Karamelizuotas kremas su grietinėle



















Jei būčiau numanius, kad 380 puslapyje slepiasi toks skanumynas - visą "Lietuvos virėjos" projektą būčiau pradėjus nuo jo. Skanesnis desertas pagal Zawadzką, galbūt, buvo tik blanc-manger. O karamelės mėgėjai turėtų ne tik šį skanėstą sušveisti, bet ir šaukštelį godžiai aplaižyti.


Originalus receptas

20 gabaliukų cukraus,
1 stiklinė cukraus,
6 tryniai,
1 litras grietinėlės,
25 g želatinos.


Dvidešimt gabaliukų cukraus apšlakstyti vandeniu ir nuolat maišant padeginti, kol paruduos. Kitame kaistuvėlyje nuolat maišant ant nedidelės ugnies pašildyti pusę litro tirštos saldžios grietinėlės, išplaktos su šešiais baltymais [manau, kad čia vertėjos/redaktorės klaida, nes kituose receptuose, o ir šio recepto produktų sąraše, nurodyti tryniai. - R.] ir kupinu puoduku smulkaus cukraus. Kai grietinėlė pakils ir sutirštės, sumaišyti su padegintu cukrumi, perkošti per sietą ir plakti šluotele pasidėjus ant ledo. Iki standžių putų išplakti pusę litro grietinėlės, sumaišyti su karamelizuota gretinėle, atskirame inde išplakti ištirpintą želatiną su pora šaukštų plaktos grietinėlės, supilti į kremą, išmaišyti, sukrėsti į šaltu vandeniu perplautą ir cukrumi apibarstytą formą ir pastatyti ant ledo.


Patirtis ir patarimai

Iš liro grietinėlės išeitų nesuvalgomas kalnas šio nuostabaus deserto. Pati gaminau iš ketvirčio litro (250 ml) grietinėlės ir gavosi penkios saikingos porcijos kremo. Jei gaminsite iš ketvirčio normos, jums prireiks:

5 arb. šaukštelių cukraus (arba daugiau, pagal skonį) ir kelių šaukštų vandens karamelei,

ketvirčio stiklinės cukraus,
2 trynių,
ketvirčio litro grietinėlės,
13 g želatinos (arba tiek, kiek nurodyta ant pakelio).

Gaminimo eiga būtų tokia: išsitirpinam želatiną, pasigaminam karamelę (į padegintą cukrų atsargiai įpilti vandens (geriausia karšto) ir išmaišyti, kad ištirptų cukrus), kol ji aušta, pakildinam* pusę gietinėlės su tryniais. Pakildintą grietinėlę sumaišom su karamele ir gerai išplakam. Kitame inde išplakam likusią grietinėlę, ją sumaišom su karamelizuota grietinėle, plakdami iš lėto supilam želatiną. Dar paplakam, pagal Zawadzkos parėdimą, supilstom į formeles arba vieną didelį indą ir pastatom į šaldytuvą stingti. Ir štai - nuodėmingas desertas.




















*Šildant grietinėlę su tryniais ir cukrumi labai svarbu jos neperkaitinti, neleisti užvirt, nes "jei pervirs, susitrauks, t.y. suims kruopomis; o jei per mažai sušils, nepadidės jos apimtis ir kremas nebus purus". Žmoniu kalba, tai reikštų, kad kaitinant reikia nuolatos maišyti (aš tai darau su plakimo šluotele), o kai tik pamatysit, kad masė tuoj tuoj užvirs - nukelti puodą nuo ugnies ir perkrėsti masę į dubenį, kad nepriliptų prie karšto puodo dugno.

Komentarai

  1. tres bien, indeed, tak skazat. labai skanus, toks tirstas, saldus ant ribos, bet dar neperzengia, zodziu, tikrai rimtas desertas. po vieno tokio is formikes jau kaip du cepelinus padares, sotumo prasme. darykit, imkit ir valgykit bei kaifuokites.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man patiktų. Gal kada ir prisiruošiu. Va niekaip nenutaikau želatinos aš tiems tortams - pasutinę panna cotta tai su peiliu pjaustėm vos ne kaip sūrį :D matyt mano šaukšteliai blogi...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Želatiną aš dozuoju pagal nurodymus ant pakelio. Nesveriu (neturiu kuom) ir nesemiu šaukšteliais (manau, kad šaukštelis šaukšteliui nelygus). Ir ... pavyksta :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą