Konservuotos rūgštynės




















"Po pirmos šienapjūtės, kai pradeda..." ne, čia ne Vaičiulaičio "Valentinos" ištrauka ir ne kokio tai svajingo poeto vizijos. Tai Zawadzkos recepto pradžia. Buitiško, neišrankaus, paprastučio recepto pradžia. Bet kokia poetiška - "po pirmos šienapjūtės, kai pradeda ataugti rūgštynės", ima kvepėti žydinčiom liepom ir dūgzti bitėmis...


Originalus receptas

Po pirmos šienapjūtės, kai pradeda ataugti rūgštynės, pririnkti jų, nuskabyti kotelius, išrankioti šiukšes ir švariai nuplauti. Nusunkti per sietą, kad neliktų vandens, ir supjaustyti. Kai nutekės sultys, dėti į išplautus ir išdžiovindus butelius, užkimšti, užlydyti ir pastatyti sausame vėsiame rūsyje. Prieš vartojimą truputį pasmulkinti ir virti kaip paprastai - taip, kaip verdama sriuba ar daržovės.


Patirtis ir patarimai

Skaičiau kelis kartus ir vis tikėjausi atrasti aprašyme druską. Na, niekaip. Nei skaitant antrą, nei kokį penktą kartą. Galvojau, kad gal vertėja praskipino tą druską ar ką. Tai atsargos dėlei didžiąją dalį rūgštynių paruošiau pagal daug kartų patikrintą receptą - supjaučiau, pamušiau kočėlu, iš širdies pasūdžiau ir standžiai sukišau į stiklainėlius. Vieną porciją padariau ir pagal Zawadzkos receptą. Žiūrėsim kas čia gausis :)

Komentarai

  1. Man irgi visai neseniai mintis gimė užsikonservuoti rūgštynių. Būtų įdomu išbandyti Zawadzkos receptą tik kažin kaip ten su ta druska ištikrųjų yra :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, šiandien (praėjo jau 3 dienos) viskas lyg normaliai :) net sakyčiu, kad nelabai pasikeitė tų rūgštynių vaizdas. Svarstau, kad gal čia savo darbą daro vitaminas C (ar kuris nors kitas). Pavyzdžiui, visiškai be cukraus yra verdama mėlynių uogienė ir ji pati savaime išsilaiko dėl uoguose esančių medžiagų. Gal ir su rūgštynėm čia kažkaip panašiai?

    Tiesa, jas aš laikau šaldytuve.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ruta, patikrinau originalios knygos reprinte. Jokios klaidos nera, taip ir turi buti.
    Tikrai idomus konservavimo budas :)

    Del uogieniu be cukraus, tai bet ka galima taip konservuoti, svarbu pasterizuoti. Labai skani uogiene gaunasi is vengtriniu slyvu ar braskiu (braskes kartais pasaldinu pagal skoni - apie 1-2 v.s. kilogramui uogu).

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą