Troškinti baravykai

Samanose kūpsanti ruda kepuraitė – tobuliausias rudens kūrinys. O kaip mes su tėčiu džiūgavom ankstų rytmetį kraudami tokias kepuraites! Grybų ieškynės, elnias pamiškėje ir švelnus rūkas – viskas tilpo lėkštėje troškintų baravykų.


Originalus receptas

1 gili lėkštė nuvalytų baravykų,
100 g sviesto,
3 svogūnai,
druskos,
pipirų,
2-3 šaukštai grietinės.

Jaunus ir sveikus baravykus supjaustyti juostelėmis, nuplikyti verdančiu vandeniu, nusunkti ir sudėti į puodą. Pakepinti svieste smulkiai supjaustytą išspaustą svogūną, sumaišyti su grybais, pasūdyti, įberti pipirų, patroškinti; vėliau įdėti keletą šaukštų grietinės, išmaišyti ir pakaitinti su grybais, kad taptų kaip sviestas.

Baravykus galima iš karto kepti, neužplikant, bet tada reikia labai kruopščiai nuvalyti ir nušluostyti, kad nebūtų smėlio.

 
Patirtis ir patarimai


Iš tėčio išmokau šviežius baravykus kepti svieste. Paprastas, bet prabangus patiekalas – išlydau ir pakaitinu sviestą, sudedu juostelėmis supjaustytus šviežius baravykus, pasūdau, užberiu pipirų ir apkepinu. Tikrai skanu. Ką ten tikrai. Tai tiesiog tobuliausias rudens patiekalas. Vertas ne tik nuodėmės, bet dviejų, trijų nuodėmių... arba širdingos kompanijos ir šilto draugingo juoko.

Zawadzkos siūlomas receptas labai panašus, tik ji siūlo baravykus dar pagardinti svogūnu ir grietine. Prisipažinsiu, kad sudvejojau ir nesiryžau dėti svogūnų, o dariau taip: supjausčiau nuvalytų baravykų kepuraites juostelėmis. Nuplikiau ir apkepinau svieste.

Tuomet įpyliau grietinėlės (gi pasitaikė kaip tyčia - nebuvo grietinės namuose) ir dar šiek tiek patroškinau.

Skanumynas... Tobula. Su riekele baltos duonos traškia plutele.... Pabandykite. O aš kitą puodą troškinsiu su svogūnėliais.

Komentarai

  1. aš ne Zawadzka, bet irgi pakepu svogūno. Patikėk, negadina. Susikomponuoja aromatai labai puikiai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) kitą partiją būtinai kepsiu su svogūnu ;)
    Šią šiek tiek pagardinau čiobreliais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prašau neįsižeisti, bet nei neįsividuoju kaip galima nedėti pakepintų svogūnų ant grybų, tai juk tobulas amžių derinys ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Grybus visada kepu su svogūnėliais ir spirgučiais - kaip kitaip!? Bet baravykus, kaip rašiau pradžioje, visuomet kepu tik su sviestu, druska ir baltu pipiru. Kartais, jei turiu šviežio, dedu čiobrelio. Tiesiog toks šeimyninės kulinarijos palikimas. Todėl ir sudvejojau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ant sviesto kepti grybai ir man patys, patys. Vietoj grietinės grietinėlę dedu. Apie svogūnus jau nesiplėsiu. Viskas pasakyta prieš tai esančiuose komentaruose :)

    Bet tai tobulas valgis!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Shame on me... :) ir išsitark Tu man blogą valandą ;))))
    Ei, bet vis tiek, tikrai, tie mano baravykai be svogūnų draugijos nenukentėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aišku, kad ne :D Aš anksčiau ir kepdavau be svogūnų ant sviesto, bet nepjaustydavau, o didesnes galvas sumesdavau. Ir po to su juoda duona. Apsivalgyt galima.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ai bala nematė tų svogūnų ;) Baravykai ir dar ant sviesto tikrai labai labai... Sėkmės ir toliau eksperimentuojant ir analizuojant Zawadzką, nes pasmalsauti čia būna tikrai įdomų :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Mielas anonime, puiku (dėl atleidimo už svogūnus :D) ir malonu, kad užsukat pasmalsauti ;) Kviečiu nepamiršti.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą