mes jas tik nusičiumpam ;) tikiuosi, kad vis užklysite pasižvalgyti į šią eksperimentų laboratoriją.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą