Migdolinis baltymų kremo pyragaitis






















Migdolai, morengas, garuojanti vaisių arbata, kruopelytė šokolado ir smalsus katinas - beveik idealus Šv. Valentino dienos rinkinys. Nors ir nelabai mudu (turiu minty save ir N., o ne katiną) šią dieną švenčiam, bet stengiamės vienas kitam parodyti truputį daugiau nei įprastai dėmesio - gi, malonu. Ne prie širdies man "užsakomieji" ir "reklaminiai" šios dienos paminėjimai: drauge su visais eiti į restoraną, taikantį specialias nuolaidas "įsimylėjusiems", siūlantį "specialų afrodiziakinį" meniu poroms, žiūrėti su minia kokį labai valentinišką filmą, bendruomeniškai susižadėti ir t.t. Mes taip ramiai, lyg tarp kitko, pavakarieniaujam ir pasipravardžiuojam "valentinais" ir padarom ką nors tipiško tai dienai - atsidarom butelį šampaniečio, dėžutę saldainių arba ...atstovim eilę prie skaniausių pasaulyje bulvyčių (kaip, kad vakar). Tad galima sakyti, kad vakar vakarą praleidom truputį sau neįprastai - Briuselio rotušės gotikinėj salėj klausėme klasikinės muzikos koncerto. Nemokamai, tereikėjo iš anksto užsiregistruoti (ačiū, Nerijau, už nuorodą). Koncertas - kaip koncertas, bet vat, vieta - tai išskirtinė. Paprastai, čia galima patekti tik su gidais arba su liudininkais - per savo belgiškas vestuves. Tad mane baisiai sumasino proga apžiūrėti gražiausias rotušės patalpas - gotikinę ir tuoktuvių sales. O kas atsisakytų tokios progos? Juo labiau, kad pertraukos metu burmistras visus vaišino taure šampano, o Godiva - šokoladinėmis širdelėmis. Namuose irgi buvo kelios širdelės - dvi mūsų ir dubuo - migdolinių.


Originalus receptas

100 g migdolų,
10 baltymų,
200 g cukraus.

Sukapoti ir padžiovinti 100 g migdolų, iš dešimties baltymų išplakti putas, įberti 200 g smulkaus cukraus ir išmaišyti su migdolais, popierine formele išspausti įvairių formų figūrų ir keletui valandų įkišti į vasarošiltę krosnį.


Patirties ir patarimai

Migdolines širdeles kepiau iš trijų baltymų (kurie liko nuo spurgų ir dar nuo kažko), 30 g migdolų miltų ir 60 g cukraus. Paruoštas kepimui širdeles apibarsčiau kapotais migdolais.






















Suraitytas širdeles galima apibarstyti cukraus pudra arba tarkuotu šokoladu. Taip pat pyragaičių masę galima nuspalvinti vaisų ar uogų sultimis, kakavos milteliais. Iškepusias širdeles galima po dvi sulipinti ištirpintu šokoladu ar uogiene - viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.






















Morenginius pyragaičius rekomenduojama kepti neaukštoje temperatūroje - maždaug 100-110'C apie valandą ar pusantros. Tai priklauso nuo suraityto pyragaičio storio. Smulkūs morengai išdžiūsta greičiau nei per valandą, pavyzdžiui, maniškiams būtų pakakę kokių 45-50 minučių. Jei būčiau patikrinus anksčiau - jie nebūtų pageltę :)






















Na, bet šitai - menkniekis. Pyragaičiai buvo išties skanūs, trapūs, tirpstantys burnoje ir maloniai dvelkiantys migdoliniais atodūsiais. Kaip tik tokie, kokių norisi Šv. Valentino dieną.


Komentarai

  1. Labą vakarą, Rūta. Pritariu požiūriui, kad užsakomas ir reklaminis Valentino dienos šventimas ir man ne prie širdies. Kartais net norisi vaikiškai prieš tai pamaištauti :) Na štai, pabambėjau, galima apie esmę pasakyti :) Pyragaičiai tokie mieli... O tulpės sakyte sako, kad metas pradėti laukti pavasario, nors esu nepataisoma žiemos mylėtoja...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Va, va. Juk norisi "ko nors" tik sau ir tik jam, o čia ėmė kažkas ir pritaikė vieną kurpalį visiems. Mes visi gi skirtingi, kad ir su tais pačiais ar panašiais poreikiais ir instinktais :)

    Tulpės ir man visuomet įkvepia žaliuojančius ir žydinčius vaizdinius :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man labiau patinka Jūsų MIAU :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. O, Vilma, tas mano MIAU - tikras pagalbininkas ;) Pasirūpina priminti, kad jau viskas, baigiam vaidinti fotografus ir ainam valgyt.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą