Įdarytų obuolių gardėsis






















Obuoliai visą rudenį ritinėjosi po lietuviškus maistinius tinklaraščius. Obuoliai su medumi, obuoliai su bruknių uogiene, obuoliai tešloje, obuoliai su vištiena, obuoliai... obuoliai su razinomis ir migdolais. Pastarieji pagal Zawadzkos parėdimus. Kaip savo tinklaraštyje "Rafinerija" rašo Kristina Sabaliauskaitė, "yra prisiekiančių, jog geresnio sultinio nei pagal jos [Zawadzkos] receptą nėra ragavę", o aš pridurčiau, kad gardesnių keptų obuolių man dar neteko valgyti. Paragaukite ir Jūs :)


Originalus receptas

Kelioliką obuolių,
5 šaukštai cukraus,
sauja razinų,
20 saldžiųjų migdolų,
5-6 kartieji migdolai,
4-5 tryniai,
1-1,5 stiklinės grietinėlės.

Išskobti keliolikos obuolių sėklalizdžius, keletą obuolių smulkiai supjaustyti, sumaišyti su cukrumi, razinomis ir sugrūstais migdolais, įdaryti obuolius ir iškepti. Kai iškeps, trynius išplakti su grietinėle, maišant pakaitinti ant ugnies, kad sutirštėtų, užpilti į pusdubenį sudėtus obuolius ir trumpai kepti krosnyje.

Produktų kiekis numatytas dešimčiai asmenų.


Patirtis ir patarimai

Kepiau keturis nedidelius raudonskruosčius obuolius - dviejų žmonių desertui. Sėklalizdžius skobiau paprastu peiliu, nes dar neturėjau tokio gudraus įrankio kaip Rennie.






















Įdarui naudojau tamsias vynuoges - jos aromatingesnės ir mėsingesnės. Prieš tai jas dar trumpai pamirkiau stikliuke romo.

Šiems obuoliams sunaudojau karčiųjų migdolų likučius. Kažin, kur reikės jų gaut. Gal galėtum, Jurga, man jų Kalėdom padovanoti? Jei neklystų, mes juos pirkom prie Jūsų namų esančioje maisto parduotuvėj :) Nors gal ir ne. Gal tai suvenyras iš Berlyno.

Taigi, prie reikalo. Įdaras pagal mane būtų toks (keturiems obuoliams):

1 smulkiai kapotas arba stambiai tarkuotas obuolys,
1 šaukštas cukraus,
nedidelė sauja tamsių razinų,
stikliukas romo,
šaukštas kapotų/grūstų migdolų,
2-3 kapoti kartieji migdolai.






















Kiaušinių ir grietinėlės plakiniu apipyliau kiekvieną obuolį atskirai, o visus, kaip rekomenduoja Zawadzka. Tad man pakako vieno kiaušinio ir kelių šaukštų grietinėlės.

Kepdama antrą kartą naudojau rudąjį Cassonade cukrų - tikrai nepamaišė ;)

Skanaus!




Komentarai

  1. tikrai, kur gauti karčiųjų migdolų?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Esu mačius Vokietijos parduotuvėse, bet Lietuvoje... hm, bijau, kad ne. O gal ir turėtų būti kokiose nors specializuotose parduotuvėse.

    Kita vertus, kartieji migdolai naudojami sustiprinti aromatui. Tad galite jų nenaudoti arba naudoti kelis lašus migdolų esencijos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho kokie čia tavo prabangūs obuoliai :) Mes šiais laikais sukame galvas, kur tų karčiųjų migdolų Vilniuje rasti, o Zawadskos laikais turbūt jų buvo...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, bet su bruknėmis - nepalenktyniausi - josios geriausios obuolių draugės :)

    Manau, kad kai Zawadzkos laikais nebuvo dirbtinių kvapiklių ir skoniklių, tai pirkliai džiaugėsi pelningai parduodami vanile, karčiuosius migdolus, apelsinus ir kitus atvežtinius prieskonius, o dabar, kai dauguma renkasi dirbtinius kvapus, natūralūs ir brangesni prieskoniai yra mažai populiarūs :( Tad ir pirkliai nenoriai tokius vežasi į savo parduotuves...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą