Austrės, pakepintos ant grotelių ir keistas Briuselio pavasaris






















Keistas šiais metais pavasaris Briuselyje. Gal kiek per garsiai šitai pasakiau, nes tai tik antrasis mūsų pavasaris Europos vidury, bet... bet pernai balandis buvo tobulas. Jau balandžio pradžioje belgai deginosi Šiaurės jūros pakrantėje ir gulinėjo parkuose, o mudu nusimetėm įgrisusias striukes ir įsispyrėm į basutes. Šiandien šitai skamba neįtikėtinai. Pavasaris kol kas mūsų nelepina - prausia lietumi ir džiovina šaltu vėju, todėl net keista, kad magnolijos, vyšnios, gudobelės ir sakuros sužydėjo laiku, nebijodamos pavasarinių permainų spalvingus žiedus išskleidė tulpės, narcizai ir našlaitės. Net kaštonai - ir tie jau baigia subrandinti kuplias žiedų žvakes. Tik šiluma į mūsų miestą neskuba.
























O taip jau norėtųsi skėčius ir kaliošus išmainyti į saulės akinius ir lengvapadžius laivelius, o džinsus - į taškuotą suknelę. Išmainius - atsisėsti ant suoliuko Leopoldo parke ir bestebint antis - suvalgyti porciją vanilinių ledų. Ne šiaip kokių, o "Australian home made ice cream" - tikriausiai skaniausių ledų Briuselyje. O po to - jau kaip nors - saulė ir vanilė sušildytų.
























Na, o kol pavasaris pas mus keliauja vis kažkur kitur užtrukdamas - bandome šildytis keptomis austrėmis. Žinau, kad žodžiai "keptos austrės" gali skambėti kaip didžiulė barbariška nesąmonė, gėdingas nesusipratimas ar net laužo verta erezija, bet pasirodo, kad laužo verta ne idėja, o austrės. Prisipažinsiu, kad nesu didelė austrių žinovė ir tuos kartus, kai ragavau austrių, galima suskaičiuoti, jei ne ant vienos, tai ant dviejų rankų pirštų - tai tikrai.






















Todėl man buvo nuostabu, kai paieškojus internete atradau pakankamai daug ... keptų austrių receptų ir nuotraukų. Ir vieną gana įdomų receptą - austrių, patroškintų savo syvuose ir grietinėlėje su šalotiniais svogūnais. O aš vat, norėjau tikėti, kad švelniosios austrės valgomos tik šviežios t.y., žalios su taure sauso šampaniečio. Pasirodo, kad ne ir kad reikia žvelgti į pasaulį plačiai atmerktomis akimis. Kita vertus, kas gi čia keisto? Pati esu ragavusi apelsininio daugiaryžio su austrėmis, bet vat, ima ir stereotipai nugali atmintį ir sveiką protą.






















Taigi, šitai yra vienas dalykas. Kitas - klausimas Jums. Ar įsivaizdavote kada, kad XIX a. viduryje vilniečiai kepėsi austres? Daug kam atrodo, kad tame amžiuje lietuviai dar nežinojo nei kaip pomidoras atrodė, ką jau čia toks gurmė maistas kaip austrės. O pasirodo - žinojo, mokėjo paruošti ir valgė. Va, tai tau ir Europos užkampis, tuo metu vadintas Lietuvos Vilniaus gubernija.


Originalus receptas

Šviežių austrių kiauteliai yra labai stipriai užsivėrę, tos, kurių kiauteliai patys atsiveria, yra senos.

Keliolika austrių nuplauti, peiliu atidaryti kiautelius, viršutinius išmesti, o su apatiniais, prie kurių prisitvirtinusios austrės, dėti ant grotelių. Kiekvieną apšlakstyti citrina, groteles įtaisyti virš įkaitusių žarijų. Kai kiauteliai apkeps, užpilti iki rudumo pakaitintu šviežiu sviestu su tarkuota bandele ir karštas patiekti į stalą.


Patirtis ir patarimai

Na, receptas tikrai nesudėtingas. Tereikia turėti austrių. Mūsų artimiausioje parduotuvėje dvyliką Zelandijos austrių įsigijau už beveik aštuonis eurus. Zelandijos (tai Nyderlandų provincija) austrės nei plokščios, nei panašios į plaktuką, kaip rašo Wikipedia. Jos - visokios - kreivos, šleivos, labiau pailgos, nei apvalios, kiek sūresnės ir gal turi tokį švelnų rūgštoką poskonį (prieš kepdama vieną suragavau žalią. Mmmmm...).

Ir tikrai, nei atidaromos, nei apipilamos citrinos sultimis, nei kepamos, nei valgomos austrės necypia, nerėkia ir kaip kitaip nesirango bei nededa pastangų atbaidyti besotį žmogų. Austrė žūva atidarant geldelę - taip mums aiškino viena austrininkė. Ir aš ja tikiu.


Atidaryti austrės geldelę - ne pats lengviausias darbas. Pirmiausia dar reikia gerai įsižiūrėti, kad atrastum daugiau mažiau kur įkišti peiliuką. O peiliuko reikėtų specialaus, o jei neturite - tuomet trumpa, kiek storesne geležte. Ir nenustebkite - austrė stipri kaip kultūristas :)

Nuplautas austres atidariau mažiausiu iš turimų peilių (prieš tai nulaužus savo paskutinį keramikinį peiliuką...), atsargiai, kad neišsilietų skystis, sustačiau ant grotelių ir apšlaksčiau šviežiomis citrinų sultimis. Paruoštas austres 5 minutėms įkišau į iki 230'C įkaitintą orkaitę su įjungtu griliaus režimu.






















Kol austrės kepė - išlydžiau ir pakaitinau sviestą su šaukštu džiūvėsėlių ir po šaukštelį įpyliau į iškepusių austrių kiautelius.

Keptų austrių skonis daug sodresnis, nei šviežių. Stipriai jaučiamas jūros sūrumas (todėl nesugalvokit prieš kepdami jų sūdyti) ir toks savotiškas "mėsiškumas". Kepamas austrės kūnas susitraukia, tačiau išlieka tamprus. Labai tinka aštresnis sausas baltas vynas, o šampaną pamirškit - kepta austrė be vargo nustelbs Šampanės burbuliukus.

Tikrai rekomenduoju pabandyti - jei tik turėsite progą. Toks paruošimo variantas turėtų patikti ir privengiantiems šviežių jūros gėrybių. Skanaus!


Komentarai

  1. Nerealu! Tik va sviezios austres pas mus deficitas... :( jei tik kada rasiu, tikrai bandysiu, net apsiseilejau nuotraukas paziurejes :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bandykit, Viktorai, tikrai nepasigailėsit :) Mielai atsiųsčiau ir austrių, ir nosinaitę :))

      Panaikinti
  2. Nesu ragavusi keptų austrių, bet receptas skamba taip, kad užgurgė pilvas :) Deja, Lietuvoje nedrįstu pirkti austrių, nebent pradėtų jas pas mus auginti...
    O pavasaris visur toks - daug vėsesnis nei įprastai, ilgas. Gal tai reiškia, kad artėja graži vasara? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prie austrių, kaip prie kitų jūros gėrybių, turi būti sugavimo (gal tiksliau išgriebimo) data ir iki kada jas galima suvalgyti. O šiaip, jei geldelės tvirtai užsidariusios, padarai laikomi vėsiai (gal net pakuotėje, kaip, kad parduodama čia), manyčiau, kad neturėtų būti blogos. Ir žinoma, geriausia yra pirkti tą dieną, kai jas atveža į parduotuves. Tad jei noras yra, galima kada nors ateityje ir surizikuoti ;)

      Aš irgi ilgai šnairavau į mūsų parduotuvėse parduodamas jūros gėrybes. Jas, kad ir iš arčiau, bet vis tiek atveža iš Nyderlandų ir Prancūzijos. Bet pabandžiau - ir visai gi liuks :) O turguj jas (ir austres, ir midijas, ir jūros sraige, ir tokius piršto ilgio moliuskus) pardavinėja tinklinėse pakuotėse. Kaba jos be jokio ledo.

      O, kad taip ir būtų - kad po tokio lėtapėdiško pavasario ateitų šilta vasara!

      Panaikinti
  3. Aš net žalių nesu ragavusi, o taip noriu, bet Lietuvoj laikaus taisyklės nepirkt tokių dalykų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal Tu, Jurga, kaip ir Ausrra, esi teisi. Ypač jei pardavėjas neatrodo simpatiškas.

      Linkiu paragaut, tik dabar jau beveik, kad teks laukti iki rudens, nes balandis - paskutinis tradicinio sezono mėnuo...

      Panaikinti
  4. oooo! jau galvojau, kad gyvų austrių niekad nebepirksiu ir apskritai nebevalgysiu, bet panašu, kad valgysiu! :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Valgyk, valgyk :) ir pirk geriau gyvas, nei atidavusias dušią :)))) Ir tikrai pabandyk, kol dar balandis, manau, kad Jums patiks - mano N. tai sudorojo savo porciją ir sakė, kad jam net labiau nei šviežios ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laaaaabai mėgstu austres, LT nedrįstu pirkti, bet mesiu tuos įsitikinimus ir šio savaitgalio draugų vakarėliui bus sausu vyneliu puiki užkandėlė:)Sugundei čia Tu mane:)) Aš jas kepu dar su sūriu ir vis kirbenu mintį pakepti ant laužo, nes midijos tai nerealaus skonio gavosi:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Odeta, net neabejoju, kad austrės ant laužo būtų skanumynas! Midijų esu ragavus tik keptų ant nedidelės krosnelės (neskaitant visais kitais būdais virtų) - pas mus čia turguose taip pardavinėja. Gali iškart pasiimti šviežių austrių, keptų midijų ir šampaniuko - štai ir sekmadienio pusryčiai :)))

    O kokį sūrį bei ką dar prie jo naudoji?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pas mus kaimo (kai būnu FR)turgelyje vietoje gali austrių su vyneliu pusryčiams užkąsti:) Keptas ant laužo Baskuose pirmą kartą paragavau midijas, o poto pabandžiau pas save. Man tai žiauriai skanu. O dėl austrių, Tu man idėją pamėtėjai, kai išbandysiu, parašysiu. Ant austrių naudojau gorgonzolą ir parmezaną. Man labiau patiko su gorgonzola. Dar esu panašiai kaip Tu dariusi, su sviestu, džiuvesėliais ir sūriu berods parmezanu (būna pirkti iš karto sutarkuotas, kietasis). Dar valgome su šalotų ir raudonojo vyno acto padažiuku. Neatsižaviu Paryžiuje matydama pagyvenusias damas, su cigarete, vyno taure rankoje, bei austrę lengvai susileidžiančias į save tiesiai iš kriauklelės. Ech, pavasaris, norisi keliauti. Mano draugai irgi dirba bei gyvena Briuselyje...reikia kol pavasaris aplankyti, gal kokią lėkštę midijų su šampaniečiu susmaguriauti.....daug Tu man čia pagandų...:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man dar vakar užkliuvo už akių austrės keptos su šiek tiek čili - manau, kad irgi turėtų būti nieko daiktas. Reikės išbandyti su sūriais - ačiū už mintį!

      Reikia keliauti :) tik dėl austrių ir midijų - jau reikia paskubėti :), nes neturistiniai restoranai jau baiginėja midijų sezoną, teks laukti ir rugpjūčio, kada vėl bus pradedamas skinti pirmas derlius...

      O tos pagyvenusios miesto damos - visur turi šarmo :) koks miestas be savo damų?

      Panaikinti
  9. Normalios Lietuvoj tos austrės, tik aišku reikia klaust kada vežtos...na ir dydis jų ne didžiausias, bet kiek valgius, o valgius nemažai, viskas ok....dar gyva ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, štai ir vienas gyvas liudytojas, kad ir Lietuvoje galima pirkti ir valgyti austres. Ačiū, Laura, už komentarą :)

      Panaikinti
    2. Tikrai LT normalios pačios paprasčiausios Bretanės austrės Nr.3. Aš irgi mėgstu nedidukes, Paryžiuje yra austrių restoranai "Huitres" kuriuose po vieną gali paragauti 9 ar tai 14 rūšių. Superiniai padavėjai, papasakoja,kurios vertesnės nuodėmės.
      Priminei, esu valgiusi su Tabasko padažiuku...keli lašai ir malonumas neapsakomas:))) Man labai patiko.

      Panaikinti
    3. Reikės įtraukti į būsimos išvykos dienotvarkę :) Nežinau, kaip mano gyvenamam mieste, nes iki šil labai jau taip stipriai austrėm nesidomėjau, bet parduotuvėj esu mačius pardavinėjant pakuotę, kurioje po keturias keturių rūšių austres (tikrai atsimenu, kad Bretanės ir Normandijos, o kitos..?). Tad galima mažą degustaciją, kaip jau darė mūsų vieni bičiuliai, susirengti ir namuose :)

      O Tu, Odeta, žiūriu esi tikra jūros gerybių mėgėja ir nusimanytoja. Kurio regiono austrės Tavo mylimiausios?

      Panaikinti
    4. Dar ką pamiršau pridurti. Šiandien, kai vyras atidarė gero briuselietiško geuze alaus buteliuką, paragavus tarsi protas nušvito - manau, kad keptomis austrėmis (pagal Zawadzkos receptą), šis alus, vadinamas alaus šampanu, būtų labai geras kompanionas. Sausumas, rūgštumas ir lengvas kartėsis turėtų gerai derėti su tuo koncentruotu jūros sūrumu.

      Panaikinti
    5. Rūta, man skaniausios Gilardeon austrės. Dar patinka Bretaniškos Crenses Nr.3 Nemėgstu drambliškų. Man patinka vieno kasnio austrės, kad maloniai kramtytusi burnoje. Laaaabai didelės Azijoje ir man jos visiškai ten neskanios.

      Panaikinti
  10. O man austrės skaniausios tik su citrina ir juoda duona su sūdytu sviestu (sukramčius austrę reikia ja užkąsti)...ir vyneliu būtinai....Prancūzijoj vaišino, pabandykit :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Reikės išbandyti Tavo, Laura, siūlomą austrių valgymo būdą :) Sutinku, kad vynelis šiems moliuskams yra būtinas!

      Panaikinti
  11. Pasakiskos nuotraukos! Neteko dar ragauti austriu, labai noriu, bet vis baiminuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ačiū, Neringa. Pabandyk, kada ;) išsirink nedidelio "formato" - pvz., kokio 3 "kalibro", kaip vadina prancūzai, kad nebūtų taip baisu :) Bet ir nėra ko bijoti - jos nesikandžioja :)))

    Juk, tarkim, sūdyta silkutė - tai termiškai neapdorotas, "žalias" produktas" ir carpaccio, ir totoriškas steikas, ir net sušiuose pilna žalios žuvies :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kap čia gurmaniška ir nuotraukos pasakiškos :) O su tais pavasario orais tai tikra loterija, ką tik gįžau iš Londono, ten šalta ir drėgna, šiandien Vilniuje daug šilčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Bičiuliai juokauja, kad šilti kraštai - tai Lietuva :) Mane labiau liūdna tai, kad vasarą Belgijoje, tokia, švelniai tariant, vėsoka ir šlapoka - tarsi lietuviško pavasario pratęsimas. Tad jei gegužė liks tokia, kaip balandis - ... teks taikytis šviesos terapiją :)

      Panaikinti
    2. Ach, ir lauksiu pasakojimo apie atradimus Londone ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą