Pavasario sriuba (printanier)






















Galbūt su tokiu receptu galėjau palaukti ir kovo pirmos dienos, bet nesusilaikiau. Kai už lango giedras dangus ir skaisti saulė - nebaisūs ir tie aštuoni minusai - pakvimpa pavasariu. Nė kiek nemeluoju, Briuselyje jau pradeda žydėti snieguolės, narcizai, viena kita vyšnia, retkarčiais pasigirsta kitoks paukštelių čiursėjimas... tuo ir puikus šis miestas, kad ankstyvasis pavasaris čia daug sparčiau įkelia koją. Žinoma, tie belgai tai nieko nesupranta, bamba apie klimato atšilimą ir kitus jiems kliūvančius ekologinius prakeiksmus, mat minus aštuoni vasario pradžioj - jiems sunkiai suvokiamas reiškinys. Tad ir styrena plikom kiškom, basnirčiom įsispyrę į sportinius batelius, be šalikų, be kepurių, be pirštinių ir aimanuoja, kaip jiems nepakeliamai šalta. O man - smagu, kad šalena, kad šaltukas gnaibo skruostus ir žnybteli iš po kepurės išlindusią ausį (tik gaila, kad nėra sniego). Atrodo, kad giedro dangaus ir saulės prisipildo pilna krūtinė - ei, pavasarį, paskubėk - tavo sriuba aušta!


Originalus receptas

Verdama kaip paprastas sultinys, kuriuo užpilama "riešutėliais" supjaustytos ir ištroškintos mažame to paties sultinio kiekyje jauna morka ir ropinis kopūstas arba ropė. Taip pat galima įdėti smulkiai supjaustytų pupelių, žiedinių kopūstų ir saują žaliųjų žirnelių.


Patirtis ir patarimai

Daržovių sultinį išsiviriau iškelių šakninių daržovių: saliero gumbo, petražolės šaknies, dviejų morkų, svogūno galvos ir skiltelės česnako. Kartu įmečiau kelis lapinio saliero stimbiriukus, saują šparaginių pupelių, porą lauro lapelių, tris kvapiuosius ir kelis juoduosius pipirus. Išvirusį sultinį pasūdžiau.






















Kaip ir moko Zawadzka, žiedeliais supjaustytą morką, kažin kokiomis trapecijomis susmulkintą vidutinę ropę, saliero stiebo griežinėlius, susmulkintas šparagines pupeles ir saują žaliųjų žirnelių patroškinau ~10 min. nedideliame kiekyje sultinio ir subėriau į sriubą.






















Gardžiai sulapnojom pavasarinę sriubą užsikąsdami balta duona su razinomis. Su ja tiktų ir paskrudintos batono riekelės bei švelnaus skoni sluoksniuoti pyragėliai. Išbandykit sulaukę pavasario, nes dabar, kai Lietuvoje minus trisdešimt - valgykit sočiai ir riebiai - virkit burokėlių sriubą, troškinkit kopūstus, kepkit kepsnius, minkykit pyragus ir nesušalkit.

Komentarai

  1. Kai gražumas įrašo, Rūtele!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kai smagumas Tave čia pamatyt, Monikute :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Koks sriubos bliūdelis! Norėčiau dabar iš tokio sriubytės pasrėbti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi, ne, Rennie, jums, gyvenantiems Lietuvoje, šiuo metu reikia srėbti šiltas ir sočias sriubas - antraip - suragosit :) Bet... nedaug ir beliko laukti - tuoj ir Lietuvoje pradės lakstyti išdykę saulės zuikučiai ir kartu su kiele sprigsėti lauk ledo gurvuolėlius - o tada... tada ateis ir pavasario sriubos metas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vau, kokios spalvos, ryškiai ir aiškiai :) pasakiška sriubytė :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, Maisto Diletante :) Kaip jau sakiau, išprovokavo ryškiai mėlynas dangus, iš kurio šiandien pasipylė... sniegas :) va, tau ir pavasaris. O taip jau norisi prisėsti ant žalios žolės :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą